Uusi alkoholilaki 2018 – lonkero ja vahvempi olut kauppoihin

Hyvää Uutta Vuotta 2018!
Uusi alkoholilaki avaa mahdollisuuden pienille käsityöläispanimoille myydä oluitaan ulos 12 til-% asti. Myös etyylialkoholipohjaiset juomat päätyvyivät kauppojen hyllyille.

Hiukan vahvempi, mitalejakin voittanut Kaffe Stout ja Ägräs Nordic Nettle Long Drink reippailivat itsensä Fiskarsin Panimon puotiin heti vuoden vaihteessa. Katso video tämän linkin takaa  😉

 

Posted in Panimo | Comments Off on Uusi alkoholilaki 2018 – lonkero ja vahvempi olut kauppoihin

Fiskarsin artesaanijuomatuottajien yhteiskierros saa tunnustuksen Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa

Fiskarsilaisten artesaanijuomatuottajien Ägräs Distilleryn, Fiskarsin Panimon ja Kuura Ciderin opastettu yhteiskierros on saanut Merkittävän Matkailuteon maininnan Maa- ja metsätalousministeriön, Visit Finlandin ja MTKn toteuttamassa Hungry for Finland – kansallisessa ruokamatkailukilpailussa.

 

Fiskarsin idyllisestä ruukkikylästä löytyy niin taidegallerioita, hienopuuseppäverstaita, museoita kuin vino pino kahviloita. Nyt tunnustusta saanut artesaanijuomatuottajien yhteiskierros on ollut kesän aikana kiitosta kerännyt vetonaula. Yhteiskierroksella tutustutaan eri tuottajien juomien valmistukseen, raaka-ainehankintaan ja markkinointiin, sekä lisänä Fiskarsin Ruukin monisatavuotiaaseen historiaan. Kierrokseen kuuluu myös tuotteiden maistelua. Kierroksia järjestetään ympäri vuoden tilauksesta.

 

Jenni Danielsson, joka vetää niin Ägräs Distilleryllä tislaamo- kuin Fiskarsin Panimolla panimokierroksia kertoo kuinka ennen kaikkea valmistusmenetelmät kiinnostavat kävijöitä. “Asiantuntijatasoja on laidasta laitaan ja siitä huolimatta kysymyksiä piisaa. Tislaamon puolella raaka-aineiden lisäksi etenkin kolonnitislaimen toiminta ja tynnyrikypsytys kiehtovat kävijöitä. Tynnyreistä tuleva makumaailma osaa aidosti yllättää kävijöitä.” hän kertoo.

 

Kierroksen ideoinut ja konseptoinut Susanna Kankare Ägräs Distilleryltä jatkaa innoissaan “Olemme kiitollisia ja otettuja tunnustuksesta. Mahtavaa nähdä kuinka niin kotimaiset kuin ulkomaiset turistit ovat löytäneet meidät. Olemme panostaneet paikalliseen, korkeatasoiseen yhteistyöhön ja pyrkineet toiminnan alusta asti tuomaan esille Fiskarsin Ruukin monialaista ja alojen välistä yhteistyötä. Ägräs Distillery on jatkossakin vahvasti mukana rakentamassa korkealaatuista palvelumuotoilua ja yhteistyötä Ruukin eri toimijoiden kanssa.”

 

Fiskarsin Panimon Jari Leinonen on haltioissaan. “Tämä on hieno tunnustus ja tuo hyvin esille mitä yritysten yhteistyö parhaimmillaan antaa matkailijoille, ryhmille, yritysryhmille ynnä muille. Kävijöitä kiinnostaa käsityöläisyys ja se, että saa maistaa paikan päällä ja vielä ostaa tuliaisia mukaan. Se kuinka meidän hienot tuotteet oikeasti valmistuu on kuitenkin suurin kiinnostuksen kohde, mistä raaka-aineet tulee ja miten ne muotoutuu nautittavaksi tuotteeksi.”

 

“Tunnustus tuntuu hyvältä, mutta toisaalta ei yllätä.” lisää Petri Halmetoja Kuura Cideriltä vielä loppuun. “Meillä on Fiskarsin Ruukissa uniikki juomatuottajien keskittymä, joista kullakin on vahvat omanlaisensa tuotteet tarjottavaksi artesaanijuomien ystäville. Kierroksilla erityisen paljon ilahduttaa vieraiden vilpittömät reaktiot, kun aidon siiderin maailma avautuu ihan uudella tavalla. Monella saattaa olla etukäteen hyvin vähäinen tieto miten oikeaa siideriä tehdään, mutta kierroksen jälkeen muistetaan raaka-aineen tärkeys ja siihen sopivat menetelmät. On aina mukava rupatella juomista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

 

Yhteiskierroksia voi varata osoitteesta taproom@agrasdistillery.com.
Maa- ja metsätalousministeriön, Visit Finlandin ja MTKn toteuttamalla kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista ja etsiä ruokamatkailun kärkituotteita.

 

Kilpailun toteuttajia ovat maa- ja metsätalousministeriö, Visit Finland (Finpro) ja MTK. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Hungry for Finland – Kansallinen ruokamatkailukilpailu on Suomi 100 ohjelmassa.
Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Fiskarsin artesaanijuomatuottajien yhteiskierros saa tunnustuksen Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa

Keykeg käyttö

Pari tärkeää pointtia pitää tuoda esille Keykegien käytöstä ravintolahanoissa.

 1. Tyhjien Keykegien aineen poisto ennen hävittämistä energiajakeeseen.
 2. Mikäli Keykegissä oleva olut vaahtoaa, siihen löytyy yleensä helppo ratkaisu. Tästä alempana lisää.

Ensinnäkin, muistakaa tyhjentää paine tyhjistä kegeistä ennen kuin ne heitetään roskiin. L&T:ltä on tullut Pienpanimoliitolle ja maahantuojille toive tiedottaa asiasta, koska on syntynyt muutamia läheltäpiti- / vaaratilanteita jätteiden keräyksen yhteydessä. Keykegihän on paineellinen, kun se on tyhjä oluesta ja tämä paine aiheuttaa räjähdyksen mikäli sitä painetta ei pureta etukäteen. Paine poistetaan sillä punaisella “korkilla”, jota ei heitetä roskiin ja niitä saa jokaiselts, joka Keykegejä toimittaa.

Alla olevassa kortissa havainnollistetaan kyseinen toimenpide. Kohdat 1-6

 

Keykegin paineen tyhjentäminen ennen energiajakeeseen menoaToinen asia mitä tulee vastaan on oluiden vaahtoaminen Keykegissä.

Lämpötilan alentaminen ja paineen nostaminen (max 3,5 bariin) auttavat yleensä.
Jos ne eivät auta, niin ns. degassing auttaa. Se tarkoittaa ylimääräisen paineen pois päästämistä oluesta, niin että tankkiin ei ajeta painetta vaan annetaan oluen kuplia paine pois itsestään. Tämä voi ottaa kaikkea 10 minuutista tunteihin.

Jos taas esimerkiksi ravintolan liitiin vuotaa hiilidioksidia suoraan olutletkuun, on liittimeen uusittava tiivisteet. Hätäapuna tähän toimii, että kääntää kegin ylösalaisin, jolloin kuplat nousevat oluen päälle, eivät putkeen vaahtottamaan laskettavaa olutta. Tämä ongelma kuitenkin säilyy kunnes tiivisteet vaihdetaan liittimeen.

Alla Keykegin oma video, jossa kaiki nämä kohdat käydään selkeästi läpi. Degassing alkaa noin 1.25 kohdasta:

 

 

 

 

 

 

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | Comments Off on Keykeg käyttö

Kultaa ja hopeaa Fiskarsin Panimolle

Fiskarsin käsityöläisalkoholinvalmistajat käärivät lisää mitaleja!

Fiskarsin Panimo on voittanut kaksi mitalia oluillaan Ranskassa, makumaailman keskuksessa, arvostetussa Concours International de Lyon kilpailussa. Aiemmin Fiskarsiin tuli pronssia Ägräs Ginille, nyt mitalit hiukan kirkastuivat:

Musta Valssi voitti hopeaa tummien lagereiden sarjassa.Musta Valssi Silver medal

“Luomu Musta Valssi on meidän ja Mathildedalin Kyläpanimon yhteistyöresepti. Mietimme Kyläpanimon Tuomon kanssa aikanaan, että mikä on vähiten itse tilaamamme olut ravintoloissa, päädyimme kumpikin mainitsemaan tumman lagerin. Tästä tietenkin pähkäilemaan, että miksi niin… no yleensä ne tuppaavat olemaan hiukan makeita ja ilmeisesti se oli yhteinen tekijä.” Muistelee Jari Leinonen, Fiskarsin Panimon perustaja ja toimitusjohtaja ja jatkaa “Näinpä päätimme suunnitella reseptin tummalle lagerille, jota mielellään tilaisimme ja joisimme.”

Tämän tuloksena syntyi Musta Valssi, kuiva, paahteinen ja pikimusta pohjahiivaolut, jossa jonkin verran myös klassisen Saazer-humalan puraisua. “Ilmeisesti teimme oluen josta muutkin pitävät. Arvostan suuresti hopeaa tummien lagereiden sarjassa, koska se on Euroopassa kovin kilpailtu ja tässä Lyonin kilpailussa olimme oikeasti koko sarjan toiseksi paras.”

Fiskarsin Panimon Kaffe Stout 5,5 %, kahvilla maustettu milk stout, voitti omassa sarjassaan kultaa.Kaffe Stout Gold medal

“Hiukan makeahko kahvi-stout on ollut työn alla jo pitkään, oikeastaan vuosia. Viimein tuli hyvä sauma tehdä se Alkon Käsityöläisviikoille 2017 ja viimeistelimme reseptin oluenpanijamme Topi Pakarisen kanssa viime syksynä. Kyseessä oikeastaan on meidän versio maitokahvista, lattesta.” Leinonen nauraa. “Se on kahvilla maustettu ja laktoosilla makeutettu stout. Pehmeä, helppo ja tasapainoinen. Kahvi on oluen ohella toinen omista suosikkijuomistamme, joten siinäkin mielessä näiden makumaailmojen yhdistäminen on hauskaa, tosin oikeaa reseptiä sai hakea kauan. Testaaminen, hierominen ja maisteleminen kannatti, kultamitali kansainvälisestä kilpailusta on todella kova juttu. Olemme ylpeitä ja samalla kiitollisia, että pystymme tekemään työtä ja tuotteita joita rakastamme ja joista saa elämyksiä.”

Fiskarsin Panimo on aiemmin toiminut nimellä Rekolan Panimo. Yhtiö on perustettu 2011 ja aloitti oluiden valmistamisen 2012. Panimon repertuaarissa on yli kymmenen erilaista olutta, joista tunnetuimpia ovat kuusenkerkkäolut Metsän Henki, inkivääri-vehnäolut Kesäkolli ja vahvemmat Munkintie sekä Paavin Polku. Mitalioluet ovat saatavilla tällä hetkellä hyvin varustelluista ravintoloista sekä Alkosta.

Concours International de Lyon: https://www.concourslyon.com/en/resultats-bieres-2017.html

ALKO:

Musta Valssi: https://www.alko.fi/tuotteet/731726/Rekolan-Musta-Valssi

Kaffe Stout: https://www.alko.fi/tuotteet/787676/Rekolan-Panimo-Kaffe-Stout

Oluiden yhdistäminen ruokaan: www.tuoppijasapuska.com

Facebook: https://www.facebook.com/Fiskarsin.Panimo/

 

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , , | Comments Off on Kultaa ja hopeaa Fiskarsin Panimolle

Rekolan Panimo on nyt Fiskarsin Panimo

“Panimon juuret ovat edelleen Rekolassa, mutta puu on kasvanut eri suuntaan”, tuumailee toimitusjohtaja Jari Leinonen. “Olemme kotiutuneet Fiskarsin idylliseen ruukkiin ja nimenvaihdosta on toivottu jo pitkään, monelta suunnalta. Samalla muutetaan oluiden pullokoko 0,5L pullosta 0,33L pulloon, mikä on asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden toiveista lähtenyt muutos”, jatkaa Leinonen.

Osakeyhtiö pysyy samana, samoin yhteystiedot. Brändin designiin tulee pientä muutosta, mutta se ja oluiden etikettien alkuperäinen henki säilyy. Uuteen pulloon siirtyminen kaupoissa, ravintoloissa ja tukkureilla tapahtuu vaiheittain kevään ja kesän aikana.

“Vuonna 2016 viritimme Panimon tiukkaan kasvukuntoon; saimme maksettua kaikki perustamiseen liittyvät pankkilainat pois ja investoimme reilusti tankkikapasiteetin kasvattamiseen. Tuotantokapasiteettimme on nyt tuplasti suurempi kuin vuosi sitten”, iloitsee Jari Leinonen.

Kasvua haetaan myös tiivistämällä yhteistyötä Valkoisen Ristin kanssa, joka hoitaa vähittäiskauppaketjuja. Yhteistyö tukkujen kanssa jatkuu eli PM-Juomatukku myy ja jakelee, logistisina kumppaneina jatkavat Kesko, Heinon Tukku ja Inex sekä Suppilog. “Lisäksi avaamme ovia vientiin, olemme mm. mukana Suppilogin aloittaessa toimintaansa Kiinan markkinoilla”, sanoo Leinonen.

Olutvalikoimaan tulee pieniä muutoksia, osa oluista poistuu, mutta uusi olutmestarimme Topi Pakarinen on kehitellyt todella hienoja oluita tilalle. Pidetty, hiukan hämmentävä ”Suomi-lambic” tekee paluun, eli Kaksi Kotia Vailla Humalaa villiyrtti-pakuri gruit nousee vakiotuotantoon. Kesälle tulee uutuutena myös kevyt, raikas, gluteeniton karpalolla maustettu luomu gose.

Panimon Puoti aukeaa jälleen kesäksi. 15.5.2017 alkaen “tehtaanmyymälämme” on kesällä auki päivittäin. Toivomme alkoholilainuudistuksen edistyvän ja tuovan mahdollisuuden myydä puodistamme myös yli 4,7% oluitamme. Myös vahvemmista tuotteistamme löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja mm. ruokajuomaksi.

Fiskarsin Panimo

Lisätietoja:

Jari Leinonen CEO/Co-founder
Fiskarsin Panimo ja Puoti
jari@fiskarsinpanimo.fi
Peltorivi 7, 10470 Fiskars
puh. 0409381411
www.fiskarsinpanimo.fi
www.tuoppijasapuska.com

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Rekolan Panimo on nyt Fiskarsin Panimo

Ägräs whisky barrels for sale

Naapuritislaamossa on vielä ainakin isoja tynnyreitä vapaana. Alla olevan linkin takaa löytyy infot tynnyreistä ja yhteydet mikäli asia kiinnostaa.

viskitynnyritHyvä mahdollisuus olla eturivissä uuden tulevan viskin kehittämisessä. Onnistuu myös yrityksille, ravintoille ja kaveriporukoille.

 

http://www.agrasdistillery.com/blog/2017/2/1/buy-yourself-a-barrel-of-grs-whisky

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Ägräs whisky barrels for sale

IPA:t

Rekolan Panimo lopettaa kokonaan IPA oluiden valmistuksen.

Amerikan Eno ja Luomu IPA jäävät Rekolan Panimon valikoimista pois. Sen sijaan Rekolan Panimo on alkanut valmistamaan 3,5 % vahvuista Fiskarin Vehnä -olutta, sekä belgialaisen trippeltyylin Paavin Polku -olutta (9,0 % alc).

Uuden linjauksen taustoja

“Nuo nyt niin trendikkäät IPAt eivät oikein koskaan ole olleet meidän juttu ja koska kaikki niitä tekee, niin katsoimme, että suuremman panoksen suomalaiseen olutkulttuuriin teemme tuomalla markkinoille IPAa mielenkiintoisempia oluita”, toteaa toimitusjohtaja Jari Leinonen ja jatkaa:
“Suositun Amerikan Serkku -oluen tekoa jatketaan edelleen, joten ihan kaikkia amerikkalaisittain humaloituja oluita emme kuitenkaan poista valikoimasta, mutta painotus muuttuu Eurooppaan päin. Tärkeintä on luoda juttuja, jotka eivät ole kaikkien muiden listoilla” Leinonen tiivistää.

Fiskarin Vehnä -olut on kepeä 3,5-prosenttinen belgialaistyylinen vehnäolut ja se on erinomainen kesäjuoma; miedon alkoholiprosentin vuoksi myös mainio afterwork-olut. Sopii hyvin makupariksi esimerkiksi äyriäisruuille ja vuohenjuustosalaatille. Fiskarin Vehnä löytyy jo lähikaupoista ja ravintoloista.

Paavin Polku on tuhti belgityylinen trippel. Voimakkaat, monitahoiset aromit sisältävä Paavin Polku on petollisen helppo juotava ja siksi erinomainen hiljalleen nautiskeltava makuelämys. Olut myös toimii hienosti esimerkiksi mausteisten makkaroiden, ruusukaalin sekä hapokkaiden juustojen kanssa. Paavin Polkua saa tällä hetkellä ravintoloista ja 25.8.2016 lähtien myös Alkosta.

Myös jo jonkin aikaa valmistuksessa ollut luomuolut, Funky Luomu 6,5 % -farmhouse ale on saatavilla ravintoloista sekä 2016 heinäkuun lopusta lähtien Alkosta. Siinä yhdistyy veikeät hiivan aromit, mukavaan hedelmäisyyteen, ja Funky Luomu onkin yksi parhaista all-around ruokaoluista.

