Verouudistus koskien pienpanimoiden verohelpotusta

TIEDOTE

Suomen Pienpanimoliitto

15.1.2015

PIENPANIMOLIITTO TYYTYVÄINEN VEROUUDISTUKSEEN:

”HIENO PÄÄTÖS”

Suomen Pienpanimoliitto on tyytyväinen maan hallituksen tuoreeseen esitykseen pienpanimoiden verohelpotusrajojen muuttamiseksi.

Suurimpaan verohelpotukseen oikeuttava tuotannon yläraja nousee hallituksen esityksessä 200 000 litrasta 500 000 litraan. Eduskunnan käsittelyyn esitys menee lähiaikoina. Lain muutos tulee koskemaan jo tämän vuoden verotusta.

”Hieno päätös. Uusi alaraja antaa pienimmillekin panimoille mahdollisuuden investoida esimerkiksi pullotuslinjojen hankkimiseen ja muutenkin kehittää tuotantoaan”, kommentoi Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Heikkinen.

”Kaiken lisäksi tämä muutos ei tule käytännössä maksamaan valtiolle mitään”, huomauttaa Heikkinen. ”Investointien työllistävä vaikutus ja pienpanimoiden tuotannon kasvu tuovat valtion kassaan verotuloina enemmän, kuin mikä tämän helpotuksen vaikutus on.”

Puheenjohtaja Heikkinen antaa tunnustusta lain muutoksen puolesta toimineille kansanedustajille: ”Kansanedustajat saavat yleensä pääasiassa haukkuja, mutta nyt on kyllä syytä antaa tunnustusta tätä asiaa eteenpäin puskeneille. Olemme iloisia, että poliitikoilta löytyy ymmärrystä pienyrittäjiä kohtaan. Kiitos heille siitä. Uskon, että tämä muutos innostaa uusia yrittäjiä aloittamaan ja antaa myös nykyisille pienpanimoille mahdollisuuden palkata lisää työvoimaa.”

Muut verohelpotuksen rajat eivät esityksen mukaan muutu. Pienimpään kymmenen prosentin helpotukseen oikeuttavan tuotannon yläraja pysyy 10 miljoonassa litrassa. Se on tähän asti ollut myös raja, jonka ylittämisen jälkeen panimoa ei ole pidetty enää pienpanimona, vaan koko veroetu on leikkautunut pois.

Nyt ylärajaan tulee pieni helpotus, sillä lakiesityksen mukaan Suomessa katsotaan pienpanimoksi enintään 15 miljoonaa litraa olutta kalenterivuoden aikana tuottava panimo. Kymmenen miljoonan litran rajan ylittävästä tuotannosta ei saa verohelpotusta, mutta rajan ylitys ei vielä leikkaa koko verohelpotusta.

Pienpanimoliiton hallituksen jäsen Rami Aarikka pitää näin syntyvää puskuria tärkeänä panimolle, joka hakee kasvua pienpanimosta suuremmaksi.

”Nyt voi tehdä rohkeita päätöksiä. Tähän asti on noin kahdeksan miljoonaa litraa vuodessa olutta tuottanut panimo joutunut jopa jarruttelemaan kasvuhalujaan, koska rajan pienikin ylittäminen leikkaa verohelpotuksen kokonaan pois. Uusi raja antaa varmuutta, että yrityksen kehittämiseen liittyvät riskit ovat hallittavissa. Pienpanimo voi vakavasti pohtia myös kasvavaa vientiäkin.”

Oluen kokonaismarkkinat Suomessa ovat olleet jo usean vuoden ajan laskussa. Puheenjohtaja Heikkisen mielestä positiivista valoa on alalla kuitenkin näkyvissä. ”Pienpanimobuumi on selvästi vasta alussa. Verohelpotuksen alarajan nostaminen inspiroi varmasti uusia yrittäjiä. On hyvä muistaa, että pienpanimot ovat sataprosenttisesti suomalaisessa omistuksessa, joten niihin kohdistuva tuki on tukea kotimaan taloudelle.”

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Mika Heikkinen, Panimoravintola Beer Hunter’s, 0400 869311
mika.heikkinen@beerhunters.fi

Hallituksen jäsen Rami Aarikka, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 0400 676526

rami.aarikka@laitilan.com

Suomen Pienpanimoliiton tavoitteena on kohottaa pienissä panimoissa valmistettujen oluiden, sahdin, siidereiden sekä muiden juomien arvostusta, parantaa niiden markkinointia sekä vahvistaa alan edunvalvontaa.

http://www.pienpanimoliitto.fi

 

This entry was posted in Panimo and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.