Outoa alkoholipolitiikkaa, osa VEE!

Uskomatonta. Olin tänään 10.10.2013 Valviran järjestämässä tukkuinfossa. Siellä oli kertomassa alkoholilainuudistuksesta Ismo Tuominen Sosiaali- ja terveysministeriöstä, joka laatii lakiehdotusta eduskunnalle.

Nyt ei enää peloteltu median kautta vaan sanottiin suoraan.

Luulimme tosiaan, että se kauppavahvuisten oluiden alkoholiprosenttialennus 4,7% -> 3,5% oli jo kuopattu.

Ehei, selvisi, että se on hyvin voivana STM:n alkoholilainuudistuksessa mukana. Tämä on kuulemma yksi parhaista keinoista hoitaa alkoholipolitiikkaa oikeaan suuntaan.

Tätä tukee myös hiukan yllättäen kaupanala, koska ilmeisesti jos pitää valita, niin mieluummin ottavat tuon ehdotuksen, kuin myyntiaikojen rajoittamisen. Kun noin isot tahot lobbaajineen ovat takana, niin tämä alkaa kääntyä pelottavaksi.
(( Korjaan nyt suoraan tähän: Vaikka Ismon puheesta jäikin tuo kuva, niin Kari Luoto, TJ – Päivittäistavarakaupasta soitti ja korjasi, että he eivät missään nimessä ole kummankaan asian puolella, eivätkä tue kumpaakaan.)) Huh, pieni helpotuksen huokaus.

Kysyin paikan päällä asiasta Ismolta, lähinnä, että ymmärtävätkö he, että tuollaisella päätöksellä pitkälti tapetaan pienpanimoiden toimiala?
Moni pienpanimo myy suuren osan tuotannostaan kaupoissa ja laimentaminen 3,5% litkuun ei oikein pienten laitteistolla ole vaihtoehto. Alkoon ei jäykkyyden ja varmasti tasapuolisuuden (suomalainen vs. muualla EU:ssa tuotettu) tahi hyllytilan vuoksi mahdu, eikä siellä määrät riitä pitämään hommaa rullaamassa. Koko orastava olutkulttuuri saisi ison takapakin ja hiipuisi pois kuten myös pienpanioita, yrittäjiä ja työpaikkoja.

Vastaus lyhykäisyydessään Ismolta oli että ymmärtää, tämä voi tosiaan olla seuraus. Kehoitti olemaan kansanedustajiin yhteydessä. Ja mikäli asia etenee näin, niin tämä mahdollinen seuraus tullaan kuitenkin kirjaamaan muistioon lakia esitettäessä.

Hiukan jäi kaivelemaan, että se kirjaus ei ehkä lämmitä talvipakkasilla, jos yritys ja talo menee alta lainsäädännön muutosten takia.

Varmasti myös isot toimijat ottaisivat entistä agressiivisemmin haltuun ravintoloiden hanat, jotta saisivat omaa olutta liikkelle mikäli se kaupoissa ei enää onnistu. Ahtaalle joudutaan pienpanimoissa, mikäli tuo menee läpi. Tässä kyllä taas hiukan ajetaan lainsäädännöllä asioita isojen laariin. Me taas luodaan ja tuotetaan makuja, ei vain alkoholia.

Nyt kaivattaisi melkein apua. Mikäli maut kiinnostaa ja tunnet vaikuttajia, poliitikkoja, toimittajia ym, ottakaa asia puheeksi.

Edellinen avautuminen alkoholipolitiikasta myös luettavissa, tässä viitataan samaan asiaan, jolloin ministeri Huovinen toi asian mediaan.

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Outoa alkoholipolitiikkaa, osa VEE!