Tulevaisuuden näkymiä

“Loppuvuonna 2016 Rekolan Panimo on niin sanotusti IPA-vapaa, eli ylenpalttinen humaloilla leikkiminen on jätetty muille ja keskitytään enemmän itse oluen makuun sekä oluen ja ruokien makumaailmojen yhdistämiseen”, summaa Leinonen.
Tätä tärkeää seikkaa halutaan tuoda esiin myös kertomalla, miten ja mitkä oluet sopivat millaisenkin ruuan kanssa nautittavaksi. Ruokaohjeita ja opastusta löytyy Rekolan Panimon omasta Tuoppi & Sapuska -blogista.

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on IPA:t

Ulosmyyntioikeus pienpanimoille, nyt!

Pienpanimoliiton tiedote 13.2.2016

Pienpanimoliitto: Mihin unohtui ulosmyyntioikeus?
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on nyt tuonut julkisuuteen ehdotuksensa alkoholilain uudistamiseksi. Pienpanimoita hämmästyttää, että ehdotuksessa ei ole sanaakaan pienille panimoille elintärkeästä ulosmyyntioikeudesta.
Selvä enemmistö suomalaisista ja jopa kansanedustajista on valmis sallimaan pienpanimo-oluitten myynnin panimolta suoraan kuluttajalle alkoholiprosenttiin katsomatta – aivan samoin kuin tilaviinien valmistajille on annettu mahdollisuus myydä omia käymistuotteitaan suoraan kuluttajalle.
Ulosmyyntioikeus auttaisi etenkin aloittelevia panimoita. Sillä olisi myös työllistävä ja matkailualaa piristävä vaikutus. Pienpanimoliitolla on meneillään matkailustrategisen ohjelman laatiminen. Jos ulosmyyntioikeus ei toteudu, putoaa tuolta strategialta pohja pois.
Pienpanimoliitto luottaa siihen, että lakiehdotusta hallituksessa käsiteltäessä järki voittaa, ja ulosmyyntioikeus tulee mukaan eduskunnalle aikanaan annettavaan esitykseen laiksi.
Mika Tuhkanen
Puheenjohtaja,
Pienpanimoliitto ry
Posted in Panimo | Tagged , , , , , | Comments Off on Ulosmyyntioikeus pienpanimoille, nyt!

Ägräs Distillery – moving Finnish spirits forward

Panimon naapuriin, seinän taakse, Ägräs DistilleryFiskarsin joen rantaan vanhaan veitsitehtaaseen rakennetaan myös tislaamoa. Rekolan Panimon on isosti mukana ja synergia etuja tullaan hyödyntämään paljon. Tällä hetkellä 4.2.2016 on menossa joukkorahoitus, jossa etsitään uusia osakkaita projektiin. Minimi sijoitus on yksi osake 330€ ja jaossa 1000 osaketta. Klikkaa linkkiä ja sijoita.

OPAS sijoittajalle: Ägräs Distillery

Toivomme löytävän Ägräs Distilleryyn innokkaita ihmisiä mukaan, toki voi vaan ostaa osakkeita ja nauttia tulevaisuudessa oman tislaamon hyvistä tuotteista, mutta on myös toimintaan mahdollista osallistua monella tapaa tulevaisuudessa, mikäli niin haluaa.

Lisätietoja tislaamosta ja tulevista tisleistä saa
Facebookista: www.facebook.com/agrasdistillery/
Nettisivulta: www.agrasdistillery.com
YouTubesta: www.youtube.com/channel/UCLyy996cJVgzTeIBW2s0W2g
UKK: www.agrasdistillery.com/faq-suomeksi/
Instagramista: www.instagram.com/agrasdistillery/
Invedorin sivuilta: https://www.invesdor.com/fi/pitches/549

Ägräs Distillery

Rekola Brewery & Ägräs Distillery

 

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | Comments Off on Ägräs Distillery – moving Finnish spirits forward

Fiskarsin Ruukki, Rekolan Panimon koti

Matkailutoimittajien Kilta ojentaa Vuoden kotimainen matkakohde -palkinnon Fiskarsin Ruukille.

Fiskarsin Ruukin alueesta on kehittynyt yksi eteläisen Suomen monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista kulttuurimatkailukohteista, jonka elävä viehätysvoima vetää matkailijoita ympäri vuoden. Fiskars tunnetaan suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena.

Historiallisen teollisuusmiljöön sekä perinteisten käsityöpajojen ja näyttelytilojen rinnalle on virinnyt vilkas lähiruoka- ja tapahtumakeskus, jossa vierähtää helposti kokonainen päivä tai viikonloppu. Vuonna 1836 aloittanut Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo.

Fiskarsin tarjonta ulottuu yli sukupolvien. Perheen pienimpien suosikkeja ovat leikkipuisto, pieni veturi, herkkupuodit ja käsityöläisten työpajat. Ympäri vuoden toimivia vetonauloja ovat viehättävät kahvilat ja lukuisat konsertit, joita kesällä täydentävät Taikateatteri ja etnomusiikin festivaali Faces.

Fiskarsissa on oma panimo, ja tislaamokin on rakenteilla. Rekolan Panimon myymälästä saa mukaansa paikan päällä pantuja käsityöoluita. Panimon vieressä toimii uusi artesaanijuustola, jonka herkut milteipä sulavat suussa oluen kera.

Matkailutoimittajien Kilta ojentaa Vuoden kotimainen matkakohde -palkinnon Fiskarsin Ruukille.

www.fiskarsvillage.fi

Lisätiedot:

Heikki Kähkönen, Matkailutoimittajien Kilta, puh. +358 50 353 8885; heikki@mediacerevisia.fi

Fiskars Village 4 Fiskars Village 3 Fiskars Village 2 Fiskars Village 1

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Fiskarsin Ruukki, Rekolan Panimon koti

Sahti in english

Sahti   sahti beer

Sahti is an ancient Finnish beer style, although even the scholars cannot really tell if it’s always been a beer style or was all beer called Sahti in Finland thousand years ago.  Most definitely it has been a beer style for centuries now. Some call sahti a missing link between ancient beers and modern beers. It has been and still is a party drink for special occasions like weddings, midsummer festival, Kekri (pagan New Year’s Eve / Harvest festival) and Christmas for example.

It is a rustic beer; it has very distinctive appearance, aroma and flavors. Sahti has usually very low carbonation or no carbonation at all, since it is kept in barrels which are not sealed to keep the pressure. So sahti was not meant to stay good for a long period. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Sahti in english

Kalja in english

Kalja (Low-alcohol table beer)

The word Kalja has been around for centuries and it has always been used to describe low-alcohol beer, although some people use it for all kinds of beer. But really, kalja is beer style and in Finland it is made by many households and lunch restaurants to be served with food.

Traditionally kalja has been part of everyday life and during the hot summers on the hay field working people needed to drink a lot. This is why farm wives had kalja brewing throughout the summer, it was always available. Kalja was the best drink for thirsty families, because it tasted better than water and kalja contains salts, vitamins and minerals. During the work, kalja cask was stored in the hay barn or in the ditch for coolness. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Kalja in english

Alkoholipolitiikkaa vaihteeksi… samat lorut, eri suut

Hohhoijaa, kerran pari vuodessa tämä näyttää nousevan esiin. Ihan järkyttävää, ollaan juuri palkkaamassa ihmisiä töihin, kaksin kappalein ja nyt sitten Keskusta-puolueen puolelta toitotetaan samaa kuraa niskaan, mitä edellisinä vuosina THL ja muut jämähtäneet instituutiot ovat puputtaneet kansalle. Lisäksi vielä isojen veljien Panimoliitto haluaa tyrmätä jo eteenpäin menneen snadin verohelpotuksen pienille panimoille. Varmaan katselevat omia hyytyviä myyntikäyriään ja on pakko huutaa ja kiusata pienempiä kun ei muu onnistu.

Nyt puhutaan siis siitä ,että Keskusta haluaa laimentaa oluet kauppoihin. Mausta ja pienistä yrittäjistä viis! 

Mihin tämä taloudellinen teesi hävisi?
Keskustan omilta sivuilta: “Totutuimmin alkoholikysymyksiä on tarkasteltu osana sosiaalipoliittisia ratkaisuja. Se on turhan kapea tapa nähdä asian vaikutukset. Alkoholipolitiikka on mitä suurimmissa määrin talouspoliittinen kysymys ja yhtälailla osa myös työllisyyspolitiikkamme.”

Eikö se tosiaan olisi tässä vaiheessa parempi auttaa taloudellisesti syvällä uivaa Suomea, kuin lyödä kapuloita rattaisiin?
Perusteluja: Olin aiemmin työelämässä ja siitä jäi valtiolle palkasta vajaa tonni verotuloja per kuukausi. Perustin kolme vuotta sitten pienpanimon, joka keskittyy maukkaiden oluiden valmistamiseen. Tällä hetkellä maksan kuukaudessa noin 10000 euroa veroja yrityksen kautta valtiolle, sekä palkoista normi verot. Noin 15 kertainen verokertymä loutu tyhjästä ottamalla omia riskejä.

Lisäksi olen viimeisen vuoden työllistänyt itseni lisäksi yhden henkilön ja tässä kevään korvalla olisi tarkoitus palkata kaksi lisää. Kyllä lisää. Tämäkin rohkea päätös palkkaamisista sai vauhtia siitä, että se nyt yllätten torppauksen alla oleva verohelpotus lakiin näytti menevän läpi.

Vielä karmeampi vaikutus olisi tuolla Keskustan p***eleitten ehdotuksella. Jos tuo esitys menee läpi, niin se tarkoittaa melko pitkälti lappua luukulle. En ala enää uudestaan kirjoittelmaan samoja syitä, koska ne löytyy parin vuoden aikana jo muutamaan kertaan edellisistä kirjoituksistani tässä blogissa. Olen myös kertonut ne naamatusten esim THL:n johtajalle aikanaan.

Noh, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. 😉
Oikeasti, Me pannaan ilolla oluita, joissa on makua, jotka ovat hyviä nautittavia joko sellaisenaan tai vaikka suomalaisen ruuan kanssa. Toivottavasti Keskustalaiset tulevat asiassa järkiinsä. Ainiin, valmistamme oluemme suomalaisesta ohrasta, vink, vink !
Makuasioita, Kippis!

Lukekaa vielä ihmeessä myös Pienpanimoliiton avoin kirje Keskustan Sipilälle.

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | Comments Off on Alkoholipolitiikkaa vaihteeksi… samat lorut, eri suut

Verouudistus koskien pienpanimoiden verohelpotusta

TIEDOTE

Suomen Pienpanimoliitto

15.1.2015

PIENPANIMOLIITTO TYYTYVÄINEN VEROUUDISTUKSEEN:

”HIENO PÄÄTÖS”

Suomen Pienpanimoliitto on tyytyväinen maan hallituksen tuoreeseen esitykseen pienpanimoiden verohelpotusrajojen muuttamiseksi.

Suurimpaan verohelpotukseen oikeuttava tuotannon yläraja nousee hallituksen esityksessä 200 000 litrasta 500 000 litraan. Eduskunnan käsittelyyn esitys menee lähiaikoina. Lain muutos tulee koskemaan jo tämän vuoden verotusta.

”Hieno päätös. Uusi alaraja antaa pienimmillekin panimoille mahdollisuuden investoida esimerkiksi pullotuslinjojen hankkimiseen ja muutenkin kehittää tuotantoaan”, kommentoi Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Heikkinen.

”Kaiken lisäksi tämä muutos ei tule käytännössä maksamaan valtiolle mitään”, huomauttaa Heikkinen. ”Investointien työllistävä vaikutus ja pienpanimoiden tuotannon kasvu tuovat valtion kassaan verotuloina enemmän, kuin mikä tämän helpotuksen vaikutus on.”
Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Verouudistus koskien pienpanimoiden verohelpotusta

Billnäsin ja Fiskarsin ruukit toimivat edelleen

Pieni tiedote:

Suhteettoman uutisoinnin takia meiltäkin kysellään, että menettekö nyt kiinni kun ruukki sulkee ovensa. Haluamme hiukan tarkentaa asiaa:

Rekolan Panimo sijaitsee Fiskarsin ruukissa, jossa kaikki toimii edelleen. Myös uutisointia koskevassa Billnäsin ruukissa toimii edelleen yrittäjiä ja asuu ihmisiä.

Billnäsin ruukissa lopettaa yksi yrittäjä toimintansa, siis Billnäsin ruukissa ja vain yksi yrittäjä. Ruukkeja on tällä seudulla vaikka kuinka monta, joten ei kannata sekoittaa niitä.

Toivoisimme myös, että media huomioisi uutisoinnissaan, että Billnäsin ruukissa toiminta jatkuu muiden yrittäjien osalta. Median uutisotsikot saavat kuulostamaan asian siltä, että koko paikka olisi kiinni. Näinhän asia ei todellakaan ole.

Meillä on kaikki hyvin ja puksutetaan eteenpäin tehden maukkaita oluita. Uutuuksiakin putkahtelee markkinoille lähiaikoina ja mielet ovat virkeinä.

Uutiset eri kanteilta:
http://yle.fi/uutiset/billnasin_asukkaat_etsivat_uutta_puhtia_kylansa_kehittamiseen/7538775

http://goo.gl/4Ft3gZ

Posted in Panimo | Comments Off on Billnäsin ja Fiskarsin ruukit toimivat edelleen

Blogissa luova tauko

rekola 0010_pieniKukaan ei ole hyödytön.
A
ina voi olla edes huonona esimerkkinä”

Kuten tuossa edellisessä postissa jo hiukka varoittelimme, niin Rekolan Panimon blogi vetää happea ja siirtyy tauolle.

Blogi on edelleen sivuilla luettavana ja väitämme, että ainakan Suomesta et parempaa pakettia panimon perustamisesta löydä! Joten toivottavasti monet uudet tulevat panimon perustajat löytävät vielä tämänkin blogin. Osa asioista saattaa olla jo vähän päivittynyt ja Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Blogissa luova tauko

Muutoksen tuulet

Tervehdys pitkästä aikaa!

Kuten olet ehkä huomannut, niin  Rekolan Panimon blogissa on ollut aika hiljaista viime aikoina. (Facebookissa ja Twitterillä on taas ollut sitten elämää sitäkin enemmän) Kaikki paukut on käytetty muuttoon ja valitettavasti blogin päivitykseen ei sitten vaan rahkeet riittäneet. Ja toinen merkittävä syy miksei uutta blogi päivitystä ole tullut, on ollut ettei ole ollut hirveästi uusia aiheita. Tämän blogin ideana oli alunperin kertoa meidän kokemuksia (positiivisia ja negatiivisia) siitä kuinka pienpanimo laitetaan pystyyn. Ja nythän se on pystyssä, joten…niin 🙂

Tulimme sitten siihen tulokseen, että todetaan tosiasiat niin kuin ne on; kun aiheet ja into kirjoittaa ovat hieman hiipuneet niin blogi jääköön arkistoon ja kerrotaan kuulumisia Facebookin ja Twitterin kautta.
Nettisivuilla muutos näkyy lähinnä siinä, että blogi siirretään pois pääsivulta ja pääsivulla kerromme oluista ja palveluista. Tuoppi & Sapuska blogi jatkaa edelleen olemistaan ja sinne lisäilemme aina välillä uusia reseptejä.

Muutoksen tuulet eivät ole mitään taifuunin luokkaa, enemmänkin lempeää ja kesäistä merituulta. Sivusto muuttuu siis hieman lähiaikoina, jonka avulla (kuten kliseisesti kuulu sanoa) palvelemme sinua vieläkin paremmin.

Hauskaa kesän alkua ja tervetuloa Fiskarsin Ruukkiin ja Panimon Puotiin.

T: Malty-Jari & Malty-Juha

p.s. Laita kuva jakoon Faceen, jos viet Rekolan Panimon putelin maailmalle. 🙂

 

Posted in Panimo | Tagged , | Comments Off on Muutoksen tuulet

Rekolan Panimo ja Puoti

Juhuuu! Ikkuna käsityöläispanimoon.

Muutto Fiskarsin Ruukkiin on hoidettu ja uusimpana juttuna toiminnassamme on oma puoti.

Panimon Puoti paitoineen ja oluineen sekä makkaroineen avaa ovensa Vapun aattona 30.4.2014 osoitteessa Peltorivi 7, 10470 Fiskars.

Tästä eteenpäin olemme läpi kesän avoinna 11-17 päivittäin. Tervetuloa luuppimaan puodin ikkunoista panimon puolen meininkiä, sekä ostoksille.
panimokauppa
Myynnissä mm. uutuus Ruukin Juhla -olut, Rekolan Panimolle varta vasten suunniteltu ja tehty olutmakkara, joka on maustettu meidän Tervahaudalla, sekä tietenkin paitoja ja myöhemmin myös muuta pientä kivaa.

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , , , | Comments Off on Rekolan Panimo ja Puoti

Vuosi Rekolan Panimolla

Ensimmäinen ehjä vuosi takana:

Pystyttiin pystyssä

Rekola Brewery

Ollaan edelleen ns. yrityksen kuolemanlaaksossa,  eli ensimmäisen kahden vuoden aikana tapahtuvassa myllerryksessä. Yleensä tänä aikana kaatuu eniten yrityksiä. Meillä itse yritys on yli pari vuotta vanha, mutta panimo on toiminut vasta 1,5 vuotta.

Toiminta on varmasti vielä poistojen ja muiden jälkeen tappiollista ja fyrkkaa syövä muutto vielä edessä, mutta muuten näyttää siltä, että alku on mennyt suunnilleen kuten laskettu. Muutto suurempiin tiloihin tuli hiukan arvioitua aiemmin.

