Outoa alkoholipolitiikkaa

Tässä kirjoituksessa haluan tuoda epäkohdan esiin.

On outoa, että vaikka pienellä paikkakunnalla on toimiva pienpanimo, joka pyrkii tekemään maukkaita ja tasapainoisia oluita, jotka sopisivat erittäin hienosti suomalaisiin ruokiin, niin oluita ei pysty kylän ihmisille myymään. Ei panimolta, eikä edes kylän Alkosta, mikäli siellä sellainen sijaitsee.

Pienpanimot joutuvat tämän takia tekemään oluistaan “kevyempiä”, jotta niitä voisi myydä edes ruokakaupassa. Samalla oluesta kuitenkin katoaa makuja, mikäli halutaan tehdä tasapainoinen tuote. Esimerkiksi monien suomalaisten pientuottajien juustojen kanssa kävisi erittäin hyvin vahvahko noin 7-til% olut, joka on hiukan makea ja aromikas. Samoin riistaliha, sienet ja juurekset kaipaavat hiukan runkoa oluilta, mutta läheisen pienpanimon vastaavia tuotteita ei käytännössä voi lain takia kotona nauttia.

Oluen rungolla tarkoitan sitä, että olueen jää hiukan enemmän maltaisia makuja ja sokereita, mutta samalla alkoholiprosentin on noustava, ettei olut maistu makealle mallasmehulle, vaan on tasapainoinen tuote. Tällaiset oluet olisivat parhaimpia kumppaneita suomalaiselle ruualle.

Suomessahan ei saa myydä pienpanimoiden vahvoja oluita kaupoissa, eikä edes panimoiden omissa putiikeissa. Viiniä, jonka alkoholiprosentti on huomattavasti suurempi, saa kyllä viinitiloilta, mutta miedompaa esim 6,7-til% olutta ei saa.

jatkuu…

Ainoa väylä saada ko. vahvuista olutta kotiin on Alko. Alkon valikoimiin pääseminen on vaan tehty melko hankalaksi. Alko tekee tuotehaut, joissa ilmoitetaan millaista olutta tullaan puolen vuoden päästä ottamaan valikoimaan. Tähän hakuun vastaamalla ja toimittamalla näytteet on mahdollista päästä Alkon hyllylle.

Haastavaksi asian tekee se, että hakuun osallistuu kutakuinkin kaikki panimot ja tukkurit, joilla on hakuun osuva tuote, ja näistä valikoimiin valitaan kuitenkin vain muutama. Loput jäävät nuolemaan näppejään. Määrät, joita pitää olla valmis toimittamaan, voivat olla pienille panimoille haastavia, sillä pitää olla valmis tuottamaan ja toimittamaan oluet Alkoihin ympäri maan, ei ole mahdollista saada niitä myyntiin vain oman kylän Alkoon.

Pienpanimon oluet eivät pääse oman kylän Alkoon, se ei ole mahdollista. Yllättäen kuitenkin yksi Arkadianmäen kupeessa sijaitseva Alko on eri asemassa ja sinne voi saada yhteenkin Alkoon oluet myyntiin. Kuinkas sattuikaan, että juuri siellä eduskunnan naapurissa on eri oikeudet.

Kuulostaako oudolta? Itsestäni ainakin. Miksei voisi ostaa lähiolutta kylän Alkosta tai suoraan pienpanimolta? Jos tämä kuitenkin on jo mahdollista yhdessä Alkossa, miksei se toimisi muissakin?

Ylipäätään tämä pienpanimo-oluiden suitsiminen on outoa. Ymmärrän, että alkoholipolitiikalla pyritään vähentämään runsaasta käytöstä johtuvia ongelmia, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei kukaan ongelmaksi asti juova juo pienpanimoiden oluita. Eihän siinä ole järkeä, ne ovat alkoholi/hinta-suhteeltaan sen verran kalliita, että kyllä ongelmajuojat löytävät aivan muut tuotteet, joihin tarttua. Pienpanimo-oluissa on kyse mausta, ruuan ja oluen yhdistämisestä, eli mauista, ei kännistä.