 1. Malty-Jari says:

  Täällä vielä juttu Päivittäistavara ry:n toimitusjohtajalta, josta selkeästi ilmenee mitä harmia kyseisestä laista olisi kaupalle.
  http://victoriamedia.fi/2013/10/09/paivittaistavarakauppa-ryn-toimitusjohtaja-alkoholipolitiikka-on-myos-elinkeinojen-asia/

 2. Tommi Ekholm says:

  Olisiko tässä hyvin muotoillun ja eri alojen asiantuntijoiden sorvaaman kansalaisaloitteen paikka? Hassumpiakin on jo mennyt tai menossa läpi. 🙂

 3. Jari says:

  Aika hyvin haiskahtaa kuten esim. Onni Bussi yrityksen kanssa, kun pienemmät ovat tallomassa isompien kulmalle hiekkalaatikossa niin kielitään leikkitädille joka sitten tulee ja vie pois tieltä kun ymmärtää isompien selkeätä kieltä… Siinä sitten räpistellään ja mennään ottamaan selkään yhä uudestaan ja uudestaan kunnes leikkitäti saa tarpeekseen ja vie sisälle ja istuttaa pienen nurkkaan jossa saa rauhassa leikkiä muovailuvahalla…

 4. Ismo Tuominen, STM says:

  Hei taas! Referoit minun esitystäni ja keskustelujamme muuten aika asiallisesti, mutta se pääasia meni siis metsään:

  Kerroin työvoima- ja elinkeinoministeriön lausunnosta, jossa kuvataan erilaisia negatiivisia vaikutuksia, joita rajoituksilla on. Ilahduttavaa oli, että ministeriö oli lausunnossaan pannut myyntiaikojen rajoittamisen ja tämän prosenttirajan “pahemmuusjärjestykseen”. Yleensä lausunnoissa keskitytään vain ampumaan alas erilaisia ehdotuksia, mutta tässä oli mietitty, kuka kärsii ja miten.

  Kun asia joskus ensi vuonna päätetään, vaihtoehtoja on muitakin. Hallitus ja eduskunta voivat esimerkiksi päättää, että kumpaakaan ei toteuteta ja tehdäänkin jotain muuta. Tämä kysymys on siis täysin auki.

  Ymmärrän, että asia huolettaa, mutta ei Suomessa tällaisia päätöksiä nyt ihan hatusta vedetä jossain Valviran infossa. Toivottavasti saatte serverinne pystyyn!

  Hyvän syksyn toivotuksin

 5. Malty-Jari says:

  Hei Ismo.
  Mukavaa, että tavoitimme sinutkin tätä kautta. Tietenkään niitä asioita ei vedetä infossa esille päästä. Käsitin kyllä, että olit tiedottamassa mitä on suunniteltu ja miten asiat etenee.

  Me olimme muutaman pienpanimoyrittäjän kanssa paikalla ja tällainen kuva meille jäi:

  Edelleen näyttää siltä, että hallitukselle & eduskuntaan menossa esitys jossa ehdotetaan kauppavahvuisen oluen alkoholirajan laskemista, tai kuten TEM:in /STM lausunnosta 30.9.[viite STM075:00/2011] sanotaan “keskioluen laimentamista”. Te esititte sen ja sanoitte, että tämä olisi paras tapa vaikuttaa kulutukseen. Se tuli tosiaan yllätyksenä, että moista edes vielä harkitaan. Itse toin esille sen negatiivisen vaikutuksen.

  Se, että tuliko se kenen suusta tai paperista alunperin ja onko sen takana TEM tai miten STM siihen liittyy, ei oikeastaan vaikuta asiaan. Itse asia oli tärkein.

  Kuten tuossa yllä kirjoitinkin, niin sanoit, että kansanedustajien ja poliitikkojen välityksellä voi vaikuttaa ja aloitin keskustelun heti, täällä. Kysyinhän vielä jälkeen päinkin, että ymmärrettiinkö toisemme oikein.

  Tämä on oman yrityksen ja koko pienpanimotoimialan kannalta erittäin tärkeä asia ja nettisivujen ruuhkasta päätellen myös kuluttajat ovat ihmeissään, että vieläkö tätä 3,5%:iin tiputtamista vatvotaan. Normaalit kuluttajat eivät tuollaista älyttömyyttä halua.

  Nyt tankin pesuun, Kippis!