Mieleen jääneet tapahtumat: lue loppuun-> Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | 5 Comments

Ulosmyyntioikeus pienpanimoille

Kävimme viime viikolla eduskunnassa virallisena lähetystönä, varatun ajan puitteissa. Agenda löytyy mm. Jaskan Kaljoista. Mukana oli allekirjoittanut sekä Hiisi panimon amigot. Hyvä reissu kokonaisuudessaan. Meitä tosiaan kuunneltiin ja kyseltiin myös kysymyksiä esittämiemme asioiden osalta. Puolen tunnin varattu aika venyi kiinnostuksen, tipoittain tulleiden edustajien sekä keskusteluiden takia jo tuntiin, kunnes “portsari” hienovaraisesti ohjasti meidät ulos.

Käynnistä opittiin paljon. Kannattaa ehdottomasti olla selkeästi esillä ne pykälät laissa, johon halutaan muutosta. Tietenkin myös mitä muutosta, nehän meillä olikin hyvin selvitetty ja perusteltu. Toinen asia, jota paljon kysyttiin, oli että mitä vaikutusta mm. pienpanimoille mahdollisesti annettavalla ulosmyyntioikeudella olisi kansanterveydelle? Kuinka paljon pienpanimoiden tuotanto on maan oluen kokonaistuotannosta?

Ensimmäiseen ei meillä ollut suoraa lakipykälää antaa, mutta mukana olleista kansanedustajista osa selkeästi tiesi ne ja osasi valaista keskustelijoita.

Seuraaviin yllämainittuihiin kysymyksiin tiedettiin itsekkin vastaukset. Pienpanimoiden tuotanto on noin 2% luokkaa kokonaistuotannosta, joten käytännössä ulosmyyntioikeudella (4,7% tai alle oluille) ei ole mitään käytännön merkitystä kansanterveydelle. Ainakaan pahempaan suuntaa, varmasti päinvastoin. Pienpanimo-oluet ovat jo muutenkin hintavampia ja niissä on nimenomaan kyse mauista. Niitä tuskin kukaan juo ongelmaksi asti, johtuen jo selkeästi hinnasta. Näin ohjataan ihmisiä miedompien, hiukan tyyrimpien ja maukkaampien juomien pariin, kotimaista yrittäjyyttä kannattaen.

Kannattiko käynti?

Kyllä.

Ainakin osa oikeasta asiastamme upposi hienosti. Nimittäin ulosmyyntioikeus miedommille oluille.

Paikalla olleen kansanedustaja Eeva-Johann Elorannan toimesta on nyt tehty lakialoite eduskunnalle, jossa muutettaisi lakia niin, että pienpanimot voisivat luvallisesti myydä alle 4,7% oluitaan suoraan panimolta, kun nyt se tehdään kiertoteitse. Perjantaina lakimiesten ja muiden avustuksella on jätetty lakialoite sekä samansisältöinen kirjallinen kysymys hallitukselle, eli mitä hallitus aikoo tehdä suoramyynnin mahdollistamiseksi.

http://eeva-johanna.net/2013/12/02/sdpn-eloranta-vireille-lakialoite-pienpanimoiden-oluen-suoramyynnin-sallimisesta/

…lue loppuun->

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 7 Comments

Juomakulttuurin muutos

Emmekö osaa käyttää alkoholia kuten valtiovalta haluaa meidän sitä käyttävän?

Alkoholin käyttö on Suomessa määrältään eurooppalaista keskitasoa. Kuitenkin ja tietenkin siitä koituvia ongelmia pitäisi vähentää. Pieni osa käyttäjistä juo suurimman osan alkoholista. Se on ehkä se suurin ongelma. Sitä on kuitenkaan turha yrittää suitsia kieltämällä kaikilta valinnan vapauden ja oman harkinnan.

Lue loppuun ->
Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 3 Comments

Kaksi Kotia – Kuuma Kurpitsa

Kaksi Kotia saaga jatkuu. Teimme uuden Kaksi Kotia kollaboraatio- oluen tällä kertaa Jyväskylässä, Panimo Hiisin tiloissa.

Panimo Hiisi ja rekolan Panimo kollaboraatio olut

Nyt oli aiheena syksy ja siihen liittyen kehiteltiin kurpitsa pale ale pohja, jota terästettiin oikealla suomalaisella Fatalii:n kehittelemällä chilillä. Todellinen pientuottajien taidonnäyte siis.

Tuloksena on varsin juotava ja miellyttävä olut, josta löytyy jopa makuna tuo chili. Kurpitsan osuus on suhteellisen pieni, mutta sanoisin, että kokonaisuus on tässä kauppavahvuisessa hyvin balanssissa. Aji Fantasy chili tuo tietenkin pienen potkun perään. Se ei iske päin naamaa vaan hiipii hissukseen perässä.

Käykää ihmeessä testaamassa tämä Hiisi & Rekola kollaboraation tulos. Itse diggaan!   Kaksi Kotia – Kuuma Kurpitsa on saatavilla tarkasti valituista anniskeluravintoloista näillä hetkillä. Juuri nyt esimerkiksi stadissa Villi Wäinössä ja mm. Halloweenin aikoihin Oljenkorressa.

Faktat:
Humalat: Amarillo & Magnum
Maltaat: Pale ale, Crystal, Munich, vehnä
Lisämaut: kurpitsa ja Aji Fantasy chili
Alkoholi: 4,5 til-%
Kantavierre 10,8
IBUT: 24

Yhteistyössä on voimaa! Powered by Fatalii, brewed by Hiisi & Rekola.

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | 1 Comment

Outoa alkoholipolitiikkaa, osa VEE!

Uskomatonta. Olin tänään 10.10.2013 Valviran järjestämässä tukkuinfossa. Siellä oli kertomassa alkoholilainuudistuksesta Ismo Tuominen Sosiaali- ja terveysministeriöstä, joka laatii lakiehdotusta eduskunnalle.

Nyt ei enää peloteltu median kautta vaan sanottiin suoraan.

Luulimme tosiaan, että se kauppavahvuisten oluiden alkoholiprosenttialennus 4,7% -> 3,5% oli jo kuopattu.

Ehei, selvisi, että se on hyvin voivana STM:n alkoholilainuudistuksessa mukana. Tämä on kuulemma yksi parhaista keinoista hoitaa alkoholipolitiikkaa oikeaan suuntaan.

Tätä tukee myös hiukan yllättäen kaupanala, koska ilmeisesti jos pitää valita, niin mieluummin ottavat tuon ehdotuksen, kuin myyntiaikojen rajoittamisen. Kun noin isot tahot lobbaajineen ovat takana, niin tämä alkaa kääntyä pelottavaksi.
(( Korjaan nyt suoraan tähän: Vaikka Ismon puheesta jäikin tuo kuva, niin Kari Luoto, TJ – Päivittäistavarakaupasta soitti ja korjasi, että he eivät missään nimessä ole kummankaan asian puolella, eivätkä tue kumpaakaan.)) Huh, pieni helpotuksen huokaus.

Kysyin paikan päällä asiasta Ismolta, lähinnä, että ymmärtävätkö he, että tuollaisella päätöksellä pitkälti tapetaan pienpanimoiden toimiala?
Moni pienpanimo myy suuren osan tuotannostaan kaupoissa ja laimentaminen 3,5% litkuun ei oikein pienten laitteistolla ole vaihtoehto. Alkoon ei jäykkyyden ja varmasti tasapuolisuuden (suomalainen vs. muualla EU:ssa tuotettu) tahi hyllytilan vuoksi mahdu, eikä siellä määrät riitä pitämään hommaa rullaamassa. Koko orastava olutkulttuuri saisi ison takapakin ja hiipuisi pois kuten myös pienpanioita, yrittäjiä ja työpaikkoja.

Vastaus lyhykäisyydessään Ismolta oli että ymmärtää, tämä voi tosiaan olla seuraus. Kehoitti olemaan kansanedustajiin yhteydessä. Ja mikäli asia etenee näin, niin tämä mahdollinen seuraus tullaan kuitenkin kirjaamaan muistioon lakia esitettäessä.

Hiukan jäi kaivelemaan, että se kirjaus ei ehkä lämmitä talvipakkasilla, jos yritys ja talo menee alta lainsäädännön muutosten takia.

Varmasti myös isot toimijat ottaisivat entistä agressiivisemmin haltuun ravintoloiden hanat, jotta saisivat omaa olutta liikkelle mikäli se kaupoissa ei enää onnistu. Ahtaalle joudutaan pienpanimoissa, mikäli tuo menee läpi. Tässä kyllä taas hiukan ajetaan lainsäädännöllä asioita isojen laariin. Me taas luodaan ja tuotetaan makuja, ei vain alkoholia.

Nyt kaivattaisi melkein apua. Mikäli maut kiinnostaa ja tunnet vaikuttajia, poliitikkoja, toimittajia ym, ottakaa asia puheeksi.

Edellinen avautuminen alkoholipolitiikasta myös luettavissa, tässä viitataan samaan asiaan, jolloin ministeri Huovinen toi asian mediaan.

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 24 Comments

Rekolan Panimo muuttaa Fiskarsin Ruukkiin

Rekolan Panimo muuttaa Fiskarsin Ruukkiin ensi vuoden alkupuolella.

Kuten tiedossa on ollut, niin seinät tulivat vastaan yllättävän pian nykyisissä tiloissa ja kun ei mahdu niin ei mahdu. Uusi paikka on varsin idyllinen ja siellä on reilusti tilaa, jopa pieni myymälä rakennetaan mestoille. Asiasta varmasti myöhemmin paljonkin lisää kun projekti etenee.

Keskustelua asiasta Rekolan Panimon Facebook sivuilla.
Uutinen Yle Svensk:an puolella.

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Rekolan Panimo muuttaa Fiskarsin Ruukkiin

Kesähessuna Rekolan Panimolla

”Ohoh, ai oot panimolla kesätöissä! …Mitäs kaikkea siellä käytännössä tehdään ja mikä sun työnkuva oikein on?” – Perusjampparepliikki aina, kun kerroin, missä olinkaan duunissa.

Värikäs, tapahtumarikas, monipuolinen, haastava, mielenkiintoinen, antoisa, fyysisesti koetteleva, ennalta-arvaamaton, avartava ja veikeä… Näin voisin epämääräisesti luonnehtia kesäduuniani Rekolan Panimolla!

Aputyttö Annukka eli Petra ja Volkkarin paku Pääsin siis töihin oluen pariin Volkswagen Hyötyautojen Apupoika Antero -kampanjan kautta, joten en tiennyt etukäteen lainkaan, mihin paikkaan työhakemusta täytin. Nyt voin vaan todeta, että tuo panimoduuni ylitti tämän innokkaan kesäduunarin odotukset moneen kertaan, mahtavaa! Kuten epä-oluthippi-jengillä yleisesti, miullakaan ei vielä keväällä ollut harmainta hajua, mitä työ panimolla oikeasti olisi, joten en osannut odottaa oikein mitään muuta kuin kuskin hommia Transporterilla 😀 Ainakaan ei ensimmäisenä tullut mieleen, miten paljon panimolla tehdään työtä, johon olut ei suoranaisesti liity! Siis laitteiden värkkäilyn, pesemisen, siivoamisen ja kaikenmaailman valmistelujen määrä on huomattavan suuressa roolissa täällä pienpanimolla tehtävää duunia. Melkein toisina päivinä voisi kuvitella olevansa jollain siivousfirmalla töissä, kunnes näki taas nuo mallassäkit ja olutlaatikot ja pullot havahtuen, että Eikun…

jatkuu-> Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Kesähessuna Rekolan Panimolla

Katajan Kuiske

Katajan KuiskeMeidän uusin tulokas olut repertuaariimme on katajanmarjoilla höystetty rukiinen olut. Perinteisten makujen lojaali kumppani. Sopii myös nuotion ääreen sellaisenaan.

Haimme tällä oluella perinteisiä suomalaisia makuja, joten rukiin tuoma vahva maltaisuus yhdistettiin kuiva-katajanmarjointiin, jolla pyrittiin saamaan esille eritoten se raikas marjojen aromi. Olut on kehitelty yhteistyössä keittiöpäällikkö Ali Suvialan kanssa Ravintola Ainon v.2012 riistamenuun ja tähtäimessä erityisesti riistaruokien kanssa toimiva sekä niiden makuja tukeva juoma. Unohtamatta tietenkään juotavuutta, se on tärkeä asia, että olutta voi ottaa toisenkin lasillisen, vaikka ihan sellaisenaan.

Tällä hetkellä (syyskuu 2013) saatavissa vain hyvin varustelluista pubeista mm. Villapakka, Oljenkorsi ja myös Porvoon Paahtimo… muutokset mahdollisia  😉

Alc. 6,3 til-%
KV: 14
väri: tumman ruskea
katkeruus: kevyt

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 2 Comments

Taas se nosti päätään – Outoa alkoholipolitiikkaa, osa IV

Tässä on touhutessa ihan jäänyt huomioimatta Susanna Huovinen. Anteeksi siitä. Peruspalveluministeri esittää, että miedot oluet siirrettäisi Alkoon ja että alkoholiveroa tiukennettaisiin. Keppiä vaan.

Pienpanimoyrittäjää nämä huutelut pelottaa. Olen juuri satsannut taloudellisesti omakotitalon verran pieneen makuja tuottavaan panimoomme investoimalla laitteisiin, resepteihin, tulevaisuuteen. Meillä on nyt yksi nuori töissä kesätöissä ja loppuvuodesta tai ensi vuoden alkupuolella olisi tarkoitus työllistää ainakin kaksi henkeä.

Muutkin pienpanimot ovat kasvaneet viime vuosina. Meitä on jo yli 20. Tuotamme maukkaita oluita, jotka oikeasti sopivat hyvin myös ruokien kanssa nautittaviksi. Pääasia oluissamme on maku, ei alkoholiprosentti. Maukas olut on tasapainoinen, siinä on sopivassa suhteessa runkoa, alkoholia ja mausteita kuten humalaa. Mikäli alkoholi vesitetään pois, muuttuu olut laihemmaksi mallasmehuksi.

Peruspalveluministeri pelottelee vakavilla asioilla. Jos kävisi niin hullusti, että lähialueen kaupat eivät saisi myydä oluitamme, emme pysyisi pystyssä. Syitä on monia.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 8 Comments

Kapasiteetin tuplaaminen

Tilasimme helmikuussa pari uutta tankkia, jotka saapuivat Bulgaarien tehtaalta TMINOX:lta kesäkuussa. Nämä uudet ovat tilavuudeltaan kaksi kertaa suurempia kuin edelliset neljä tankkiamme. Paperilla siis tuotantokapasiteetti tuplaantuu. Varsin mukava asia kun ajattelee, et koko talvi ja kevät on varastot pyörineet maksimi kierrolla, toisin sanoen koko ajan on pantu olutta ja kaikki on mennyt ennen kuin seuraava satsi on valmistunut.Tähän pitäisi tulla apu uusista tankeista ja kenties nämä mahdollistavat myös laajemman jakelun.

new tanks arrived

Uusia tankkeja saapui Rekolan Panimolle

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | Comments Off on Kapasiteetin tuplaaminen

Kaksi Kotia

Kollaboraatio Rekola ja Hiisi

Uutta olutta pukkaa!!!

Nyt onkin tuloillaan sellainen tsydeemi, että (ora)oksat pois.

Löimme (tyhjät?) päämme yhteen Hiisi Panimon kanssa ja teimme supisuomalaisen kollaboraatio-oluen. Uskoisin, että kesäkuussa putkahtaa harvoihin ja valittuihin anniskelupaikkoihin.

 

 

Strategiset mitat:
belgi-ipa?, 6,3 til-%, IBUt noin 45+, oranssin vaalea, jenkkihumaloita ja mausteena niedosti tyrniä 😉 Nimi: Kaksi Kotia

Kahvihetki kollaboraation mäskäyksessä
Mr. Smetana oli messissä kun olutta pantiin ja blogista saa lukea hänen settinsä, sekä bongata hienot kuvat: http://smetana.fi/2013/rekola-hiisi-kaksikotia/

KollaboraatioMakuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 2 Comments

Munkintie

Sen kunniaksi, että Munkintie pääsi Alkon hyllyihin, niin tässä hiukan taustoja oluelle.

Resepti on peruja vuodelta 2005, jolloin suunnittelin lopputyöolutta Mustialan oluenvalmistuskurssille. Tähtäimessä oli jotain belgiansuuntaista ja omaa. Referenssinä sekä inspiraation lähteenä oli laseissa pari erilaista luostariolutta, joista itse todella pidän. Tähtäin oli siis asetettu jo silloin kohdalleen.

Lopputyöolut oli ryyditetty yrteillä, mutta pohja oli melkolailla sama kuin mitä Munkintie nyt. Olen tehnyt kyseistä olutta kotona tuosta vuodesta lähtien, hiukan resepti on matkalla muuttunut, mutta kovin vähän. Yrtit jäivät pois ensimmäisenä vuotena, koska oluessa oli jo sinällään ihan riittävästi makuja. Muutama satsi per vuosi on tullut tehtyä ja viime vuodet on resepti pysynyt samana, jota nyt panimolla käytetään.

Munkintie oluetSen verran vielä reseptistä, että kuten pullossa lukee, niin siihen on käytetty siirappia. Jotkut ovat hiukan kyseenalaistaneet, että eihän se ole edes täysmallasolutta, kun siirappia käytät. Mutta kaikki kenellä laskin toimii, tietävät että sen sokerin saan halvemmalla olueen maltaista, siirappi on nimenomaan maun takia reseptissä. Vain maun takia. Belgit käyttävät usein näissä kandisokeria, joten sitäkin kautta ollaan reseptin osalta siinä mihin tähdätään.