Kyselin jokin aika sitten päättäjiltä, että miksi tilaviinejä, joiden alkoholimäärät ovat kaksinkertaisia pienpanimoiden oluisiin verrattuna, saa myydä suoraan kuluttajille, mutta oluita pienpanimolta ei. Vastaukset olivat ympäripyöreitä ja lähinnä selitettiin, että näin tuetaan maaseudun yrittäjyyttä. No, nykyinen trendi myös pienpanimoilla näyttäisi kuitenkin olevan sijainti taajamien ulkopuolella.

Erittäin hyvänä esimerkkinä voisi mainita Rönnvikin viinitilan. Sinne on rakenteilla ansioituneen oluenpanijan, Timo Jukan toimesta nyt myös pienpanimo, siis samoihin tiloihin, joissa viinitila sijaitsee. Viinitilan 13% viinejä siellä voidaan myydä suoraan vierailijoille, mutta esim. 8% olutta ei… kuinkas poliitikot tämän perustelevat? Varmasti vanhalla alkoholilainsäädännöllä, mutta olisiko jo aika päivittää sitäkin enemmän nykypäivään?

Itse vieralin Tanskassa muutama vuosi sitten ja siellä on maaseudulle syntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana vajaat sata pienpanimoa, joista kyläyhteisön jäsenet saavat ostaa suoraan tuoretta lähiolutta. Tämä on kasvattanut ihmisten kiinnostusta makuun sekä oluen ja ruuan yhdistämiseen, ei juopotteluun. Tanskalaiset voivat ostaa kaikenvahvuiset oluet suoraan läheiseltä pienpanimolta ja näin myös tukea yrittäjyyttä. Pienet juustolat, joita Tanskassa myös riittää, suosittelivat kylän panimon heidän juustoille sopivaa olutta kyytipojaksi jne. Myös oluen panijoiden ei tarvitse tehdä kompromissejä makujen suhteen, koska ulosmyynnissä ei ole alkoholirajoituksia, vaan voivat suunnitella oluensa suoraan toimimaan myös vahvojen juustojen kanssa.

Toivoisin kovasti, että tällaiseen tilanteeseen päästäisiin joskus Suomessakin. Voisimme luottaa omaan historiaan ja näyttää, että olut tosiaan on erittäin toimiva juoma hienommillekin ruuille. Kyse ei ole pelkästä alkoholista ja määrästä, vaan mausta ja kuinka myös oluita voi maistella ja yhdistää ruokiin… mikäli niitä vain saisi myös kotona nautittaviksi.

Varmasti myös nuoret oppisivat ymmärtämään paremmin normaalin alkoholin käytön, kun näkisivät sen tapahtuvan ruokailun yhteydessä ja kun oluen sekä ruuan mauista keskusteltaisiin myös heidän kuullen.

Makuasioita? Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , , . Bookmark the permalink.

43 Responses to Outoa alkoholipolitiikkaa

 1. Hermanni says:

  Päivää jolloin järki, kohtuus ja logiikka sopivat samaan lauseeseen suomen lain kanssa, emme tuskin tule koskaan näkemään.

 2. Toni Ruottu says:

  Onko eri panimoille eri säännöt? Luen, että “Lammin Sahti on Alkon toimitusvalikoimassa, mutta sitä on saatavilla vain Alkon Lammin myymälästä.” osoitteessa http://www.sahti.fi/pages/Tuotteet/1335

  • Malty-Jari says:

   Panimoille säännöt ovat samat.
   Sahti on Suomessa erityisasemassa historiallisen kulttuuriperinnön säilyttämisen takia. Sahtia myydään sahtikunnissa myös huoltoasemien yhteyteenkin rakennetuissa myymälöissä ja sahtia saa myös kylän Alkoista. Se on koko sahtin tuotannon kannalta tärkeää, koska kyseessä on tuoreena nautiskeltava tuote. Tämä asia on mielestäni hoidettu ihan hyvin.