 6. Heikki Kähkönen says:

  Jari, ymmärrän tuohtumuksesi asian tiimoilta, mutta STM:n esitys ei ole yhtä kuin laki. Se on vielä hyvin kaukana asian toteutumisesta. Pitää muistaa, että siteeraamasi Ismo Tuomisen lausunnot tämän päivän tilaisuudesta ovat sitä samaa politiikkaa, jota hän on STM:n virkamiehenä aina harjoittanut. Ja sellaisina ne on myös otettava.

  Tuomisen lause “kannattaa olla kansanedustajiin yhteydessä”viittaa siihen, että asiassa on selvästi erimielisyyksiä sekä STM:n ja hallituksen että eduskuntapuolueiden kansanedustajien välillä. Tärkeää olisi tietää, milloin STM:n esitys on valmis ja lähtee eteen päin. Kertoiko Tuominen sen?

  Proseduurin mukaan asiaan liittyvä lausuntokierros päättyi syyskuussa. Nyt Valvira ja kumppanit järjestävät ilmisesti erilaisia tilaisuuksia eri sidosryhmille STM:n muistion pohjalta (ks. http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=6556944&name=DLFE-27211.pdf).

  STM:stä homman pitäisi edetä aikanaan ensiksi hallituksen sosiaali- ja terveyspoliittiseen ministerityöryhmään (ks. kokoonpano alla), josta se tulee koko hallituksen käsiteltäväksi. Sieltä se matkaa sitten aikaa myöten lopullisena esityksenä eduskuntaan (tai hautautuu kokonaan tai palautuu uudelleen valmisteltavaksi).

  Vaikka asian tiimoilta on hallituksessa erimielisyyksiä, pääministeri Jyrki Katainen ankkuroi kantansa aika selväsi elokuussa Verkkouutisten haastattelussa toteamalla, että “…keskioluen siirtäminen ruokakaupoista takaisin Alkon hyllyille saa pääministeriltä täystyrmäyksen. – En näe siinä kyllä mitään järkeä. Ihan kaikkea ei kannata ruveta holhoamaan.” (lue http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Katainen%20keskioluesta-6520). Kataisen jyrähdys oli selkeä viesti kokoomukselta, mihin suuntaan asia hallituksessa on hoitumassa.

  Pitää kuitenkin muistaa, että alkoholilain muutosesitykset liittyvät nykyisen hallituksen ohjelmaan: “Jatketaan valtakunnallista alkoholiohjelmaa, jonka keskeisiä toimenpiteitä ovat alueellisen koordinaation mallin vakiinnuttaminen, alkoholilain kokonaisuudistus ja alkoholiverotuksen tarkistaminen.”

  Sen sijaan yksittäiseniä toimenpiteenä vaatimus keskioluen siirtämisestä Alkoon on puhdasta poliittista tulkintaa siitä, mitä sanat “alkoholilain kokonaisuusitus” lopullisena lakina tarkoittavat. Oluen laimentamisen kannattajien ja ymmärrettävästi myös valmistelevan virkamiehen Ismo Tuomisen valttina ja viimeisenä perskorttina ovat ministerityöryhmän jäsenet. Siellä ovat hankkeen merkittävimmät tukijat, varsinkin kun asiaa esitellyt peruspalveluministeri möläytteli mätäkuun juttuja keskioluen palauttamisesta Alkoon viime heinäkuussa:
  “Ministeri kommentoi IS:lle, että yksi ratkaisu alkoholin kokonaiskulutuksen vähentämiseksi voisi olla kolmosoluen myynnin siirto takaisin Alkoon. – Tämäkin keskustelu täytyy tässä samassa yhteydessä käydä, Huovinen sanoi IS:lle.” (Ilta-Sanomat 23.7)

  Huovinen ei haastattelussa naulannut omaa ja demariryhmän kantaa ihan lopullisesti, vaan peräänkuulutti keskustelua eli tavallaan jätti oven poliittisesti auki tai ainakin raolleen.