Munkintie kypsyy pullossa. Vaikka olut on “valmis” kun se pullotetaan, niin kypsymistä maun osalta tapahtuu pullossa vielä useita kuukausia. Maku muuttuu / tasoittuu melkoisesti ainakin ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Juttelin tästä myös tutun panimomestarin kanssa ja hän komppasi asiaa omasta vahvasta oluestaan myös. Tankeissa on pienessä panimossa mahdotonta kypsyttää olutta useita kuukausia. Munkintietä kypsytellään Rekolan Panimossa noin kuudesta seitsemään viikkoon tankissa ennen pullottamista. Mikä raastaa tietenkin mieltä mieltä, kun tankkikapasiteetti on todella tiukka ja toivoisi kierron olevan nopeaa. Tästä ei kuitenkaan hättäilemällä selviä.

Kotona Munkintietä on nautittu sellaisenaan sekä juustojen kanssa. Välillä sitä tulee käytettyä ruuanlaitossakin antamaan tuhtia makua patoihin tai soosiehin. Itse pidän Munkintiestä myös esimerkiksi paistetun maksan kanssa. Jotenkin se vieno paahdettu makeus ja moniulotteiset maut pärjäävät ja tukevat vahvoja omintakeisia makuja joita maksasta tai esimerkiksi riistasta löytyy. Makuasioita sanoisin. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan tuhdin makuisten ruokien kanssa. Kun sopiva kumppani löytyy niin makuelämys on aina parempi kuin osiensa summa, siihenhän juoman ja ruuan yhdistämisellä myös tähdätään.

Nyt Munkintietä on siis saatavilla myös Alkosta kotiin maisteltavaksi. Tämä on asia jonka eteen teemme kovasti myös työtä. Haluamme todella, että ihmiset voivat kokea ja kokeilla makuyhdistelmiä kotonaan. Nauttia oluesta omassa rauhassa, oli se minkä vahvuista vaan!

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | 5 Comments

Pienpanimoliiton visiitti Alkoon

Kävimme Alkon vieraana keskustelemassa nykyisestä tilanteesta, tulevaisuuden näkymistä ja oluista viikko sitten. Ensimmäiseksi on todettava, että on hienoa kun useamman pienpanimon edustajat kokoontuvat tällaiseen foorumiin ja ainakin meille aukesi taas muutama asia huomattavasti paremmin. Kiitos kaikille.

Varmistan vielä, että alla olevat jutut ovat vain omia näkökulmia, eivätkä siis Pienpanimoliiton tai muiden mielipiteitä tapaamisesta.

alko_logo_etusivu

Alkon uusi toimitusjohtaja Hille Korhonen esittäytyi alkuun ja kertoi omasta taustastaan. Jäi varsin hyvä kuva siitä, kuinka innoissaan meistä pienistäkin talossa ollaan ja toivomme kovasti, että Alkon toimintaa kehitettäessä myös pienten toimijoiden mallit voidaan huomioida. Edelleen heitän ilmaan toiveeni: Lähiolut lähi-Alkoon. Ruotsin monopolissahan tämä jo toimii. Ja juntatkaa se nettikauppa läpi siellä poliitikkojen puolella!

Kauppisen Mika veti tilaisuutta ja saatiin aikaan myös keskustelua siitä, miltä Alkon toimintamallit meistä näyttävät ja mitä toivomme kehitettävän. Näistähän on jo kirjoiteltu vaikka kuinka aiemmissa postauksissa.

Yleisessä katsauksessa itseä hämmästytti se, että oluen kokonaismyynti on pienentynyt jo vuodesta 2007 lähtien ja silti kulutus nähdään verojen nostamisen perusteena. Sehän on tippunut vaikka veroja ei oltu 2007, 2008, 2009 2010 vuosina nostettu. Tässä voidaan tietenkin ajatella asiaa tilastoimattoman tuonnin näkökulmasta, joka on samassa ajassa kasvanut mielettömästi. Tällöinhän verot jäävät muihin maihin, liekö tarkoitus? Ei trokarit tuontejaan ilmoittele, kovimmat heistä myyvät rafloihin ja myös raflan “myynneistä” jää näin verot saamatta. Eivätkä trokarit kysele ostajan ikää… Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | 2 Comments

Säpinää! – Outoa alkoholipolitiikkaa, osa III

olsulakiPalataanpas taas hetkeksi ihanan poreilevaan suomalaiseen alkoholipolitiikkaan.  Tosin viime aikoina mediassa on vaahdottu enemmän siitä tietystä ovesta, jota joku oli vapaa-aikanaan käynyt nikkaroimassa. Ja sitä myöten keskustelu alkoholipolitiikasta muistuttaa enemmänkin laihaa tiskivettä. Mutta yritetään nyt vähän hämmentää tätäkin puolta. Asiassa on tapahtunut sekä negatiivista että positiivista kehitystä.

Tässä jokunen viikko sitten Ylen pääuutislähetyksessä Jari toisti pienpanimoiden toiveen saada ulosmyyntiluvan suoraan panimoista. Kuten tiedetään, niin viinitiloillahan tuo mahdollisuus jo on. Netissä sama uutinen: Alkoholilaki kuohuttaa pienpanimoissa

Samassa uutislähetyksessä STM:n edustaja tokaisi , että ulosmyyntilupaa ei ole eikä tule. Ei nyt ihan noilla sanoilla, mutta viesti oli selvä. Perusteena  kieltoon yritettiiin antaa  jotain kummallisia selityksia EU:n maatalouspolitiikasta, mutta sehän nyt on ihan peetä.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | 5 Comments

Yrittämisen riskejä

Olemme olleet hyvin tietoisia meidän erilaisista riskeistä. Yhtenä niistä tietenkin henkilöstöriskit. Kun päivittäistä toimintaa pyörittää käytännössä yksi ihminen, riski toiminnan tyssäämisestä esimerkiksi sairastapauksessa on suuri.

Tähän on meillä koetettu varautua sillä, että Juhakin on ollut mukana oluenpanossa ja koulutuksessa.

Mikä tuli nyt tarpeeseen. Viime viikolla tankkien pesun yhteydessä allekirjoittanut lipsahti nurin ja vaikka pudotus ei ollut suuri, niin tietenkin olkapää meni täysin sijoiltaan. Ambulanssilla Peijakseen jossa röntgenillä onneksi todettiin, ettei murtumia ollut. Parin tuskaisen tunnin jälkeen mukava lääkäri tuli ja käänteli käden takaisin paikalleen.

No, kättä pitää lepuuttaa siteessä viikkoja, joten Juha pääsee tositoimiin. Onneksi reseptit on kunnossa ja “oikealla kädellä” on homma hanskassa. Oluitahan Juha on pannut ja roudaillut, joten toiminta jatkuu panimolla.

Pää ja jalat toimii, tarkoittaen, että muuten kuin fyysisen tekemisen puolesta homma voi jatkua omallakin kohdalla pian. Itseasiassa puhelin ja s-postit käy yhtä kuumana kuin ennenkin. Vasemmalla on jo hiiren käyttökin alkanut sujua 🙂 Ainoa mikä haittaa on että muutama tapaaminen on täytynyt siirtää kun ei ihan vielä kykene ajamaan autoa.

Tapahtuma kuitenkin muistutti, että riskit on aina hyvä käydä läpi etukäteen ja edes hiukan miettiä niihin varautumista. Ja ainakin pienpanimossa erilaisia riskien mahdollisuuksia löytyy, kuten mm. viime syksynä laiterikkoutumisen johdosta pilalle mennyt satsi olutta osoitti.

Varautua voi myös vakuutuksin, muilla tukiverkostoilla ja jos mahdolista pääomalla.

Tällä kertaa ollaan meillä tilanteessa, joka on mahdollista selvittää yrityksen sisäisillä resursseilla ja kenties pienellä ulkopuolisella avulla. Mukavaa kun on ystäviä ja perhettä jotka tarjoavat käsiä paketissa olevan tilalle.

Tämä tapaturma laittaa myös ehkä hiukan lisää vauhtia panimomme aikeisiin palkata ensimmäinen työntekijä avuksi. Saa nähdä onnistuisiko tänä vuonna…

 

Posted in Panimo | Tagged , , | 1 Comment

Rekolan Panimolta uusi olut myyntiin

Amerikan Eno!

Heinäkuusta 2012 lähtien on ollut Rekolan Panimon oluita myynnissä ja nyt julkaistaan taas uusi olut. Kesäkolli, Metsän Henki, Amerikan Serkku, Munkintie ja Ainon Ruis-Kataja saavat seuraa. HOK-Elannon IPA-viikoille rakennettiin vanhoista resepteistä Amerikan Eno, 5,6% ronskisti humaloitu ale.
Big daddy for the cousin!

Amerikan EnoHOK-Elannon IPA-viikot ovat maaliskuussa ja erä pulloja lähti eilen 25.2. panimolta liikenteeseen. Saatavuus on rajallinen, joten mikäli uutta herkkua mielii, niin ajoissa tiskille. Oluthuoneet voit bongata täältä:  http://www.oluthuone.fi/oluthuoneet.html

Suurin osa on Helsingissä, mutta myös
Espoolaisten ja
Hyvinkääläisten makukermoja testaillaan   😉

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , | 2 Comments

Oluthiivaa, sameutta vai kirkasta, makuja?

Rekolan Panimon oluet ovat luonnollisista raaka-aineista valmistettuja eläviä oluita. Niitä ei ole suodatettu tahi pastöroitu, vaan ne on laitettu pulloihin juuri sellaisena kuin oluet luonnostaan ovat.

Mikäli pidät oluistasi “kirkkaina”, niin anna pullojen olla pystyssä paikallaan pari päivää, jolloin hiiva laskeutuu pohjalle. Varovasti ja tasaisesti kaatamalla oluen lasiin voit jättää suurimman osan hiivasta pullon pohjalle.

Tähän suhteellisen kirkkaaseen olueenhan meidät on opetettu edellisinä vuosikymmeninä suurten panimojen toimesta. Johtuneeko sitten siitä vai mistä, mutta yksi asia oudoksuttaa. Monissa luontaistuotekaupoissa ja jopa apteekeissa myydään oluthiivaa jauheena, rouheena ja tabletteina. Miksi?

Onko tässäkin käynyt niin, että kun ollaan hiottu joku asia äärimmilleen siistiksi, niin samalla on eroteltu myös ne elimistölle hyvät aineet irti alkuperäisestä tuotteesta. Oluthiiva on hyvä B-vitamiinien lähde, joita se sisältää runsaasti. Lisäksi oluthiivassa on elimistölle tärkeitä hivenaineita. Kun on pitkään nautittu hyvin filtteröityjä kirkkaita oluita, niin pitääkö ottaa käsiteltyjä ravinteita erikseen lisänä?

http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiiva
http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/cPath/87/products_id/229

Helpoiten oluthiivaa saa nauttimalla oikeita oluita. Samalla voi nauttia upeista mauista, ja pieni määrä alkoholiakaan päivässä ei ole pahitteeksi. Se, että jättääkö hiivan pullon pohjalle, ei oikeastaan vaikuta, koska suodattamattomissa oluissa on aina jonkin verran hiivaa myös nesteessä. Itse kaatelen olueni ihan reilusti lasiin, pieni sameus ei haittaa.

oluthiivaTehtiin muuten juuri pienimuotoista laaduntarkkailua panimolla ja huomattiin Juhan kanssa aika jännä asia. Maistoimme viime kesänä ensimmäisestä pullotuksesta sivuun siirrettyjä testipulloja ja varsinkin Kesäkollin kohdalla tapahtui hassusti. Pullot olivat seisoneet huoneenlämmössä puolisen vuotta ja luonnollisesti varovasti kaataessa olivat kirkkaita kuin mitkä. Kesäkollissa inkiväärin tuoksu oli odotuksia vastaan oikeastaan vain vahvistunut, mutta maku oli todella pliisu… kunnes pyöräytimme pohjalta hiivat ym. lasiin sekaan. Tällöin tuli tuttu kirpsakkuus taas esille ja olut maistui siltä miltä pitikin. Kaikki siis hyvin.

Mitä tästä opimme? Juodaan oikeita oluita, joissa saa olla hiukan sameutta, toisiin olutlaatuihinhan sitä jopa vaaditaan ja samalla nautitaan oluthiivan elimistölle tärkeistä aineista sen luonnollisimmassa muodossa. Makuasioita? Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | 2 Comments

Täydellisen tuopin metsästys

Ajattelinpa vaihteeksi kirjoittaa vähän positiivisemman blogi kirjoituksen. Nämä allekirjoittaneen jutut ovat olleet hilpeitä kuin pohjalaiset karjalaisten häissä, niin ehkä ruikutusastetta pitää hieman loiventaa.

Oletteko huomanneet, että Jimiltä tulee joka päivä klo 21:00 ohjelma täydellisen tuopin metsästys? Olutohjelmaa telkkarissa? Kyllä! Siinä Sipoon lahja suomen komediakentille Andre Wickström juttelee mukavia oluista Mikko Koukin kanssa. Mikko Kouki on tuttu näyttelijä ohjelmista…öh… no se on se jolla on se parta.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Täydellisen tuopin metsästys

Petetty – onko meitä petetty?

Taas ovat lehdet pullollaan juttuja alkoholipolitiikan ympärillä. Tällä kertaa tuntuu, että THL ja kumppanit ovat antavana osapuolena. On vähän kuin seuraisi tennisottelua. Tämän uutisen myötä taisi Pekka Puskan ykkössyöttö mennä ässänä läpi. Ainakaan hirveästi ei vastaväitöksiä ole esitetty. Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen yritti jo aikaisemmin tällä viikolla osallistua peliin HS:n yleisöosasto ansiokkaalla kirjoituksella mutta näyttää siltä ettei syöttö lentänyt edes verkolle asti. (Puskista puhumattakaan) Niin kuuroille korville ovat kaikuneet kaikki pienpanimoiden toiveet oikeudesta ulosmyyntiin, että tuskin korvaansa lotkauttavat nytkään.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | 8 Comments

Suomen alkoholipolitiikka on hakoteillä

Pitää vielä nostaa esiin 23.1.2013 Hesarista Pekka Kääriäisen kirjoitus.

HS mielipide 23.1.2013

 

Ei voi muuta kuin ihmetellä:

Kaikilta alan toimijoilta pyydettiin viime syksynä Valviran puolesta kommentit tulevaan alkoholilakimuutokseen. Aivan sata varmasti kaikki pienpanimot listasivat ykkösehdotuksekseen ulosmyyntimahdollisuuden pienpanimolta.
…no Valviran muistiossa mainitaan edelleen vain, että ulosmyynti tulisi sallia viinintekijöille ja sahdille. Ei sanallakaan pienpanimoista mitään!

Tämä muistio menee siis eteenpäin THL:lle, joka aloittaa uuden lakiehdotuksen laatimisen. Jostain syystä (miedomman) alkoholin myyminen pienestä käsityöläispanimosta on niin iso paha asia ettei sitä voida sallia kuten viinitiloille.
…just my 2 cents. t.jari

Posted in Panimo | Tagged , , , | 1 Comment

Olut loma

Viikonloppuna järjestetään Helsingin messukeskuksessa matkailumessut. Matkailun kuumin villitys on kuulemma teemamatkailu. Teemamatkalla tarkoitetaan yleensä lomaa, jossa otetaan joku teema minkä ympärille loma rakennetaan; museot, linnat viski, jne Meillä teema on ollut viimeiset pari vuotta yllättäen Olut. Olut teeman heikko kohta on, että se vähän rajoitaa liikkumispuolta, mutta sekin on pelkkä järjestelykysymys.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , | 2 Comments

Misalista rules

Hyvin on ripeästi lähtenyt vuosi liikkeelle. Tuli heti tiukka paikka, kun saatiin uusi satsi pulloja tehtaalta, Juhalle napsahti rekan purku nakki. Pulloja sitten täytellään tammikuussa urakalla, kun oikeastaan kaikki tankit on täynnä ja oluet valmistuu tässä kuussa.
beer bottlesYksi tankki saadaan onneksi heti tyhjäksi, kun tuli “pikku” tilaus ja pitää saada ihan uusi olut tulille asap. Se pitäisi nimittäin olla ensi kuun puoleen väliin mennessä valmis ja maltaat on vielä Lahdessa Viking Maltilla. Uudesta oluesta lisää helmi-maaliskuun vaihteessa, tai eihän se ihan kokonaan uusi ole, muunnos vanhasta.  😉

Pullojen lisäksi varaston täydennyksiä on pitänyt tehdä vähän joka saralla. StoraEnsolta tilattiin uusi satsi laatikkoaihioita, humalaa Tanskasta, maltaita Lahdesta, etikettejä Espoosta, hiivaa jenkeistä yms… ja pitäisi muistaa tilata myös pesuaineita. Tässä on näitä juttuja järjestellessä samalla roudaillut oluita Mäntsälä – Vantaa akselille.

Monenmoista systeemiä pitää siis muistaa. Itseasiassa muistilaput ovat tulleet panimon myötä tutuksi, lähinnä työlista muotoisena, mutta kuitenkin. Ne jeesaavat paljon, onpahan asiat kirjoitettu ylös ja ne voi vetää yli kun on tehty. Ei tarvitse miettiä mitä seuraavaksi tekisi, kun lukee vain seuraavan homman ja alkaa painaa. Ainakin omaa toimintaa ovat tehostaneet. Misalista rules.

Posted in Panimo | Tagged , | 2 Comments

Vuosi 2012 ja up-shiftaus?

Kirjoittelen tätä postausta mökillä vuoden 2012 viimeisenä päivänä. Kun katsoo vuotta taaksepäin, niin päällimmäisenä tulee mieleen ensimmäiset onnistuneet oluet, niiden saaminen kauppoihin ja kuinka paljon työtä se on vaatinut. Työn määrä ei sinänsä yllättänyt, mutta se intensiivisyys, jota panimon pyörittäminen vaatii, tuli hiukan puun takaa.