 3. Sanni says:

  Ihanan asiallinen teksti. Nykyinen alkoholipolitiikka ainoastaan tukee alkoholin väärinkäyttöä ja tekee sen normaalin hienoista mauista nauttimisen mahdollisimman vaikeaksi. Ei nyt ihan toimi järki yhteen. Muutosta kiitos, oppia muualta Euroopasta, jossa ollaan ihan yhtä käyttäjiä kuin täälläkin, mutta käyttäminen pysyy kepeästi järkevyyden rajojen sisällä, kun alkoholi merkitsee kaikkea muuta kuin perskännejä.

 4. Jukka-Pekka Tolvanen says:

  Asiallinen teksti ja aihe erityisesti, joten mikset veisi sitä eteenpäin?
  Yhtenä kanavana erityisesti tulee mieleen:
  http://www.avoinministerio.fi/

  ja hesarin juttu aiheesta mikäli ei ole entuudestaan tuttu:
  http://www.hs.fi/kulttuuri/Avoin+ministeri%C3%B6+ker%C3%A4%C3%A4+kansalaisten+lakialoitteet+verkossa/a1305556365407

 5. Kaitsu says:

  Mitä Alko vastaa, jos kyseisiä oluita tiedustelee erikoistilauksena?
  http://www.alko.fi/fi/98718F9C35CA7807C22572B10042A04D?opendocument&src=1,3&expand=3

  Eikö tämä olisi esimerkiksi reitti ravintolaan? Kun kysyntä lisääntyy, voisi tie valikoimaan olla helpompi.

  • Malty-Jari says:

   Vaikea sanoa miten he vastaavat. Mikäli ovat minuun yhteydessä niin tokihan laitan laatikkoa menemään. Tuossa varmasti kuitenkin ostajaa tökkii tuo 40 € toimituslisä per tuote…
   Ravintoloihin panimot saavat toki myydä tuotteita jo nyt, se ei ole ongelma lainkaan. Pointti oli lähinnä se, että maukkaita ruuan kanssa sopivia, hiukan yli 5% vahvuisia oluita on pienen panimon käytännössä mahdotonta saada halukkaiden kyläläisten pöytään.

  • Tero says:

   Ainakin paikallisesta Alkosta sanottiin, ettei oluiden tilaaminen vakiovalikoiman ulkopuolelta onnistu. En tiedä, onko tämä yleinen vai ko. myymälän käytäntö.

   • Malty-Jari says:

    wtf? Pitäisi onnistua. Ainakin heidän sivuillaan siististi seisoo kaksi eri tapaa saada tilattua tavaraa jota ei ole Alkon myymälässä, eli:

    Tilausvalikoimaan kuuluvat tuotteet voi tilata mistä tahansa myymälästä kuluitta: Tilausvalikoima

    Erikoistilauksena voi tilata sellaisia tuotteita, joita ei ole missään Alkon valikoimissa, tilaus tehdään netin/puhelimen kautta ja näihin tulee isohko toimituslisä: erikoistilaus

 6. Eeko says:

  Eikös juuri tälläisiä tapauksia varten meille annettu vastikään mahdollisuudet eduskunnalle kansalaisaloitteiden tekemiseksi?

  Luulisi Suomesta löytyvän 50 000 oluenystävää fiksusti muotoillun lakimuutosesityksen työntämiseksi käsittelyyn. Semminkin kun nykyinen laki on tosiaan epäjohdonmukainen.

 7. Tuomas Lairila says:

  En juo oluita, mutta tämä artikkeli riipaisee tehokkaasti nykyistä vanhentunutta holhousperiaatetta, että olen valmis kirjoittamaan nimeni tälläista lainmuutosta auttaakseni.