  Huovisen haluamaa keskusteluahan on jo käyty. Olutliitto sanoi oman kantansa asiasta viime viikolla vaatimalla alkoholilain kokonaisuudistuksen palauttamista lähtökuoppiinsa. “Uudistuksen virkamiesvalmistelu on ollut luokatonta. Se perustuu saatavuuden ja hinnan kivijalkoihin, joita ei EU-Suomessa enää ole. Jos uudistukseen lähdetään näillä eväillä, joudutaan se avaamaan nopeammin kuin ajokorttiuudistus”, totesi liiton puheenjohtaja Jari Vaara. (lue esim. http://olutliitto.fi/?p=275)

  Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on asiasta myös toistuvasti painavat sanansa sanonut. Missä viipyy Pienpanimoliiton kannanotto? Oletko Jari sinä ainoa, joka alan käsityövalmistajien joukossa on asiasta jotakin mieltä? Vaikka julkilausumapolitiikka ei ole aina tehokkainta politiikkaa, se on kuitenkin aika vaivaton tie saada asiansa laajemmin perille koko alan vaatimuksena viestimissä kuin pelkkänä blogikirjoituksena tai meuhkaamisena somessa.

  Oli miten oli, paljon ehtii vielä virrata olutta tuopeissa ennen kuin 3,5 %n raja on meillä totta. Ja jos oikein pahalta alkaa näyttää, eiköhän laiteta iolutmarssi pystyyn. Olen jo pohtinut reitinkin vamiiksi, mistä marssi kulkisi. Sillä marssilla tuskin päiviräsäsläisiä hihhuleita nähtäisiin. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/keskiolut_r-kioskeihin_-vaade_ja_keskiolutmarssi_1980_48735.html#media=48739

  Heikki Kähkönen
  olutkirjoittaja
  Helsinki
  ——

  Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä
  sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, puheenjohtaja
  hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen
  peruspalveluministeri Susanna Huovinen
  asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen
  kehitysministeri Heidi Hautala
  oikeusministeri Anna-Maja Henriksson
  liikenneministeri Merja Kyllönen
  sisäasiainministeri Päivi Räsänen

  • Juha Kuronen says:

   Pienpanimoliitolla oli oikeastaan vain yksi agenda; ulosmyyntioikeus suoraan panimosta, joka kuivui kasaan heti kalkkiviivoilla.
   Ja mitä nyt on allekirjoittaneen korviin kantaunut niin pienpanimoliitolla ei ole intohimoja uuteen agendaan.

   Valvira ohitti esityksessä kaikki pienpanimoiden esittämät toiveet ja melkeinpä taisi tämäkin asia livahtaa tällä kieroksella ohi, mutta onneksi meidän lobbausjaosto oli hereillä.

   Kabinetteihin meillä ei ole asiaa, joten meille yksi parhaista tavoista vaikutaa asioihin on SOME:ssa ruikuttaminen(koska äänestäjät) niin sitähän me harrastetaan. Ja tästä asiasta kannattaa huutaa koko ajan kuin 2-vuotias, jolta on viety tikkari, tai muuten kabinetissa nuija kopsahtaa aivan yllättäen.

   Onpahan edes yritetty.

   Juha Kuronen,
   Rekolan Panimo

  • Malty-Jari says:

   Tere Heikki.
   Jos käsitin oikein, niin seuraava lausuntokierros/tilaisuus olisi joulukuussa. Tarkoittanee että silloin valmistelut on tehty ja paketti kasassa.

   Ajattelin kehitellä vähän siistimmän tekstin blogikirjoituksestani ja katsoa josko saisin sen lähtemään tuolle ST-ministerityöryhmälle.
   Kiitos infosta. T. Jari

 7. Jussi says:

  Korjatkaa toki jos olen väärässä, mutta voisiko alkoholimonopolioikeuksien päällä istuvan Alkon kaataminen mahdollistaa aivan toisenlaisen pienyritysmuodon?

  • Ei ainoastaan voisi, vaan mahdollistaisi.