Vapaapäiviä ei ole juurikaan ollut, aina on jotain hommaa. Sitähän tämä yrittäminen juurikin on. Asian kanssa ollaan niin innoissaan, ettei voi jättää mitään tekemättä itse ja halu saada jutut hoidettua on vaatinut paneutumista ja tekemistä. Naurattaa, kun mediassa puhutaan down-shiftaamisesta… itse tuli sitten ilmeisesti up-shiftattua  🙂
Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Vuosi 2012 ja up-shiftaus?

Kiitos vuodesta 2012

Iso Kiitos kaikille, jotka ovat olleet tekemisissä Rekolan Panimon pystyynsaattamisen kanssa vuonna 2012.

Ollaan tutustuttu hitsaajiin, sähkäreihin, letkujen ja liittimien maahantuojiin ja valmistajiin, kaasukauppiaisiin, upeisiin asiakkaisiin, sisäänostajiin, tukkuliikkeiden kööriin, rahoituslaitoksien päättäjiin ja moniin muihin mielenkiintoisiin ihmisiin.

Tutuiksi on tulleet myös muutamat toimittajat, jotka ovat tehneet meistä juttuja lehtiin, radioon ja  jopa televisioon. Enpä olisi ikinä tuotakaan uskonut. Kiitos, että viette yhteistä asiaa eli olut- ja ruokakulttuuria eteenpäin.

Erityisen lämpimät kiitokset kaikille reippaille pullotustalkoissa olleille ystäville ja tutuille. En tässä nimiä luettele, mutta tiedätte keitä olette. Oltaisiin oltu aika pulassa mikäli ei apuja olisi teiltä saatu. Samoin kiitokset myös Heinäkuun SOPP:ssa apuna olleille leideille ja festarin työntekijöille.

Kiitos graafisen puolen Ainolle & Joonalle. Teidän suunnittelemat jutut on nyt kaupoissa & netissä ja ovat saaneet paljon huomiota. Kiitos!!

Kiitos myös aktiivisille seuraajille ja kommentoijille täällä panimon blogin puolella, Tuoppi & Sapuskassa sekä Facebook-sivulla. Erityisesti on ollut mukavaa törmätä oluita maisteleviin ihmisiin festareilla, tapahtumissa ja baareissa, vaihtaa kokemuksia, jakaa tuntoja ja kuunnella teidän luonnehdintoja oluistamme. On ollut mieltä kohentavaa myös lukea kommentteja, artikkeleita sekä blogipostauksia tuotteistamme ja toiminnastamme.

Rekolan Panimo eli Jari & Juha toivottavat kaikille varsin maukasta vuotta 2013!
Maistelkaa oluita ja ruokia avoimin mielin, etsikää uusia makuyhdistelmiä ja nauttikaa makuasioista, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged | Comments Off on Kiitos vuodesta 2012

Visiitti Viking Maltille

Viking Malt ja Senson kutsuivat pienpanimoliiton jäsenet visiitille Lahteen Marraskuun lopussa. Paikalle saavuttiin puolilta päivin ja aloitettiin lounaalla. Vaihdettiin kuulumisia muiden oluenpanijoiden kanssa ja tutustuttiin liiton jäseniin. Hauskaa porukkaa ja juttua riitti.

Viking MaltVirallinen osio koostui katsauksesta uuteen satoon, jossa käytiin läpi uusien mallasviljojen tämänvuotisia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Pääasiassa Suomessa on käytössä ohralajikkeet Barke ja Tipple, joista käytännössä sekoitetaan setti mallastukseen.

Myös maltaiden tuotevalikoimasta keskusteltiin paljon ja ainakin uusi tulokas, eli suklaamallas herätti monien kiinnostuksen. Tähän mennessä sitä ei ole Vikingiltä vielä saanut.

Sensonin edustaja kertoi heidän erilaisista uutteista, entsyymeistä ja ylipäätään tuotantoa helpottavista tahi parantavista tuotteistaan.

Oluiden markkinanäkymät ja luomutuotteiden näkymät sai myös aikaan puheenvuoroja ja lähinnä myös meidän pienpanimojen kiinnostuksesta niitä kohtaan tiedusteltiin.

Viking Maltin Arctic Malt -tuotemerkki on eräällä isolla käytössä jo oluessa, mutta käytännössä se tarkoittaa hyvää jäljitettävyyttä. Eli koko satsi mallasta valmistetaan alusta loppuun kerralla tietyiltä pelloilta saaduista ohrista. Lopputuote, eli olut voidaan näin ollen jäljittää suoraan siihen millä pellolla ja tilalla kyseinen ohra on kasvanut.

Tilaus- ja toimituskäytännöt käytiin läpi ja meille esitettiin toive, että annettaisiin maltaistakin ensi vuoden ennakot mallastamolle. Näin heille kertyy parempi näkemys tarvittavista määristä, esimerkiksi rouhittujen maltaiden tarpeesta ja täten voivat palvella meitä entistä paremmin.

Viking MaltTutustuimme myös itse tehtaaseen, eli kävimme mallastusprosessit paikan päällä läpi idätyksestä kuivatukseen ja paahtamiseen. Lyhyesti prosessi menee kutakuinkin näin: ensin ohranjyvät liotetaan, idätetään, annetaan “juurien” kasvaa useampi päivä ja sitten kuivataan. Lopun lämpötiloilla kontrolloidaan “paahtoastetta”.

Tehdaskierroksen jälkeen maisteltiin koepanimon tuotteita ja illalla siirryttiin Ravintola Taivaanrantaan herkulliselle illalliselle ja tehtiin kierros ravintolan kellarissa sijaitsevaan tislaamoon. Tietenkin myös maiskuteltiin eri kypsyysasteisia viskejä.

Makuasioita, Kippis!  =)

Posted in Panimo | Tagged , , | 1 Comment

Pikkutarkkaa hommaa

Tässä juttu, jonka olen kirjoittanut jo jossain vaiheessa kesää, mutta jäänyt syystä tai toisesta postaamatta. Pannaan nyt kuitenkin valaisemaan mitä on tullut tehtyä ja ajateltua matkan varrella:

Sitä vois kelata, että kun hommaa panimolaitteiston, vaikka sen koko paketin Mr.Porterilta ja siihen tankit, pullotuskoneen sekä hiilarit, niin päästään jo aika pitkälle. Juu, EI.

Panimon kokoamisen loppuvaiheessa kiteytyi se, kuinka pikkutarkoista asioista pitää ihan tosiaan olla selvillä, että voi panna työkseen. Esimerkkinä voisi heittää sen veden. Se kun vaan ei ole samanlaista kylästä toiseen. Pitää perehtyä ja palata oppikirjojen ääreen, laskeskella ja ennen kaikkea vertailla niitä ioneja, jotta pystyy ymmärtämään mistä ero oluessa johtuu vaikka resepti on sama. Tämä on jo kotipanijoillekin tuttua.

Toinen selkeempi esimerkki: Ajattelin, hölmönä, että koska hommataan elintarvikehappi pullossa ja meillä on valmiina osa, jolla siitä voi jäähdyttimen jälkeen ”ruiskuttaa” virtaavaan vierteseen, niin se on valmis. Hapetus hoidettu. Kamat kiinni toisiinsa ja go.
…jatkuu Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Pikkutarkkaa hommaa

Uusia oluita!

Mahtavuutta! Viisisataa Facebook tykkääjää meni rikki, eikä ainuttakaan kilpailua olla pidetty haaliaksemme heitä. Tätä on hyvä juhlistaa parilla uudella oluella:

Pe ja la 26. – 27.10. Porvoon Kekrissä hanassa uutuus Munkintie 6,7% tumma ale.

JA Ravintola Ainossa Helsingin PohjoisEspalla on meidän toinen uutuus hanassa.
Kyllä, toinen uutuus. Suomalaiseen ravintolaan tehtiin suomalaisia makuja, eli ruisolut, jossa mukana katajanmarjaa kuivahumalointimenetelmällä =)
Heillä alkaa perinteinen Olut & Riista -menu kuunvaihteessa ja tuo olut on suunniteltu pääruuan, eli jäniksenfileen seuraksi. Maistoin eilen – Toimii!

Siitä vaan bongailemaan uusia oluita! 😉
t.Jari

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Uusia oluita!

Metsään meni

Kuten jo keväältä asti blogia seuranneet ovat huomanneet, kaikki ei mene aina niin kuin Strömsöössä. Tällä kertaa tulikin takkiin aika ikävästi.

Hajosi nimittäin termostaatti käymistankista. Tästä johtuen satsi Metsän Henkeä on mennyt pilalle, vika makuja sekä hajuja moneen suuntaan. Pääkäyminen oli jäänyt kesken. Vaikka mittari näytti pääkäymisen aikaan normaalia 22 astetta ja jäähdytys oli päällä, otin testipalan, niin se olikin yllättäen vain noin neljä asteista, eli käyminen oli ollut vaivalloista ja hyytynyt kesken josta johtuen oluessa oli vahva rikin katku.
Termostaatti temppuili muutenkin, ja kun koetin pelastaa satsia uudelleen hiivauksella, hiilidioksidilla tuulettamalla yms, niin eihän siitä mitään tullut, vain uusia vikamakuja ja hajuja.

Lähinnä harmittaa se, että nyt menee taas kuukausi ennen kuin saadaan uutta satsia valmiiksi ja edelliset on jo myyty loppuun. Varmasti tulevat loppumaan myös kauppojen hyllyiltä, ennen kuin uutta saadaan liikenteeseen. Toki myös hukkaan menneet raaka-aineet ja aika sapettaa. 🙁

No tankkiin on nyt saatu uusi termostaatti ja uutta Metsän Henkeä pukataan tulille. Elävien tuotteiden kanssa saapi olla tarkkana ja tuotteen pitää olla kunnossa kun se ovesta ulos lähtee, tämä ei nyt sitten lähde. Tutut panimomestarit lohduttelivat, että näitä kuulemma sattuu. Pitää vaan toivoa, ettei näitä käy usein.

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Metsään meni

Etiketit ja päätöksenteon vaikeus

Jatkona Aino-Marian etiketti-postaukseen omat kokemukset projektista tässä.

Etiketit ovat varmasti yksi tärkeimmistä asioista, joihin panimon kannattaa kiinnittää huomiota. Itse oluen lisäksi se on ehkä seuraava asia, joka vaikuttaa, ainakin kaupan hyllyllä ihmisiin.

Suunnittelimme joitain jo itse, mutta luottoa omaan graafiseen osaamiseen ei ollut tarpeeksi. Soittokierros tutuille mainostoimistoissa osoitti hintojen olevan yli budjettimme. Itse yrityksille kouluprojekteja tehneenä ajattelin, että kokeillaan alan kouluja. Kyselykierros niissä oli rohkaiseva, vaikka olimme pieni aloittava yritys, niin kiinnostusta kuitenkin löytyi.

Päädyimme valitsemaan Lahden muotoiluinstituutin ja hinnankin ollessa sopiva päädyimme sopimukseen muustakin kuin pelkän etiketin suunnittelusta. Siitä kuitenkin aloitettiin. Ensin kasasimme briiffin ja sitä esittämään luokan eteen. Paikalla oli lähes kolmisenkymmentä opiskelijaa ja opettajat. Kerroimme omista toiveistamme, meidän ideologiasta yrityksen ja oluiden suhteen sekä tietenkin maistatimme demo-oluitamme tuleville suunnittelijoille. Osa jengistä oli todella kiinnostuneita ja esittivät kysymyksiä laidasta laitaan, oluetkin maistuivat. Niinhän ne ilmaiset tuppaavat tekemään.
Jatkuu -> Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , | 5 Comments

Pienpanimo-oluet Alkoon

Kävin tapaamassa Alkon oluista vastaavaa ja käytiin siinä läpi mahdolliset väylät saada omia vahvempia oluita kuluttajille kotiin nautittavaksi, eli Alkoon myyntiin.

Jäi sellainen fiilis, että mahdollisuuksia on:

 1. Tilausvalkoima
 2. Arkadian lippulaiva-Alko (kori a)
 3. Parikymmentä laajimman valikoiman omaavaa Alkoa ympäri maan (kori 6)
 4. Palvelukori

Jatkuu-> Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | 3 Comments

Mistä se etiketti oikein syntyy?

Heips! Olen Aino-Maria Vuoti ja olen Rekolan Panimon etiketin ja muun graafisen materiaalin suunnittelun takana.  Ajattelin vähän valottaa, mistä tämän etiketin suunnittelu lähti ja miten mahtava projekti se on ollut ja on vieläkin!

Jotain voisin itsestänikin kertoa. Opiskelen tällä hetkellä viimeistä vuotta graafista suunnittelua Lahden muotoilu- ja taideinstituutissa ja olen kotoisin Kempeleestä, Oulun kupeesta.

Oikeastaan etiketin matka alkoi viime vuoden syksyllä näihin samoihin aikoihin, kun etikettiehdotukseni tuli valituksi oppilaitoksessani järjestetyssä Rekolan Panimon etikettikilpailussa. Pojat toivoivat etiketiltä jotain perinteisestä poikkeavaa sekä helposti muuntautuvaa monelle oluelle. Olin ratketa riemusta, kun kuulin, että etikettiehdotukseni oli poikien mieleen. Yhteistyö käynnistyi saman tien. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | 2 Comments

Makuasioita

Oma tausta on ammattikeittiöissä ja se varmasti näkyy myös meidän oluissa. Maut ovat tarkeä asia itselle ja yksi syy miksi ylipäätään halusin perustaa panimon. Tarkoituksena ei ole vetää överiksi, vaan tuottaa maukkaita oluita, joita on myös helppo juoda.

Makuja saa olueen monella tavalla, voi käyttää perinteitä kunnioittaen erilaisia maltaita, hiivoja ja humalia. Jos taas katsotaan kauemmaksi taaksepäin niin oluitahan on maustettu vaikka millä. Ympäri maailman on käytetty hedelmiä, sokereita, siirappeja, marjoja, puutynnyreitä, yrttejä yms.

Nykyään joissain (suurissa)panimossa haetaan maut erikoisiin oluisiin aromivalmisteilla. Tämä sotii osin omaa ajatusmaailmaa vastaan ja tulee mieleen että mennään siitä mistä aita on matalin. Toki esimerkiksi aidon vaniljatangon käyttö, siinä määrin että se maistuisi oluessa, tulee niin törkeän kalliiksi, että jossain kohtaa on löydettävä se tasapaino… myös meidän. Tahi terva, sitä ehtaahan ei voi käyttää elintarvikkeisiin, vaan sitten pitää käyttää uutetta.
Uute kuitenkin yleensä tehdään uuttamalla siitä oikeasta aineesta. Aromi vs. uute?

Peräänkuulutan siis erilaisia makuja. Onneksi suurin osa pienpanimoista on aivan samoilla linjoilla ja se on ollut viime vuosina ihanaa huomata. Oluesta on niin moneksi. Suomessa tehdään erinomaisen maukaitakin oluita. Toivon todella, että yhä useammat ihmiset pystyvät astumaan omalta ulos omalta turvallisuusalueeltaan (peruslager?) ja kokeilemaan uusia asioita. Uusien makujen löytäminen on aivan mahtava maailma, kunhan ottaa ne vastaan avoimin mielin. Vaihtelu virkistää, tässäkin asiassa. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | Comments Off on Makuasioita

Oluiden saatavuus laajenee

Reaaliteetit iskee välillä vastaan ja huomaa, että kaikkea ei kerkeä tekemään itse.

Olemme sopineet Juomatalo Pikkulinnun kanssa oluidemme laajemmasta myynnistä ja jakelusta. Tämä antaa itselle aikaa keskittyä tuohon olennaiseen, eli panimon pyörittämiseen ja Pikkulinnun kaverien kokeneissa sekä osaavissa käsissä on oluiden saaminen kauppojen, markettien ja ravintoloidenkin hyllyille.

Ensimmäinen lavallinen pulloja, lähinnä Metsän Henkeä lähti viikon 38 lopussa heidän suuntaan ja jakelu on jo alkanut.

Pyrimme edelleen pitämään saatavuus -sivua ajantasalla heiltä saamamme informaation mukaan, joten sieltä kannattaa bongailla, sattuisiko Rekolan Panimon oluita olemaan myynnissä lähistöllä. Tämä on meille iso askel ja toivottavasti oluet löytävät uusia ystäviä.

Posted in Panimo | Tagged , , , | 2 Comments

Olutarvioita

Kävimme viime viikolla tiputtamassa oluita Raumalle Ruokapuoti Lumoon ja paikallinen olutbloggaaja otti tuotteet syyniin heti.
Tässä Reittausblogin mietteitä.
Saman bloggaajan tunnelmointia Munkintie oluestamme.

Herrasmiehistelyn mietteitä oluista: Rakkaudesta olueen ja ruokaan.

Muutama muu: Untappd & RateBeer

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Olutarvioita

Oluita kaupoissa

Nyt niitä saapi ostaa myös kotiin. Viimein saatiin oluita etiketöitynä kauppoihin ja saatavuus sivulta löytyy tiedot, mistä niitä ainakin pitäisi löytyä.

Ensimmäisenä vein oluet Mäntsälän K-Citymarkettiin, sinne meni Metsän Henkeä sekä Kesäkollia. Toisena vein Mäntsälän Majalle myytäväksi Metsän Henkeä.

Nettisivuille on myös tullut uudistuksia, eli panimomme olut & ruokablogi löytyy nimellä Tuoppi & Sapuska. Sinne kerätään ruokareseptejä ja ohjeita, jotka jollain tavalla sivuavat myös olutta, ainakin yleensä.