 8. Denis Galkin says:

  Erittäin meilenkiintoista pohdintaa. Olen täysin samaa mieltä, että pienpanimon pitäisi saada myydä omia tuotteitaan viinitilojen tapaan.

  Ruokakauppojen hyllyille en välttämättä vahvoja oluita veisi, mutta tuo panimoiden mahdollisuus myydä omia tuotteitaan pitäisi ehdottomasti sallia. Nyt pienpanimot lyövät vain päänsä yhteen, ja laativat asiallisen kansalaisaloitteen. Jossa ei pyydetä paljoa, mutta tarpeeksi.

 9. Sami Niemelä says:

  Hieno kirjoitus ja täysin samaa mieltä ylläolevien kommentoijien kanssa. Jos teette kansalaisaloiteen olen ehdottomasti valmis laittamaan oman panostukseni asian levitykseen ja lobbaukseen. Loppupeleissä kyse on päättäjiltä hyvin pienestä asiasta millä on kuitenkin huikea merkitys kotimaisille pienpanimoille ja samalla yrittäjyydelle.

 10. Nkke says:

  Hyvin kirjoitettya mietelmää. Olen samaa mieltä kirj0ittajan kanssa mutta niin kauan kun meillä on idioottilauma säätämässä lakeja ei tule tapahtumaan mitään järkevää eurooppalaistumista.

 11. Sami Tornikoski says:

  Ehdottomasti aloitteen arvoinen asia. Pannaan porukalla kampanja käyntiin kun aloite on saatu pystyyn. nimim. Potentiaalinen tulevaisuuden panija.

 12. Malty-Juha says:

  Onhan tästä käyty debattia kansanedustajien kanssa, mutta myötätuntua suurempaa ei ole syntynyt.
  Sinänsä hassua, koska tämä olisi asia, josta kansanedustaja saisi hienon sulan hattuunsa ja helposti positiivista julkisuutta.

  Mutta ehkä se on niin, kun pienpanimoilla ei ole lobbaria joka pitäisi asian tuoreena politiikkojen mielessä, niin tällaiset asiat jää muiden jalkoihin.

 13. Tuomas says:

  Ei liene sattumaa, että olutta kohdellaan lainsäädännössä niinkuin kohdellaan.

  Suomessa tuotettiin Barth raportin mukaan vuonna 2011 422 miljoonaa litraa olutta.

  Tästä pienpanimot tuottivat 8,2 miljoonaa litraa, eli alle 2 prosenttia.

  Laitilan virvoitusjuomatehdas totesi laajentamisuutisten yhteydessä, että olutveron porrastuksesta johtuen heidän tulee vähintään kaksinkertaistaa tuotantonsa, jotta kannattavuus pysyy samana veroalennuksen poistuessa.

  Verotuksen tuskin on tarkoitus helpottaa pienpanimoiden tuotannon kasvattamista.

  Kaksi suurinta oluentuottajaa Suomessa käyttää hiivan immobilisointia, jolla jälkikäyminen saadaan toteutettua kahdessa tunnissa.

  Jälkikäymistä tuskin nopeutetaan laadullisten syiden vuoksi.

  Nämä kaksi suurinta panimoyritystä kuuluvat kahteen suureen konserniin, jotka ovat maailman oluentuottajalistassa 3. ja 4. sijalla, tuottaen maailmanlaajuisesti yhteensä yli 27 miljardia litraa olutta vuosittain.

  Kenen etua luulette ajettavan ahkerimmin kun lainsäädäntöä rukataan?

  • Tuomas says:

   Todettakoon, että tilaviinejä Suomessa tuotetaan vuosittain 400 000 litraa. Ulkomailta viinejä tuodaan Suomeen 58 miljoonaa litraa.

   Vaikka kaikki tilaviini juotaisiin valtakunnan rajojen sisäpuolella, on sen osuus Suomen viininkulutuksesta siis noin 0.7%.