   • Jussi says:

    Tätä asiaa on varmasti joku tutkinut, ainakin sillä tuntemuksella mitä suomalaista mentaliteettia tunnen/ tunnistan…mitähän se käytännössä vaatii? Varmastikkin ihmeen vaatisi, mutta olisko kenelläkään heittää lonkalta mikä/ mitä siinä on esteenä ettei tätä monopolyasemaa ole kaadettu? Onko tämän asian porsaanreikiä milloin viimeksi joku fiksumpi miettinyt? …koska tyhmistä ideoista on suuret tehty…kuulemma.

 8. Kyösti Juhola says:

  Hei Jari!

  Luimme muutaman ystävän kanssa blogiasi ja jaoimme sitä myös Facebookissa mahdollisimman paljon. Meille rupesi myös kehittymään ajatus kirjoittaa tästä ihan yleisesti lehteen, vaikka esim. Keskisuomalaiseen täälläpäin. Onko mahdollista lainata sinua tähän kirjoitukseen, tuomme sen kyllä selvästi esille ja voit myös halutessasi saada luettua tämän kirjoituksen ennen lähetystä / julkaisua.

  Terveisin,
  Kyösti Juhola
  olutharrastaja Keski-Suomesta.

  • Malty-Jari says:

   Moikka Kyösti,
   Olisin kovin mielissäni jos tästä asiasta mediassa kirjoitettaisi. Mitä enemmän tällainen saa näkyvyyttä, niin uskon normikuluttajien ymmärtävän kuinka asia vaikuttaa ja miten hölmö se ylipäätään on, pelkää kouluja käyneiden ihmisten suitsimista sivistysvaltiossa. Saa lainata ja voi vaikka kilauttaa. Yhteystietosivulta löytyy infot. Mielellään kyllä vilaisen jutun ennen julkaisua.
   t. Malty- Jari Leinonen

   • Kyösti Juhola says:

    Hei Jari!

    Mielelläni lähetän jutun sulle ennenkuin tarjoamme sitä lehteen. Ihan vain siksikin ettei siihen eksy minkäänlaisia asiavirheitä. Tiedämme esim.tästä ulosmyyntiongelmasta, mutta kaikkia koukeroita ei välttämättä ole selvillä.
    Yhdellä meistä oli pientä tietoa litraportaasta joka liittyisi investointien vaikutuksiin tai toisin sanoen vaikeuttamiseen, pystytkö/voitko kertoa tästä enemmän?

    Kyösti Juhola

 9. Tuomas Pere says:

  Kyllä täällä Tampereellakin kauhunsekaisin tuntein asiaa seurataan. Melkolailla kylmää oluentekijää nämä maalailut. Kiitos taas Jari kun otat asiaa framille.

  Jos halutaan oikeasti tehdä alkoholikulutuksesta johtuvien haittojen hyväksi jotain niin on kansan juomatottumuksia muutettava siten että se siirtyy määrän sijasta laatuun. Nykynuoriso on hienosti jo sisäistänyt tavan nauttia käsityöläisenä tehdyistä oluista. Käsityöläisoluen juonnissa ei ole kysymys humalahakuisuudesta vaan nautinnosta, kylläisyydestä, reseptoreista. Onko esimerkiksi tämän seikan STM huomioinut. Muutosta valtio voi tukea lisäämällä pienpanimoiden verotukea joka tuottaa valtiolle myös enemmän tuloja, antamalla käsityöoluiden valmistajille mahdollisuuden myydä vahvempiakin tuotteita kuten viininvalmistajat saavat tehdä. Myös tämä tukee alkoholin järkevämpää käyttöa ja verotuloja.

  Huomattavasti pienempi määrä käsintehtyä olutta riittää tuomaan sen hyvän olon ihmismielelle joka muuten saadaan aikaiseksi turruttamalla mieli väkisin ties millä, vaikkapa 24packilla 3puolikasta saunajuomaa. Tämä malli ei aiheuta mitään muuta kuin ison kasan lisäongelmia. Verottoman oluen maahantuonti räjähtäisi, päihtymistarkoitukseen käytetty juoma vaihtuisi väkeviin, rikollinen välittäminen lisääntyisi, yrityksiä joutuisi ongelmiin, panimot muuttaisivat naapurimaihin jne.