Makuasioita! Kippis.

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Oluita kaupoissa

Oluita pullossa

Viimein, viimein näyttää siltä, että saadaan oluet myyntiin myös kauppoihin.

Pari edellistä viikkoa on väännetty ensin pullotuskoneen kanssa ja sittemmin etiketöintilaitteen kanssa. Edelleen etiketöinti takkuaa jollain asteella, mutta laitetoimittaja tuntuu tekevän parhaansa, että saadaan vekotin kuntoon.

Oluet on nyt ajettu pulloihin ja viime päivät olen etiketöinyt täytettyjä pulloja. Hidasta yhden miehen hommaa, kun vertaa pullottamiseen. Tämänhän pitäisi sujua samalla kertaa, mutta nyt siis valitettavasti pitää tehdä tupla duuni.

Se pääsi yllättämään, että sekä Kesäkollia, että Amerikan Serkkua oli tankeissa jäljellä enää kovin vähän. Uusi setti Amerikan Serkkua tuli pantua käymään viikonloppuna, joten se valmistunee kuukauden päästä. Metsän Henkeä saatiin pulloon todella kivasti, koska sitä on ollut aiemmin tarjolla ainoastaan Syystoberissa.

Pullotuskoneen kanssa ongelmat liittyvät tällä hetkellä korkitukseen. Mikäli pullot eivät tule aivan jonossa korkitukseen, niin korkittimen väljät kolot täyttyvät välillä tuplakorkilla ja näin ollen pullo ei sulkeudu oikein. Tämä johtuu kuluneista korkittimen osista. Uudet ovat onneksi tulossa Saksasta, mutta eivät kerinneet näihin ensimmäisiin sessioihin.

Olihan meillä pikkuisen muitakin ongelmia, kun ensi kertaa itsekseen pullotettiin.

working on Holdefleiss

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | 4 Comments

Holdefleiss pullotuskoneen korjausta

The Old Lady sai kasvojen kohotuksen ja kuntokuurin. Tässä pieni kuvakooste Holdefleiss pullotuskoneen kuntoonlaitosta. Välillä piti käydä jopa paikallisella metallipajalla hitsailemassa ja sorvaamassa putkia kuntoon. Pullotus onnistuu nyt ja pientä säätöä vielä etiketöintiin, niin eiköhän se siitä lähde.

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | Comments Off on Holdefleiss pullotuskoneen korjausta

Uutta olutta tarjolla.

Ihan niin kuin meidän oluet eivät olisi uutuuksia muutenkin, mutta jatkoa seuraa nyt:

Metsän Henki tulee hanaan (jo ehkä tänään?) Tampereen Gastropub Nordic:iin ja Helsingin rautatientorilla olevaan Syystober & Herkkujen Suomi -tapahtumaan.
Syystoberissa tarjolla myös Inkiväärillä maustettua vehnäolutta, eli Kesäkollia!

Metsän Henki on punaruskea puolitumma ale, joka on maustettu kuusenkerkällä.
Alkoholiprosentti on 4,5 til-%
Metsän Henki sopii mukavasti syksyisiin keleihin ja on erinomainen kumppani riistaruuille.

Makuasioita. Kippis!

Posted in Panimo | Tagged | 1 Comment

Pullotuslaitteen kunnostus

Viikonloppu on mennyt mukavasti panimolla. Ollaan ähelletty pullotuslaitteen kimpussa. Se kun ei ole uusi, niin pikku yllätyksiä on tullut. Ei kuulemma mitään ylitsepääsemätöntä, joten siinä mielessä vaikuttaa hyvältä.

beautiful oil free compressor for micro brewery

Lauantai meni rakentaessa kuljetuslinjaa pulloille koneen läpi ja keräyspöydälle. Naapurin trukille oli taasen käyttöä. Kiitos lainasta, maanantaina palautetaan. Asennettiin myös aivan mahtavan kaunis Bonk-tyylinen öljytön ilmakompressori.

 

Sunnuntaina näprättiin kaikennäköistä osaa, säädettiin mm. korkittimia, jotka lyövät kruunukorkit pullojen päälle. Yksi niistä oli sökönä, mutta purkamalla ja jouset vaihtamalla saatiin kuntoon. Nyt korkit napsahtaa pulloihin ok. Kuulemma pidemmän aikavälin korjauksiin kannattaa suunnitella korkituspäiden vaihto, mutta menee vielä vuosia näilläkin. Täytettiin pullottimen allas myös vedellä ja kyllähän sieltä vuotoja löytyi. Maanantaina avataan allas ja vaihdetaan tiivisteitä, jotta olut pysyisi sisällä, kun paineet lyödään päälle.

Ihmeteltiin myös täyttöpäitä. Pullotin on ns. pitkillä putkilla täyttävä malli, eli pullot nousee ylöspäin ja pitkä putki menee pullon sisään pohjaan asti ja pullo täyttyy putken avulla pohjalta ylöspäin. Ylös noustessa pullon ohjaa paikalleen kohdistinkello, joka myös määrää täyttöputkien pituuden kanssa kuinka täyteen pullo tulee. Meidän pullo on ns. Euro-pullo ja uudet mukana tulleet kohdistinkellot eivät aivan toimi nykyisten pitkien täyttöputkien kanssa, joten pitänee käyttää vanhempia kohdistinkelloja. Nämä selvinnee maanantaina, kun aloitetaan täyttämisen testaaminen vedellä.

Pitkiä jännittäviä päiviä ollut. Välillä hiukan mietityttää, kun löytyy joku pikkuinen yllätys, että kuinkakohan tässä käy, mutta ainakin saksalaiset ovat sitä mieltä, että kyllä tämä kannatti ostaa ja se saadaan kuntoon… ja oluet pulloon. Mehän ei ostettu sitä heiltä, vaan Ruotsista, joten ei ihan pelkkää myyntipuhetta.

Conveyor belt for bottling machine

 

Makuasioita! Kippis.

 

 

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Pullotuslaitteen kunnostus

Outoa alkoholipolitiikkaa

Tässä kirjoituksessa haluan tuoda epäkohdan esiin.

On outoa, että vaikka pienellä paikkakunnalla on toimiva pienpanimo, joka pyrkii tekemään maukkaita ja tasapainoisia oluita, jotka sopisivat erittäin hienosti suomalaisiin ruokiin, niin oluita ei pysty kylän ihmisille myymään. Ei panimolta, eikä edes kylän Alkosta, mikäli siellä sellainen sijaitsee.

Pienpanimot joutuvat tämän takia tekemään oluistaan “kevyempiä”, jotta niitä voisi myydä edes ruokakaupassa. Samalla oluesta kuitenkin katoaa makuja, mikäli halutaan tehdä tasapainoinen tuote. Esimerkiksi monien suomalaisten pientuottajien juustojen kanssa kävisi erittäin hyvin vahvahko noin 7-til% olut, joka on hiukan makea ja aromikas. Samoin riistaliha, sienet ja juurekset kaipaavat hiukan runkoa oluilta, mutta läheisen pienpanimon vastaavia tuotteita ei käytännössä voi lain takia kotona nauttia.

Oluen rungolla tarkoitan sitä, että olueen jää hiukan enemmän maltaisia makuja ja sokereita, mutta samalla alkoholiprosentin on noustava, ettei olut maistu makealle mallasmehulle, vaan on tasapainoinen tuote. Tällaiset oluet olisivat parhaimpia kumppaneita suomalaiselle ruualle.

Suomessahan ei saa myydä pienpanimoiden vahvoja oluita kaupoissa, eikä edes panimoiden omissa putiikeissa. Viiniä, jonka alkoholiprosentti on huomattavasti suurempi, saa kyllä viinitiloilta, mutta miedompaa esim 6,7-til% olutta ei saa.

jatkuu… Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | 43 Comments

Kegit eli oluttynnyrit

Kegi, tynnyri, pönttö – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kyse on siis tynnyristä, johon olut astioidaan panimolla ja jossa se roudataan ravintoloiden hanoihin myyntiin.

Rekolan panimon kegit ovat uusia, mustia 20 litran vetoisia astioita, joissa on yleisin Suomessa käytettävä liitin, mallia G. Kegit ostettiin Brewery Plasticsiltä Briteistä. Ne ovat muovisia ja kevyitä kuin mitkä, yhden paino on noin 4 kiloa. Hinta pyörii määrästä riippuen 40 – 50 euron välillä per kappale.

Ennen ostoa otettiin yhteyttä muutamaan panimoon, joista osa on käyttänyt näitä kegejä jo kuutisen vuotta, eli lähettää oluet niissä ravinteleihin, kerää tyhjät takaisin, pesee, desifioi, tayttää ja panee uudelleen kiertoon. Heidän kokemuksien mukaan kegit ovat varsin rahansa väärti, Näiden panimoiden tynnyrioluet ovat pärjänneet myös kilpailuissa, joten suosittelivat. Kestävät kuulemma kunnon paiskimista täytenä ja tyhjänä, vaikka tuskin me niitä heitellään.

Maistoimme Saksan messuilla myös oluita niin, että sama olut oli astioitu muoviseen astiaan ja viereisessä hanassa samaa settiä oli teräksisessä. Mitään eroa ei oluen maussa ollut. Eiköhän nuo muoviset olisi jo poistuneet markkinoilta, mikäli makuun vaikuttaisi. 🙂
Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | 5 Comments

Pienpanimot näkyvillä myös valtamediassa

SOPP:in ensimmäinen päivä takana ja kyllähän tuo hana lauloi. Oli paljon maistajia sekä juojia, fiilis oli hyvä ja ainakin meillä olo onnellinen. Vihdoin olivat oluet hanassa. Pari päivää vielä, joten tervetuloa!

Tässäpä pari linkkiä suuren median puolelle:

YLE Areenasta löytyy juttu alueuutisista 3:19 kohdalta.

YLE uutisissa maininta myös.

Nyt ei kerkiä sen enempää kirjoittelemaan, pitää nimittäin lähteä hakemaan lisää kegejä panimolta! Ihanaa!

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Pienpanimot näkyvillä myös valtamediassa

Olutta!

Huomio! Nyt on oluista tiedot omalla sivullaan.

Nämä ovat myynnissä torstaista lauantaihin Helsingin SOPP:ssa niin kauan kun tavaraa riittää  😉

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged | 2 Comments

Tulkaahan maistelemaan Rekolan Panimon oluita SOPPiin

Heh, meidän piti kirjoitella viikonlopun aikana tänne oluista ja viimeisistä tapahtumista. Ei onnistunut, pestiin kegejä. Kauan ja hartaasti.

Washing kegs at the Rekola Brewery

Lauantaina aamupäivällä aloitettiin ja varhain maanantaina kl. 04.00 oltiin valmiita. Muutaman tunnin unet la-su yönä mallassäkkien päällä tuli otettuu, muuten pelkkää nostelua. Nyt enää oluet kegeihin niin aletaan olla lähtökuopissa.

Pääasia on kuitenkin tässä:

Osallistumme Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaaleille!

Tulkaahan kaikki siis juomaan ensimmäisiä oluitamme 26. – 28.7. 2012 Rautatientorille. 

Tänne kun ei ainakaan vielä keretty oluista juttua laittaa niin jutellaan torilla sitten kasvotusten. Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Tulkaahan maistelemaan Rekolan Panimon oluita SOPPiin

Oluet pantu

Pikainen päivitys. Nyt on tankit täynnä kypsyvää olutta. Haasteita oli matkalla, kuten Facebookista näkyy kuvien kera.

Paljon on vielä laitteiden kanssa hommaa, jotta seuraavilla kerroilla sujuisi panot ja pesut sutjakammin. Näinhän se menee uusien laitteiden kanssa ekakertalaisella.

Meillä on tarkoitus saada oluet myytyä pääosin pulloissa ja tätä varten tarvitaan etiketöintikone. Viikko sitten asennettiin se ja päiväysleimuri sekä syöttöpöytä pulloille. Etiketti tulee olemaan läpinäkyvä tarra ja oli hiukan hiomista, että saatiin etiketöinnissä rypyt pois. Nyt etiketit kiinnittyvät sileästi, mutta asentaja tulee myös paikalle, kun ensimmäisiä oluita oikeasti ryhdytään pullottamaan. Kaiken varalta.

labeling machine at Rekola Brewery

Pullotuskoneen huoltoa ollaan tahallaan viivästetty. Itse asiassa valmistajan edustaja ehdotti itse, että jos hän tulisi paikalle laittamaan laitteen kuntoon silloin, kun oluet ovat pullotuskunnossa. Sehän passaa. Mikäli pullotettaessa oikeaa tuotetta ilmenee jotain ongelmaa, niin siihen voidaan reagoida heti ja osaava kaveri on paikan päällä. Näillä näkymin oluet lirahtavat pulloihin kuun vaihteessa.

Eniten tässä jännittää, että oluet kypsyvät kuten pienemmätkin satsit ovat tehneet, sekä tietenkin se, että Alkon labraan toimitettujen näytepullojen prosentit ja muut osuvat kohdalleen. Se selviää loppuviikosta.

Makuasioita odotellessa, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Oluet pantu

Rekolan Panimo käynnistyy

Kiirettä on pitänyt. Reilu viikko sitten pantiin ensimmäiset oluet Rekolan Panimossa. Päivät venyy panimolla noin 15 tuntiin joka päivä, eikä “vapaita” halua pitää, tätä on nimittäin odotettu.

Skaalaus ja panot

Reseptien skaalauksen hankaluudesta on ollut puhetta jo aiemmin ja ensimmäisiin panoihin tehtiin sellainen systeemi, että pannaan kaksi puolikasta erää. Enemmän työtä, mutta pystyy helpommin osumaan siihen, mihin tähdätään. Pantiin ensin siis reilu puolikas satsi olutta ja katsottiin miten reseptin skaalaus pienestä suureen vaikutti. Perään pantiin toinen setti, jolla kompensoitiin ensimmäisen setin skaalauksen aiheuttamia heittoja.

Skaalauksessa on kyse siitä, että reseptien muuttaminen pienestä (esim. 30 litran) erästä 1600 litraan ei mene yksi yhteen. Suurissa laitteissa saannot (sokerit maltaista, siivilöinnin onnistuminen, katkeroiden isomerisoituminen jne.) ovat paljon paremmat kuin pienissä ja toisaalta taas, kuten aiemmassa postauksessa mainittiin, kasaan keittäminen taasen vaikeutuu.

Pannut puolikkaat sitten yhdistettiin yhteen kypsymisastiaan ja näin lopputulos on sitä, mihin alunperin pitikin osua. Tämä oli oma valinta laitteiden opetteluun. Nyt ensimmäisten panojen jälkeen tuntee laitteiden saantoja jo sen verran, että seuraavat panot ovatkin varmasti jo täysikokoiset.

Pesut

Tankkien pesut vaativat vielä hiukan säätöä. Käyttöönottopesut onnistuivat hienosti, mutta jotta prosessista saadaan sujuvampi, pitää hommata oma CIP-tankki ja lyhyemmät letkut. Nyt CIP-tankin virkaa on ajanut mäskäyspönttö. Letkua löytyy, mutta liittimiä tarvitaan vielä lisää. Lyhyitä letkuja kaipaan, koska pitkiin letkuihin tuppaa aina letkun paikkaa vaihtaessa menemään ilmaa ja pumppua joutuu houkuttelemaan, että imu lähtee käyntiin.

Se pääsi hiukan yllättämään, kuinka kauan tankkien pesut vie aikaa. Toki nyt menee varmasti tuplasti kauemmin kuin voisi mennä, johtuen juuri edellä mainituista puutteista.

Pohjana noihin pesuihin on ollut perussetti, kaikki kiertopesuna, eli pumpulla aineet tankkiin ja sen jälkeen kierrätetään alhaalta tankin ulostulosta ylös tankin yläosassa olevaan pesupalloon, joka roiskuttaa aineet paineella ympäriinsä. Pesuohjelma: huuhtelu, emäspesu, huuhtelu, happopesu, huuhtelu ja desinfiointi (+huuhtelu).

Nämä ovat olleet nyt työn alla ja sama jatkuu vielä tällä viikolla. Myös pullotuskoneen huolto saapunee tällä viikolla, kuten myös etiketöinti yms. aiheeseen liittyvä.
Makuasioita odotellessa, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Rekolan Panimo käynnistyy

Ensimmäinen pano

Ensin pitää pyytää anteeksi: Lupailin yli viikko sitten, että kirjoittaisin jutun ensimmäisestä panosta viikonloppuna…
Onneksi en maininnut, että minä viikonloppuna  😉

Touhutessa hujahti reilu viikko, mutta nyt voi pitää yhden toimistopäivän. Alla siis luvattu juttu Rekolan Panimon tyyliin:

Ensimmäinen oikea pano: Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Ensimmäinen pano

Ilon kyyneleitä

Nyt tuli letkua ja liittimiä! Pikkusen pitää vielä hitsailla, joten maanantaina hoituu loput kuntoon.

Liittimet tulivat siis tänään ja koska tiedon asiasta jo aiemmin sain, niin paninpa “eilen” ensimmäisen oluemme.

Täytyy myöntää, ettei ollut ihan helppoo, eikä välttämäti mennyt kuin Strömsössä. Uudet oudot vehkeet, keskellä yötä ihan issekseen, niin kyllä siinä kaikenlaista kertyy tehtäväks, mietittäväksi, säädettäväksi ja vahdittavaksi.
Siellä se nyt kuitenkin jo kovasti pulputti. Iloisena voin tällä hetkellä sanoa, että osui aikas hienosti maaliin ainakin vierteen osalta, vaikkakin vaati temppuja. Se mitä hiiva tekee onkin seuraava asia, ja katsotaan sitä myöhemmin.