   Tälläkään osuudella tilaviinit eivät uhkaa mitään suurta kotimaista toimijaa, sillä sellaisia ei ole.

 14. Juho says:

  Hyvä kirjoitus!

  Suurena oluen ystävänä olen ihmetellyt Alkojen heikohkoa olutvalikoimaa ja kuinka harvakseltaan uusia oluita näkee edes hyllyillä. Monet tietyt marketit voittavat Alkon erikoisoluiden tarjonnassa moninverroin. Sääli etteivät marketit voi myydä näitä pienpanimoiden vahvempia oluita ja ennen kaikkea se ettei näitä kaikkien pienpanimoiden olemassa oloa ja heidän loistavia tuotteitaan tule edes omaan tietoon näiden kiemuroiden vuoksi.

  Kun Alko kerta pitää monopolia vahvempien myynnissä niin olisi hienoa jos Alko tekisi vuosittain jonkin sortin katalogin johon pienpanimot voisivat tuoda tuotteensa esille ja ihmisille mahdollisuuden tilata kyseisiä tuotteita heidän kauttaan kerta harvojen ja valittujen pienpanimoiden tuotteet pääsevät myymälän valikoimiin.

 15. Malty-Jari says:

  Kiitos kaikille kommenteista. Totta on, että varmasti megayhtiöillä on kova lobbaus lakimuutoksen vuoksi. Toivoa kuitenkin sopii, että myös kuluttajia ja pieniä yrittäjiä kuunneltaisi.

  Kiitos J-P:lle vinkistä. Laitoin avoimeen ministeriöön ehdotuksen. Itselläni vain ei ole aikaa panimonpyörittämisen ohella paneutua syvemmin taasen uuteen asiaan.

  Toivottavasti kuitenkin tämä asia saa hiukan näkyvyyttä, ainakin meidän sivujen kävijämäärät pomppasivat tänään rutkasti. Tarkoittanee, että aihe on ollut monelle tärkeä ja herättänyt keskustelua. Hyvä niin, tuppisuuna ei moni asia etene.

 16. Hyvän oluen ystävät says:

  Olet hyvällä asialla ja varmasti jo oikeilla jäljillä. Jatka yrittämistä ja jos lakimuutosesityksen taakse nimiä tarvitset, lupaan oluen ystävänä ja kotimaisten pienpanimoiden kannattajana kantaa korteni kekoon ja tuoda useita panimoiden edustajia, päivittäistavarakaupan toimijoita ja muitakin hyvän oluen ystäviä mukanani!

 17. Martin-Éric says:

  EU kieltää monopoolia, niinpä saisi Alkoa ohittaa ja myydä omat tuotensa missä tahansa kun vaan myyntiluvan Suomen valtiolta saisi. Mikälei saa, Euroopaan oikeuteen saa Suomen valtion haastaa.

 18. Olutharrastaja says:

  Ottamatta kantaa Suomen alkoholipolitiikan älyttömyyksiin, toinen ehkä älytön idea: miten olisi exporttaus Viroon josta suomalaiset voisivat tuoda maistiaisensa Sakujen ja Ale Coqien kyljessä? Tietysti Suomen markkinoilta voisi olla helpompi saada järkevä kate, mutta olisiko byrokratia yhtään helpompi noin..?

  • Malty-Jari says:

   Tuo on jo itseasiassa toiminnassa. Muunmuassa Malmgårdin vahvempia saa Tallinnasta olutkaupasta ostettua ja tuoda siten tietenkin itselle Suomeen. Byrokratiasta ja katteesta en tiedä, kun en ole vielä asiaan perehtynyt.
   Naurattaa kuitenkin aina katsoa yksi tv-klippi, jossa muistaakseni Malmgårdin Markku neuvoo asiasta kysyvää ostajaa vapaasti muotoillen: “Lähin paikka, josta näitä vahvempia oluitamme saa kotiin ostaa, on Tallinnan Drink Shopista”
   Täällä asiasta lisää: http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288399167529.html