  Myös Heikki on oikeassa, ei nuo asiat yhdessä yössä tapahdu ja pitkä on matka vielä järjettömyyteen mutta siltikin on mielestäni välittömästi reagoitava ja omasta ja työnantajani puolesta minäkin nöyrimmän pyynnön kaikille oluen ystäville laitan. Omaa kansanedustajaa tai muuta lobbaamaan kykenevää henkilöa on pyydettävä olemaan hereillä, ettei kävisi huonosti. Tämä katajainen kansa on saanut huomata tulleensa jymäytetyksi aiemminkin.

  Rauhallista syksyä,

  Tuomas Pere, oluentekijä
  Pyynikin käsityöläispanimo

 10. Jaakko Laurila says:

  Kuuleman mukaan alkoholin haitat ovat vähäisimpiä sellaisissa maissa, joissa ei ole valtion myyntimonopolia.

  Vapautetaan alkoholin myynti, pidetään Alkolla roolina toimia vaikka erikoismerkkien maahantuojana ja pullonpalautusten organisoijana.

  Suomi on jo aikuinen, emme tarvitse holhoajia. Vapautetaan alkoholi kauppoihin ja huoltoasemille, ja hoidetaan alkoholistit kuten tähänkin asti.

 11. Pyry H says:

  Tervehdys!

  Tässä ollaan Jarin kanssa hyvin samaa mieltä, eli ääntä on pidettävä ennen kuin kabinettipäätökset on tehty. Jos haluaa asioihin vaikuttaa, on ylireagoitava. Ja sitä enemmän, mitä enemmän joutuu olemaan altavastaajan asemassa. Näitä asioita ei toki ratkota blogeissa tai kommenteissa, vaan paljon julkisemmilla keskusteluareenoilla ja suoraan poliitikkoihin vaikuttamalla. Paljon jalkatyötä, paljon puheluita ja paljon tekoja. Tärkeää silti on, että keskustelu pidetään elossa ja heti kun uutta tietoa tulee, reagoidaan. Nämä asiat eivät ole niitä jotka kehittyy paremmaksi odottelemalla, vaan kulisseissa pienpanimot ja olutkulttuuri saavat jo kyytiä. Jälkikäteen ei enää vaikuteta, joten pidän hyvänä asiana että myös keskeneräiset mietinnät tuodaan ruoskittavaksi ja niitä kommentoidaan.

  Otimme myös omassa blogissa taannoin Huovisen pelinavaukseen kommenttia ja enemmän ehkä rakentavalta kannalta. Tämä lähinnä osoittaaksemme miten asiat voisivat olla paremmin, jos otetaan mallia jostain missä on herätty sääntelyn ongelmiin ja menty toista polkua, sekä saatu nauttia positiivisista ulkoisvaikutuksista. Tuolle saatiin 120 000 lukijaa kolmeen päivään, joka on ihan hyvä osoitus siitä, että asiat leviää helposti SoMessa. Ongelma on vain, että SoMessa ei äänestetä eikä ikävä kyllä myöskään oikeasti poliittisiin päätöksiin vaikuteta. Kynnys on helppo, mutta tulokset on vähäiset. Mutta onpahan äänekkäämpi porukka paheksumassa, mutta nopeasti sekin sitten hiljenee kun saa uutta paheksuttavaa.

  Lisäksi vähän nuottiin kantaa. Olutkeskustelussa aina kuljetaan liiaksi negatiivisen kautta ja mennään siilipuolustukseen, joka lähtökohtaisesti yleensä ei ole tuottanut erityisen hyviä tuloksia. Positiivisen kautta se “vastapuolikin” ehkä pystyisi paremmin yhtymään argumentteihin. Toki silloin kun kommentoidaan, pitää vasta-argumentoinnilla ensin pystyä tyrmäämään perättömät tai värittyneet väitteet.