Koetan raapustella itse oluen panosta viikonloppuna blogiin ihan jutun.

Iso UUTINEN siis meidän osalta! Eka olut on käymässä! =)

Tänään kun (heti) mittaili vierteen sokeripitoisuuksia ja maisteli panosta, niin tuli kovin helpottunut, melkein herkkä olo. Melkein voisi sanoa, että hiukan liikuttui. Pitkään oon tahkonnut tämän eteen, ja jos laitteiden saapuminen oli iso juttu, niin tämä meni edelle. Nyt se konkretisoitui. Lähinnä se, että sai tehtyä sen vierteen, josta hiiva tekee juuri tällä hetkellä olutta.

Vielä on matkaa siihen, että saadaan myyntiin asti se olut, kuranttina ja sellaisena kuin sen pitää olla. Siis monta mutkaa mitkä voi mennä metsään, mutta nyt tuntuu hyvältä.

Kiitos seuraajille ja kannustajille. Tätä iloa saa jakaa.
Seuraavat edessä olevat tosiasiat: katsotaan miten käyminen & kypsyminen onnistuu, ja mikäli hyvin, niin seuraavina haasteina plottaminen ja astiointi. Asiat kerrallaan, niistä siis myöhemmin, nyt hiukan leiriä ja seuraavat tulille 😉

t. Malty-Jari

Posted in Panimo | Tagged , , | 2 Comments

Sahtia maailmalle

Tässä pieni kevennys panimon rakentamisuutisten väliin:
Brewing up a Sahti

Hyvä Markku! Ajat hienoa asiaa eteenpäin! =)
Juhannusta odotellessa, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged | 1 Comment

Tankkien jäähdytys

Rekolan Panimolla on neljä 2100 litran unitankkia, joissa on eristys ja valmius nestekiertojäähdytykseen. TMInoxin tankeissa tuli mukana jäähdytykseen liittyvinä termostaatti, lämpöanturit, moottoroitu venttiili ja tietenkin tankin sisällä kiemurteleva “vyö”, jossa kylmä neste kiertää.

Jäähdytystähän tarvitaan, koska haluamme pystyä säätelemään käymis- ja kypsymislämpötilaa. Asteen, parin heitto vaikuttaa hiivan käyttäytymiseen ja näin ollen myös oluen makuun ja tasalaatuisuuteen. Myös pullotettaessa pitää oluen lämpötila saada mahdollisimman kylmäksi, jottei se kuohu pois pullosta kesken leikin.

Viime viikon hommana oli saada se neste sitten kiertämään. Siihen liittyi taas sähköhommia, jotka ystävä osasi hoitaa nopsasti valmiiksi. Valot vilkkuivat alta aika yksikön ja moottoroidut venttiilit surrasivat putkien päissä, kun lämpötila-asetusta nosti tai laski sopivasti.

Jatkuu.. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | Comments Off on Tankkien jäähdytys

Loppukiri jo ennen alkua

Haipakkaa haipakkaa. Puolitoista viikkoa on mennyt panimolla puolille öin ja aamulla takas, mutta nyt näkyy valoa (vierrettä?) tunnelin päässä.

Aamu alkoi todella “hienosti”: Ensin meni tietokoneesta näytönohjain tai jotain, sitä ei voinut käyttää. Sitten vanhalla pikkuläppärillä kattoo panimon postit: kaikki firmaan liittyvät serverit rikki, eikä tietoa mikä vialla, tahi milloin korjaantuu.

Sitten kopsahti posti ja iloinen yllätys: Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Loppukiri jo ennen alkua

Lupa-asia etenee

Aika menee kuin siivillä, kun on kivaa, vai miten se nyt oli?

Viimeiset kaksi viikkoa ollaan viimeistelty systeemejä panimolla. Jäähdytysputkiston kasaaminen jatkuu ensi viikolla ja yhteen toimimattomaan pumppuun pitää keksiä ratkaisu pian.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Lupa-asia etenee

Panimolaitteet on nyt asennettu ja tankit ovat pystyssä

Huhhuh. Onpas ollut haipakkaa.

Perjantaista sunnuntaihin oli David Porter Briteistä asentamassa panimolaitteita ja sunnuntaina saatiin jo pantua ensimmäinen vierre. Oli hyvä tehdä pieni testi, mutta jätettiin satsi hiivaamatta, koska vielä ei ole lupia, eikä tehty reseptin mukaan. Sääli silti ajaa kirkas vierre viemäriin. 🙁

Muuten jäi hyvät fiilarit, laitteet pelaa, mutta pikku probleemiakin löytyi, ja niitä selvitellään parhaillaan. Esimerkiksi isoin pumppu ei vaan lähtenyt käyntiin.

David muuten kommentoi, että hän ei ole eläissään nähnyt näin hyvää, kylmää ja näin kovalla paineella tulevaa vettä. 🙂

Juha ja Dave ihmettelee ekaa mäskäystä.

First test patch of wort

 

Toinen iso urakka oli maanantaina, kun nostimme kypsymistankit pystyyn.

Se ei ollut ihan niin helppoa kuin luulisi. Tuollainen 12 tunnin punnerrus ja tankit ovat nyt nätissä rivissä ja ilman kolhuakaan. Tällä ja ensiviikon alussa pyritään saamaan jäähdytys kuntoon. Sitten saisi ne luvat jo tulla, jotta päästäisiin panemaan.

Tankit rivissä.

Tanks lined up at the Rekola Brewery

Makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Panimolaitteet on nyt asennettu ja tankit ovat pystyssä

Kegit saapuivat panimolle

Kegs from Brewery Plastics Ltd arrived to Rekola Brewery.

Posted in Panimo | Comments Off on Kegit saapuivat panimolle

Tankit saapuivat pienpanimoon

Tänään saapui kolmas isoista laitetoimituksista.

Aiemmin saapuneiden panimolaitteiden täydennykseksi saimme nyt käymis/kypsytystankit TMINOX:lta perille. Tässä muutaman pikainen kuvan tämän päivän tapahtumista.

Rekan kyydillä juuri asfaltoidulle pihalle:
Tanks arrived to Rekola Brewery today

Siitä trukilla ovensuuhun kun eivät mahtuneet poikittain sisään asti:

Unloading the tanks fron the lorry

Järjesteltiin tankit vielä lopuksi pötkölleen odottamaan asennusta:

Tanks are now waiting to be installed

Kaikki tuli ehjänä perille ja olivat sellaiset mitä oltiin tilattu ja mistä ollaan maksettu. Mukava päivä siis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | 2 Comments

Panimon kasaaminen ajallisesti

Edellisessä postauksessa oli hiukan hintoja ja toimitusaikoja laitteista. Tässä tulee muut aikaa vieneet osat panimoa kasatessa:

 • Tilojen etsintä vei yllättävän kauan. Periaatteessa, jos laskee myös ihan satunnaiset käynnit alkuaikoina, niin kesti reilusti yli vuoden, että sopiva tila löytyi. Kriteereinä olivat tilan korkeus, vuokran määrä, lattiakaivo, siisteys.
  Tilan kuntoonlaitto/viimeistely olikin sitten yllättävän nopeaa, toisaalta pohjat olivat jo valmiiksi aika kohdallaan.
 • Luvat. Prosessi otti noin 3 – 5 kuukautta. Tämä on arvio, koska osa on vielä kesken. Esimerkiksi Tullista hiukan peloiteltiin pari viikkoa sitten, että saattaa ottaa vielä aika kauan, koska itse luvan myöntäjäinstanssi on heillä ruuhkautunut. Tammikuussa kuitenkin luvattiin kolmessa kuukaudessa… noo, ei auta kuin odotella.
 • Rahoitus vei periaatteessa vuosia järjestää, lähinnä siksi, että säästin itse fyrkkaa sivuun tätä varten. Viime kesänä käytiin oikeasti läpi Finnvera ja pankkeja, ja niissä meni pari kuukautta, että saatiin selvyys kaikkeen.
 • Pullotoimittajien etsiminen, pullomallin päättäminen ja ensimmäisten tilausten järjesteleminenkin vei joitain kuukausia. Prosessi alkoi viime syksynä Brau Bevialesta ja sen jälkeen netti auttoi paljon. Parhaiten sai selville maahantuojat, kun otti tehtaaseen yhteyttä ja sieltä opastettiin oikeaan suuntaan. Olemme vain niin pieni toimija alalla, että oli hankala löytää maahantuojaa, joka toisi vähemmän kuin täysrekallisen lavoja kerralla.
 • Etikettien saaminen painovalmiiksi vei loppujen lopuksi kuukausia. Toki onnistuu todella nopeastikin, mutta nyt selvitimme kaiken alusta loppuun itse ja se otti aikaa. Design oli kyllä valmis jo aikoja sitten, mutta kaikki muu kuten tekstit, koodit yms veivät aikaa. Tähän vaikuttaa tietenkin se, että koko ajan samalla oli aikas paljon muutakin tekemistä.
 • Reseptit… no tätä ei voi laskea. Niitähän on kertynyt vuosien varrella, kuten varmasti kaikille muillekin, jotka ovat aloittamassa tällaista toimintaa.


Näin nämä asiat menivät meillä. Erilaisista lähtökohdista riippuen asiat saa varmasti nopeamminkin hoidettua. Joka tapauksessa ottaa aina aikansa ennen makuasioita, Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Panimon kasaaminen ajallisesti

Pienpanimon laitetoimittajat

Tästä olikin jo Facebookissa hiukan juttua, mutta alla lista Rekolan Panimon laitetoimittajista. Hinnat on rajusti pyöristeltyjä, ja niihin vaikuttaa niin moni asia, että nämä eivät anna kuin vähän suuntaa.

 • PBC brewery installations, Englanti
   • Panimon peruslaitteet kokonaisvaltaisena pakettina avaimet käteen periaatteella.
   • Edullinen.
   • Mr.Porter (osuva nimi johtajalla) tekee simppeleitä panimoita kymmeniä vuodessa ja tulee itse paikan päälle asentamaan ja testaamaan ne.
   • Toimitusaika noin puoli vuotta.
   • Koko 1600 L ja hinta noin 45 000 €
 • TmINOX, Bulgaria.
   • Suuri ja edullinen tankkien valmistaja.
   • Kaikki härpäkkeet löytyy kun tietää itse mitä haluaa.
   • Yhteydenpito välillä hiukan tahmeaa, mutta palvelu hyvää.
   • Toimitusaika noin 3 – 4 kk.
   • Koko noin 2000 L ja hinta noin 10000 €/kpl
 • Informa Oy, Suomi
   • Etiketöinti- ja päiväysleimauslaitteet sekä osa pullotushihnasta, että syöttöpöytä.
   • Lähinnä päädyttiin tähän sen takia että laitehuolto on lähellä ja koska oluiden etiketitkin tulevat heiltä niin koko paletti pitäisi olla hyvin hallussa. Hiukan tyyriimpi kuin palasina maailmalta kerättynä, mutta edellä mainituista syistä selkeä valinta.
   • Palvelu pelasi hyvin.
   • Nopeus 1000 – 2500 plo / h ja hinta noin 20 000 €
 • Markl, Saksa
   • Pullotuskoneiden valmistaja.
   • Huoltaa meidän käytetyn koneen ja kasaa pullojen kuljettimen sekä keräyspöydän valmiille tuotteille.
   • Heiltä löytyy laitteita myös käytettynä ja ne ovat olleet suht edullisia. Meille tulee käytetty keräyspöytä ja käytetty öljytön kompressori.
   • Erittäin hyvä ja ymmärtäväinen asiakaspalvelu
  • Nopeus 1000 – 5000 plo / h ja hinta käytettynä noin 20 000 €

Toivottavasti tästä joku hyötyy! Itse käytettiin todella paljon aikaa juosten messuja ja koluten nettiä, jotta löydettiin jotain, mikä mahtuu meidän budjettiin. Laitetoimittajiahan on maailma pullollaan, mutta on niin monta muuttujaa matkassa, että ottaa varmasti  kuukausia ja kuukausia löytää itselle sopivat. Sen perään kaupanhieronta, eri härpäkkeiden määrittely ja toimitusajat niin se on äkkiä vuosi vierähtänyt.


Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | 11 Comments

Panimolaitteiston saapuminen

Jihuu, Uudet panimolaitteet saapuivat tänään!

Puolisen vuotta sitten ne tilattiin ja nyt ne ovat perillä. Tankit tulee myöhemmin eri paikasta, mutta tänään saapuivat mäskipönttö, keittokattila, pumput, käymisastiat, jäähdytyslaitteet jne jne

Tässä muutama kuva perjantai-iltapäivältä.

Alla kiva pikku yksityiskohta Mr.Porterillta, brittihuumoria? Outokummun terästä ovat näihin osiin ilmeisesti käyttäneet. Ainakin meitä nauratti  =)

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on Panimolaitteiston saapuminen

PALPA

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) kierrätyslasipullojärjestelmään liittyminen menee periaatteessa aika näppärästi. Heidän nettisivuiltaan löytyy Extranet-nappi, jonka takaa löytyy KLP-hakemus valmistajille. Tämä siis koskee kierrätyslasipulloihin pakkaavia. Hakemus täytetään ja lähetetään PALPA:lle. Liittymismaksu tulee laskulla, joka on joko 1000 €/v viiden vuoden ajan tai kerralla 4500 €.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan pullopanttien vakuudenantositoumus. Tämä pitikin hoitaa sitten oman pankin kanssa. Ilmeisesti helpoin tapa on avata esim. säästötili, laittaa sinne sopiva määrä rahaa ja pantata koko tili sitten PALPA:lle.

Tässä vakuuksien panttauksessa on käsittääkseni kyse siitä, että sillä varmistetaan PALPA:lle saatavat, mikäli emme maksa maksujamme. Palautuspullothan päätyvät kiertoon joka tapauksessa. Vakuuksien määrät eivät päätä huimaa. Meidän kokoisella pienpanimolla kuulutaan pienimpään vakuusluokkaan eli vakuus on 250 euroa. Lähinnä tuo järjestely on tehty hauskaksi. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | Comments Off on PALPA

Disclaimer / Vastuuvapauslauseke

Meihin on ottanut moni alasta kiinnostunut ja panimon perustamisesta haaveileva jo yhteyttä sekä kiitellyt blogistamme. Kiitos kaikille yhteydenotoista. Juuri tämän vuoksi myös kirjoittelemme tapahtumista suunilleen sitä mukaa kun hommat etenee. Mikäli joku saa inspiraatiota ja ideoita niin ollaan oikealla polulla. Kyllä tänne vielä panimoita mahtuu ja näistä asioista on aina mukava haastella.

Painotan kuitenkin vielä, että kaikki nämä meidän blogikirjoitukset ovat omia kokemuksiamme, eivätkä todellakaan mitään virallisia ohjeita. Ohjeistukset ja hinnat muuttuvat, eikä meidän kirjoitusten perusteella kannata tehdä mitään päätöksiä tms, lähinnä koetetaan antaa osviittaa kuinka ollaan itse tehty.

Emme siis ota vastuuta näistä asioista, nämä ovat vain tilannekuvaa panimon kasaajan näkövinkkelistä. Ajantasalla olevat ohjeistukset, hinnat ja lakipykälät löytyvät netistä ko. yhteisöiden sivuilta aika hyvin. Sinne siis, mikäli oltta mielii panna!

 

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Disclaimer / Vastuuvapauslauseke

Vesi on oluen tärkein raaka-aine

Pienpanimolle tärkeää on myös vedenpaine. Muistan hyvin ensimmäisen käynnin toimitiloissamme. Olimme etsimässä tiloja panimolle ja tämä vaikutti lupaavalta. Kokeilin vesihanasta valuttaa vettä ja se lirisi hissukseen lavuaariin… “Eihän tällaisilla paineilla voi toimia panimossa” tuli ensimmäisenä mieleen, vaikka tilat muuten lupaavat olivatkin.

Vuokraisännällä oli kuitenkin heti vastaus: vedetään uusi linja tilaan. Taloon tulee läheisestä Mäntsälän Veden laitoksesta iso putki, eikä ole homma, eikä mikään vetää talon jakokeskuksesta paksu kylmävesilinja meille. Ja näinhän siinä sitten kävikin.

Tarkastelin veden laatu/labramittauksia läpi jo ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Kaikki näytti olevan riittävän kohdallaan oluen valmistukseen, ja ainahan on tarvittaessa mahdollista ostaa aktiivihiilisuodatin raaka-aineeksi käytettävälle vedelle. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Vesi on oluen tärkein raaka-aine

Hiilarihässäkkä

Kaikenlaista sitä kokki joutuu opettelemaan ja ymmärtämään, kun olutta haluaa tehdä.

Tässä hyvä esimerkki siitä, miten joku juttu ei olekaan niin yksinkertainen kuin aluksi voisi kuvitella. Tällä kertaa pääosassa elintarvikehiilidioksidi, nyt AGA:n Biogon-C, pullokoko määräytyy siitä, mitä itse jaksaa liikutella ja nostaa autoon. =)

Ajattelin, että hoidan oluisiin hiilidioksin käymisen avulla ja sen lisäksi varaan pulloista vedot tankkeihin. Eli jos käymisestä ei irtoa tarpeeksi hiilareita, niin kypsymisen loppupuolella voidaan laittaa tankkeihin esim. 1,5 barin paine joksikin aikaa ja imeyttää näin hiilidioksidia oluseen. Toinen mihin hiilidioksidia tarvitaan, on oluen siirto esim. pullotuskoneelle. Hiukan suuremmalla paineella eli noin 2,5 barilla painetaan valmis olut tankista pullottimelle. Pari letkua tällä mallilla.