   Se ei hirveästi naurata, että tällaisia kikkoja joutuu ylipäätään miettimään…

 19. Korson Keisari says:

  Järjestäkää seuraava “suuret oluet pienet panimot”- häppening eduskuntatalon eteen. Kansanedustajat kutsutaan maistille. Pöydät notkolle hyviä suomalaisia liha & juustotuotteita ja muuta tsirlinkkua ja kyytipojaksi saisi kahta eri olutvahvuutta samasta tuotteesta,joista toinen “vesitetty” ja toinen ” panimon tulkinta samasta oluesta”, eli se vahvempi.

  Siinä voisi sitten kansaaedustava tehdä suutuntumalla empiiristä kokeilua että mitä tarkoittaa hyvän ruuan yhdistäminen HYVÄÄN olueeseen.

 20. Malty-Jari says:

  Kävin juuri Ylen haastateltavana radioon. Ylen Aikaisessa pitäisi olla juttu, joko tänään tai perjantaina kl. 16.20 tai 16.40.
  Toimittaja yrittää saada myös Alkon/ministeriön puolelta vastausta kysymykseen, eli voisiko oluita myydä pienpanimolta kuten viinejä, tai saada niitä edes oman kylän Alkoon myyntiin?
  Pitää olla kuulolla jos vaikka irtoaisi muukin vastaus kuin “nykyinen toimintatapa…”
  Makuasioita, Kippis!

 21. Mikko Ellilä says:

  On typerää löpistä jostain pienpanimoista ja tilaviineistä. Ainoa oikea alkoholipolitiikka on se, että ei ole olemassakaan mitään alkoholipolitiikkaa. Alkon monopoli pitää lakkauttaa. Alko pitää välittömästi myydä eniten tarjoavalle. Ei ole valtion asia omistaa alkoholimyymälöitä. Mitä tahansa alkoholijuomia pitää voida vapaasti myydä missä tahansa kaupassa mihin tahansa kellonaikaan. Löpinä pienpanimoista, “laatuoluista” ja tilaviineistä on aivan turhaa kukkahattutätien näpertelyä.

  • Sakari Helke says:

   Oikein. Sama koskee huumausaineita. Kaikki lailliseksi ja valtio puhtaasti hoidon tarjoajan rooliin. Miten kuvitellaan että ihmisillä olisi terve suhde päihteisiin jos niiden käyttöä kytätään koko ajan? Esim. miten terve suhde olisi kellään jos seurustelukumppania ei saa nähdä kuin arkisin 9-20, lauantaisin 9-18 ja sunnuntaina ja pyhinä ei ollenkaan?

   Holhousmentaliteetti toimii jo nyt hyvin erilaisina säädöksinä kaupoille mihin aikaan saa myydä ja kelle. Miksei kaikkea päihdepolitiikkaa hoideta samaa kautta? Valtio vain luo säännöt ja antaa pelin mennä menojaan, ei sen tarvitse ottaa osaa…

   • Malty-Jari says:

    Eikös se ole tällä hetkellä tuo seurustelukumppanin näkeminen juuri noin kuten mainitsit? Töiden jälkeen saa nähdä kl. 17.00 – 23.00?
    Yrittäjillä ja vuorotyöläisillä mahdollisuus nähdä omaa kultaansa vielä harvemmin, ehkä viikonloppuna juuri tuon verran. Kokemusta nimittäin on, ja onneksi suhde on silti terve 🙂

 22. Lisäsin idean avoimeenministöriöön aiheesta:
  http://www.avoinministerio.fi/ideat/233-pienpanimo-tuotteiden-myymisen-helpottaminen

  Idean muotoilun suhteen voi laittaa kommenttia minulle sähköpostiin (info@mattinuutinen.net) tai kommentoida tuonne. Toivottavasti saataisiin tämä naurettavuus edes hiukan parempaan suuntaan.