  Vielä lopuksi henkilökohtainen huoleni. Sääli on, että pienpanimoliitto ja olutliitto ovat käytännössä passiivisessa roolissa odottamassa iskujen tuloa, nyt pitäisi käyttää rahaa ja aikaa siihen, että ääni saadaan kuuluviin. Nyt tarvittaisiin uutta verta ja energiaa näihinkin, liikaa samat vanhat parrat vetää tuota peliä ja joku voisi katsoa että se alkaa kääntyä enemmän kulttuurin haitaksi kuin hyödyksi. Olutfoorumeillakin törmää jo siihen, että aletaan oleen vallitsevaan tilaan tyytyväisiä, vaikka se on tämän kulttuurin kannalta kaikkea muuta kuin hyvä. Nuoria, innokkaita ja äänekkäitä tekijöitä barrikadeille, menee ääni paremmin läpi kuin pöhöttyneiden partasetien mumina. Suomi kaipaisi samaa olutkulttuurin faceliftiä mikä jenkeissä on tapahtunut. Olut ei sielläkään enää ole keski-ikäisten hämärissä pubeissa nautittu höpöjuoma, vaan se on trendikästä valtavirtaa ja sen kasvoina sekä äänenä toimivat nuoret miehet ja naiset. Siinä on enemmän tulevaisuuden makua, Suomessa eletään vielä taantumuksellista partojen aikakautta.

  Jatketaan ääntelyä ja itse olen yhteydessä henkilökohtaisesti asian tiimoilta kahteen hyvin esilläolevaan kansanedustajaan. Nuorella olutseurallamme olemmekin ajoittain kutsuneet poliitikkoja tutustumaan oluen maailmaan, ehkä olisi taas aika järjestää yksi iltama.

  Parhain terveisin,

  Pyry, Sori Brewing

 12. Malty-Jari says:

  Olipa tämä huomioitu jo Helsingin Sanomissakin. Herra Tuomista oli haastateltu ja näkemys on ilmeisesti, että lisää Alkoja. Ajaakohan tämä nyt kuitenkaan sitä alkoholipoliittista tavoitetta, kun hän itsekin mainitsee, että vahvemman (A-??) oluen hinta laskisi. Tottahan se on, jos matka tehdään pidemmältä, kun lähikaupasta ei olutta saa, niin ostetaan vahvempaa ja enemmän kerralla.
  http://www.hs.fi/kotimaa/Uusi+laki+toisi+ehk%C3%A4+sata+uutta+Alkoa/a1381482306402
  Kiitos Panimoliiton Elina Ussalle tuesta.

  • Juha Kuronen says:

   Koska Alkon itsensä mukaan heillä ei ole mahdollisuutta laajentaa tuotevalikoimaansa niin eipä ne lisämyymälät mitään ratkaise. Ehkä useammasta pisteestä saisi sitä nelos Lapparia, mutta valikoima pienenisi huomattavsti, (verrattuna mitä kaupasta nykyään saa)

   Kuolleena syntynyt ajatus.

 13. Pingback: En koskaan aikonut kirjoittaa politiikasta | Panimo Hiisi

 14. Pingback: En koskaan aikonut kirjoittaa politiikasta | Panimo Hiisi

 15. Pingback: Juomakulttuurin muutos | Rekolan Panimo

 16. Malty-Jari says:

  Huoh. Piti oikein tarkistaa, että milloinkas tämän kirjoitin. Kyllä, kokonaista kolme kuukauttahan tuossa kerkesi vierähtää, niin sama p*ska alkoi taas.

  Tällä kertaa Huovisen suusta. -> http://olutverkko.wordpress.com/2014/01/18/keppana-huovinen-on-nostettu-median-lemmikiksi/#comment-740

  Jopa Huovisen puoluetoverit ovat asiasta huolissaan, kuten Otto Köngäs blogissaan kirjoittaa: http://kongas.wordpress.com/2014/01/19/tuulimyllyja-vastaan/

  Valtiohan voisi näyttää esimerkkiä ja alkuun lopettaa kaikki Altian toiminnot, vai?