Itse tämä hiilarilaitteisto ei olekaan ihan niin helppo tai edullinen, kun ryhdyin tarjouksia kyselemään. Toiveissa saada pullojen läheisyyteen seinälle paneeli jossa paineensäätimet ja jako venttiileineen kaikkiin tankkeihin sekä pari ylimääräistä mm. pullotuskoneelle ja/tai kegitykseen. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | 1 Comment

The Old Lady -pullotuskone, osa 1

Old Lady saapui maaliskuun loppupuolella. Ensin hiottiin maalipinnat ja otettiin selvää kuka saisi tehtyä koneeseen hihnat ja sovittiin huolloista. Informa Espoosta kävi mittailemassa pullotuskoneeseen liittyvät muut laitteet eli pullojen syöttöpöydän, kuljetinhihnat, etiketöinnin ja päivämääräleimauksen. Näiden toimitusaika on noin 3-4 viikkoa. Seuraavaksi maalataan pinnat ja kiillotetaan teräsosat. Samalla käydään saksalaisen valmistajan kanssa tehokasta kirjeenvaihtoa siitä mitä kaikkea laite vaatii toimiakseen:

Tietenkin paineilmaa. Kyseessähän on ns. karusellimalli, jossa pullot pyörähtävät kierroksen, jonka aikana ne nostetaan ylöspäin kiinni täyttöputkiin, täytetään ja lasketaan takaisin alas. Suuren täyttökarusellin jälkeen tulee korkituskaruselli, joka painaa kruunukorkin juuri pullotetun oluen päälle. Paineilmaa tarvitaan todella paljon, koska sylinterit, jotka nostavat pulloja, nousevat ilmanpaineella. Korkitus toimii mekaanisesti, joten se ei ime ilmaa. Kompressorille annettiin specsit Saksasta: noin 5 kW ja ilman tuotto noin 500 litraa minuutissa. Mikäli samalla ilmalla puhalletaan korkki myös pullon kohdalle, niin kompuran olisi oltava öljytön, mallia dentist, jolloin hinta pomppaa kolminkertaiseksi.

Tarvitsemme myös hiilidioksidia pullottimen olutsäiliön paineistamiseen. Tähän löytyy AGAlta hiilarit. Biogon C -elintarvikehiilidioksidia on panimolla oltava useampi pullo. Vaihdot saa onneksi 800 metrin päästä, jos tulee akuutti hätä. Korkin voi myös puhaltaa paikalleen tällä, mutta pitänee selvittää kuinka paljon se kuluttaa. Steriili ilma on toinen vaihtoehto.

Kuva karusellistä ylhäältä päin:

Juttu jatkuu, klikkaa alta auki:
Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on The Old Lady -pullotuskone, osa 1

Riittääkö kantti?

Havahduin tässä yksi ilta ajatukseen, että vihdoin Suomessa on alettu tekemään asioita rohkeammin.  Tämä ajatus tulvahti mieleen Iron Skyn ennakkonäytöksen jälkeisessä tilaisuudessa, jossa Timo Vuorensola ja Tero Vuorenmaa kertoivat elokuvaprojektistaan. Elokuva edustaa täysin uutta ajattelua, jollaista ei Suomen niemellä ole ennen nähty. Kansainvälinen projekti, jossa tekemisen tason rima on nostettu kattoon asti. Koko projektin rahoitus on käytännössä riskirahaa, ja ulkopuolisten rahoittajien aiheuttamista paineista huolimatta oma näkemys on pidetty vakaana loppuun asti.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | Comments Off on Riittääkö kantti?

Hyvät ja huonot uutiset

Nämä on näitä viestejä joita ei haluaisi kuulla: Laitteet myöhästyvät.

Näin kuitenkin kävi, Englannin päässä pieniä ongelmia alihankkijoiden kanssa ja näin ollen itse panimolaitteiden toimitus viivästyy alkuperäisestä noin kuukauden. Uusi laitteiden asennus on nyt sovittu toukokuun loppupuolelle. Itsehän tälle ei voi mitään muuta kuin toivoa että ne tosiaan tulevat tuolloin.

Onneksi on kaiken näköistä pientä hommaa hoidettavana laitteita odotellessa.

On koottu lavahyllyjä takaseinustalle, jotta saadaan lisää varastotilaa. Hyllyt saatiin vuokraisännältä käyttöön, kiitos vain! Myös ”keittiö” valmistui yläkaappeineen yhteen nurkkaan, joten pieni hella kylkeen niin päästään keittelemään.

Tilattiin pumppukärryt, jotta pääsee niitä tulevia lavoja pyörittelemään, eikä tarvitse naapurin trukkia olla aina kyselemässä. Hinta oli 200, joten ei paha, toivottavasti kestävät. Siivousvälineitä, mm. lastoja, harjoja yms. haettiin ja puhdistettiin lattiat kertaalleen suurimmista roskista. Siistiä vieraita varten!   😉

Tilattiin myös hiilidioksidi- ja pH-mittarit, jotta on jotain muutakin kuin suuntuntuma ja mutu millä tarkastella tuotantoa & tuotteita. Samoin ensimmäiset hiivat ovat hoidossa.

Vielä on auki AGA & kaasut ja niiden härpäkkeet, niitä selvitellään tulevilla viikolla.
Old Lady pitää siistiä ulkoapäin ja kenties laittaa hiukan väriä pintaan.
Etikettien tekstejä on tarkastettu ja hiottu, ne alkaa olla painoa vaille valmiit.

Kokoajan homma etenee, vaikka vauhti ei päätä huimaakaan. Kippis! t. Jari

Posted in Panimo | Tagged | 1 Comment

Panimon pohjat

Olen luonteeltani hyvin varovainen ottamaan isoja riskejä, mikä kenties näkyy tässäkin hankkeessa, ainakin sen etenemisessä. Toisaalta olen esimerkiksi reissannut joskus vuoden verran mm. Kaukoidässä pitkin viidakkoja reppu selässä vailla suunnitelmia, mutta tässä on kyse aivan erilaisesta uskaltamisesta, joka vaati mielestäni paljon enemmän paneutumista. Varovaisuus on kuitenkin saattanut olla syy miksi loppujen lopuksi päädyimme juuri tähän toteutukseen, joka nyt on menossa.

Useampi vuosi takaperin oli jo hyvin lähellä, että pystyttäisin pienenpienen panimolaitteiston lähipubin takatiloihin. Mittailimme, laskimme ja vertailimme laitteistoja ja panimopubin oluenmyynnin mahdollisuuksia oman panimon tuotannolla. Hanke kuitenkin kariutui. Tilojen pienuus ja remontin hinta vaikuttivat liian suurilta ja pubi tuotti mukavasti ilman muutoksiakin. Ei tämä kuitenkaan lannistanut. Laskelmat vain toivat esiin sen, että pieni 200 litran systeemi ei tulisi riittämään ikinä edes kiinteisiin kuluihin mikäli kyseessä olisi panimo ilman pubia, ja pubinkin ohessa se ei omana yrityksenään tuottaisi juuri mitään. Lähinnä olisi toiminut harrastuksen jatkeena.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | 1 Comment

Viikon 13 tapahtumat

Tällä viikolla on tilattu maltaat, humalat ja osa hiivoista. Näin se homma etenee!

Pientä jobinpostia saatiin, eli laitetoimitus myöhästyy, mutta onneksi vain kymmenen päivää. Oh well, ei haittaa.

Old Ladylle on tilattu Saksasta kunnollinen huolto sekä keräyspöytä ja moottorit kuljettimeen, nämä tulevat näillä näkymin toukokuun alussa. Kannattaisikohan koettaa saada se syöttöpuolen & etiketöintikoneen asennus samoihin aikoihin? Voisivat asentajat keskenään miettiä ketjua 😉

Ja ennen kaikkea: 200 “tykkääjää” meni Facebookissa rikki tänään! Mahtavaa! Oikein mukavaa että asia kiinnostaa, vaikkei vielä oluiden valmistumisesta ole tietoakaan 😉

Huomenna tie vie Valviran luokse ja keskustellaan lupahakemuksesta, yleisistä kysymyksistä ja tietenkin raportoinnista. Katsotaan mitä kaikkea informaatiota irtoaa.

Kippis!

Posted in Panimo | Tagged , , , , , , | Comments Off on Viikon 13 tapahtumat

Pullotuslaitteen saapuminen

Suomen talvi yritti estää laitteen pääsyn pihaan, kun DHL:n iso rekka ei meinannut päästä pientä jäistä mäkeä ylös panimolle. Noin puoli tuntia lapioitiin hiekkaa ja etelänaapurin kuski haki jyrkästä mutkasta optimaalista vauhtia, jotta rekka pääsisi perille asti. Itse laitteen painaessa yli kolme tonnia sitä ei oikein ollut mahdollista hakea tienvarresta. Rekka jumissa(video)

Lopulta rekka oli pihalla ja vuokraisännän pyörittäessä trukkia (kiitos!) saatiin laite rekan lavalta pois. Tietenkään trukin piikit eivät riittäneet pullotuskoneen alle rakennetun puisen tukilavan yli, joten piikkejä jatkettiin ihan kakkosnelosilla ja homma toimi. Onneksi trukki oli muuten tukevaa tekoa ja pystyi ylipäätään nostamaan noin painavan paketin. Varovasti ohjailtiin laitetta sisään. Kynnyksen kohdalla oli melkoista huojumista ja hiukan pelotti, että jos se tulee alas, niin siinähän sitä ollaan. Ei onneksi tullut. Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Pullotuslaitteen saapuminen

Erikoista olutta?

Platon sanoi, että ”oppimiseen ei ole muuta alkua kuin ihmettely”. Näihin sanoihin on helppo yhtyä, kun on ollut Jarin mukana tekemässä uutta pienpanimoa. Rekolan Panimoa perustettaessa on tullut opittua paljon uutta paitsi ihan oluen tekemisestä (varsinkin kun ei siitä oikein mitään tiennyt), niin myös oluesta itsestään.

Matkalla on tavattu paljon oluen ystäviä ja on ollut hauska huomata, kuinka eri tavalla ihmiset suhtautuvat olueen. Yksille se on pelkkä tienesti, toisille olut on yksi juoma muiden joukossa, mutta joillekuille olut on suorastaan intohimo, johon liittyy paljon tunnetta. Näitä ”beerheadejä” on ympäri maailmaa ja jokainen meistä tuntee sellaisen. Hämmentävintä on kuitenkin ollut kohdata ihmisiä, joilla on intohimoinen suhde johonkin suuren panimon lager-olutmerkkiin. Siinä on markkinointi onnistunut aivopesussa täydellisesti.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , | 2 Comments

Pienpanimolle ns. toiminnanohjausjärjestelmä

UPDATE 3.5.2015: Toiminta kasvaa ja kehittyy, näin pitää tapahtua myös toiminnanohjauspuolella. Kasailemme tällä hetkellä SprintIt:in kanssa hiukan kokonaisvaltaisempaa toiminnanohjausta. Myyjän aloitettua CRM pitäisi löytyä, samoin varastonhallinta muillekkin tuotteille kuin oluille, pitää löytyä tarroja laatikoihin, lähteviin lavoihin jne…
Ko. panimon toiminnanohjauksesta, ERP:stä  lisää SPRINTIT:in Blogissa 

OG blogikirjoitus:

Kuulostaa ehkä aluksi turhalta, mutta kun hiukan asiaa mietittiin, niin järjestelmän hyödyt olisivat alusta lähtien avuksi. Jutun alkupää sijoittuu viime syksyyn, kun olimme saaneet rahoituksen kuntoon ja avasimme tiliä pankkiin. Tilinavauksen yhteydessä pankinjohtajan kanssa keskustellessa asia tuli esiin. Menimme Juhan kanssa kahdestaan Tiksin kahvilaan miettimään, että mitä meidän toiminnanohjausjärjestelmästä pitäisi löytyä.

Olennainen osa olisi tietenkin tieto siitä, mitä ja kuinka paljon varastossa on myytävää tai valmistuvaa tuotetta. Kun myynti tapahtuu muualla kuin panimolla, olisi hyvä päästä tarkistamaan viimeisin varasto- ja tuotantosaldo mistä vain. Tämähän voisi toimia muistinkin varassa. Toisaalta ainakin allekirjoittaneella tuntuu olevan muistia vain rajallinen määrä =) Parempi siis koettaa saada systeemi käyttöön heti alusta lähtien. Tarvittaessa sitä voi viilata matkan varrella.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , | Comments Off on Pienpanimolle ns. toiminnanohjausjärjestelmä

Laitteiden metsästys kengännauhabudjetilla

Kun lähtee tyhjästä liikkeelle, käytännössä täysin ilman suoria kontakteja valmistajiin, on jopa myytävänä olevien laitteiden kartoittaminenkin hankalaa. No tässähän auttaa Google. Sitten iskee runsauden pula, on saksalaista, on italialaista, jenkkiä, brittiläistä ja jopa kiinalaista.

Seuraavaksi piti kehitellä hyvä englanninkielinen tarjouspyyntökirje, joka lähetettiin aluksi muutamalle laitevalmistajalle. Näiltä tarjouksen saatuani huomasin, että laitteiden ja budjettimme välissä on hintaeroa nolla euroa.. tarkoitan, että laitevalmistajien hinnan perässä on yksi nolla liikaa. Oli aika hylätä uudet modernit laitteet ja ryhtyä miettimään muita vaihtoehtoja.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , , | Comments Off on Laitteiden metsästys kengännauhabudjetilla

Lupahässäkkä

Paperit on kasassa ja toimitetaan tänään postiin. Hyvä tovi meni että sai kaiken kirjoitettua. Oikeastaan itse hakemukset olivat suht simppeliä, mutta esimerkiksi omavalvonnan kasaaminen ja jonkin asteinen liiketoimintasuunnitelman päivittäminen veivät aikaa. Toki hiukan arpomista oli että ruksit itse hakupapereissakin osuvat paikalleen.

Kun paperit menevät eteenpäin ja mikäli mitään ihmeellistä ei ole vialla, niin käsitys on että toukokuussa tulevat viranomaiset panimolle tarkastamaan tilat ja vasta sen jälkeen on mahdollista oikeasti saada luvat. Olettaen tietenkin että laitteissa ja toimituksissa ei ole ollut ongelmia. Ne pitää olla paikallaan kun tarkastus tehdään.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | 2 Comments

Laitehankintamatkalla

Elämä on läpimatka ja maailma on näytäntösali. Tullaan sisään, katsotaan ja lähdetään. – Demokritos

Panimoa varten tarvitaan tietenkin laitteita. Pitää olla itse panimolaitteisto, jolla mäskätään ja keitetään eli olut pannaan, tankit oluen kypsytystä varten ja lopulta laitteisto pullotusta ja kegitystä varten. Yksi suurimpia olutlaitteiden markkinointitapahtumia on Brau Beviale Nurembergissä Saksassa. Sinne mekin päätimme suunnata katsastamaan mitä on tarjolla. Ja olihan sitä. Exhibition Centre Nuremberg on varmasti 5 kertaa isompi kuin Helsingin messukeskus ja kaikki messuhallit olivat täynnä esittelijöitä. Ihme kyllä kahdessa päivässä ehdittiin käydä läpi kaikki ne paikat, joissa haluttiinkin. Tämän mahdollisti paitsi hyvä peruskunto niin myös huolellinen valmistautuminen kotimaassa.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , | Comments Off on Laitehankintamatkalla

Olemme myös Facebookissa

Rekolan Panimolla on nyt myös Facebook -sivut. Ohjautukaa sinne ja tykätkää. Tarkoituksena tiedottaa sivuilla blogijutuista ja kirjoitella sinne myös kevyempiä tapahtumia, joista ei aivan blogijuttua saa.

Sivut löytyvät alla olevasta osoitteesta tai oikealla olevasta follow painikkeesta, saa tykätä:

https://www.facebook.com/Rekolan.Panimo

Posted in Panimo | Tagged | Comments Off on Olemme myös Facebookissa

Kun sähköt eivät riitä – peruspäivä panimon kasaajalle

Jännää vuoristorataa tämä panimon suunnittelu ja kasaaminen. Nyt ollaan siis siinä vaiheessa, että isoja laitteita tilaillaan. Satakunta kegiä piti laittaa tänään tilaukseen, kuten myös neljä isoa uni-tankkia, Bulgariasta! Sain viimeiset tarjoukset aamulla e-mailitse, lähetin pari lisäkysymystä ja iltapäivällä tuli niihinkin vastaus. Mukavasti meni ja budjetoituun tankkien jäähdytysjärjestelmään nähden sain systeemin reilut 3000 euroa edullisemmin. Kiva! Kaikki hanskassa. Olin aikeissa maksaa käsirahat kummastakin tilauksesta, jotta pyörät lähtisivät toisessa päässä pyörimään.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged , , , | 3 Comments

Olemme elossa!

Tässä sitä nyt ollaan. Rakennamme uutta pienpanimoa Suomen niemelle Juhan kanssa. Ennen kuin itse olutta päästään tekemään, saati maistelemaan, niin pyrimme avaamaan tänne Internet-sivuillemme missä tällä hetkellä mennään ja kuinka tähän on päästy, tai miten tähän on jouduttu, ihan kuinka vain.

Jutut tulevat näin blogi muodossa. Saa mielellään kommentoida, kunhan pysytään asiallisuuksissa, tietenkin. Aivan mielettömästihän tässä on matkan varrella oppinut ja nähnyt. Niistä voimme kirjoitella tänne jotta joku voi ottaa ideoita, mikäli aihe kiinnostaa.

Continue reading

Posted in Panimo | Tagged | 2 Comments