 23. Pingback: Avoinministeriö idea: pienpanimotuotteiden myynnistä | Mallas Matti

 24. Pingback: Outoa alkoholipolitiikkaa « panimo

 25. Olutharrastaja says:

  Näytti olevan kauppalehdessä juttua, että “Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) mielestä pienpanimoiden asemaa tulisi parantaa. Ministeri totesi, että alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä pitää pohtia keinoja, joilla voidaan tukea kotimaisia työpaikkoja luovaa lähijuomaa.”

  Toivotaan, ettei ministerin puheet jää vain puheiksi.

  Nyt kun on mahdollisuus Syystoberissa päästä maistamaan Rekolan panimotuotteita, niin kysymys volteista: ymmärsin blogikirjoituksestanne, että haluaisitte tehdä yli 4,7% oluita. Nyt kun ulosmyynti tapahtuu vielä ravintoloista, niin eikö oluista kannattaisi tehdä sellasia kuin haluaa? Jotenkin itsekin olen mieltynyt hivenen vahvempiin oluihin ja esim. Kesäkollin 4,3% vähän arveluttaa.. No, toivottavasti sitä on huomenna vielä jäljellä kun olen menossa maistelemaan..

  • Malty-Jari says:

   Toivotaan todellakin, että mennään sanoista tekoihin, eikä tämä olisi vain helinää ennen vaaleja. Yle tulee vielä tekemään asiasta jutun telkkariin myös lähiaikoina, joten koetetaan pitää asiaa myös pinnalla. Minuun on oltu yhteydessä muistakin puolueista ja halua tosiaan löytyy muutokseen. Siinähän on vielä sekin, että se muutos ei valtiolle tulisi maksamaan juuri mitään.

   OT oluista: Kesäkolli on tarkoituksella mieto kesäjuoma, mutta meillä on itseasiassa menossa panoon heti seuraavaksi yksi vahvempi olut, kyllä niitäkin tehdään. Makuasioita, Kippis!

 26. Pingback: Lisää hanaa! | Maksalaatikko

 27. Pingback: Pienpanimo-oluet Alkoon | Rekolan Panimo

 28. Olen perustamassa lahden taa lafkaa, johon saattaa tulla alkoholikategoria. En ole vielä asiasta täysin varma, mutta tällä viisiin se varmaan toimisi: Asiakas saa tilata tuotteen hyllystäni taikka postimyynnillä, ja saa sen minne tahansa, kunhan maksaa tuotteeseen liittyvän alkoholiveron, mikäli kohdemaa sitä määrää.

 29. bruun says:

  Ton lakialoitteen saisi varmaan kirjoitettua hintaan 3 laatikkoa olutta.
  Suunnitelma menee näin:

  Etsi yliopisto missä opetetaan juristeja.
  Lahjo opettaja laatikolla että ottaa kurssin sisällöksi aloitteen kirjoittamisen
  opiskelijajärjestö saa toisen, että kaikki saavat maistaa
  kolmas laatikko menee voittaneelle ehdotukselle

  Opiskelijat saavat käytännön harjoitusta sekä ilmaista juomaa. Saat itse sen aloitteen ja ilmaista mainosta. Opettajakin saa hieman erikoissisältöä kursseihin ja olutta kaupanpäällisenä. Kaikki voittavat 🙂

  • Malty-Jari says:

   Ihan selkeä homma. Kunhan jää edes hitunen aikaa niin tätä aletaan selvittämään! Eikä missään nimessä lahjota ketään, korkeintaan tarjotaan maistiaisia, jotta tietävät minkä asian eteen harjoitus tehdään. Ulosmyyntilupa -> Kolme laatikkoa siis. Ei paha. 🙂

 30. Pingback: Olut maitokauppoihin! | kerkko.fi

 31. Pingback: Taas se nosti päätään – Outoa alkoholipolitiikkaa, osa IV | Rekolan Panimo

 32. Pingback: Olutkulttuurin kehitysmaa | Pistokosken mylly