Juomakulttuurin muutos

Emmekö osaa käyttää alkoholia kuten valtiovalta haluaa meidän sitä käyttävän?

Alkoholin käyttö on Suomessa määrältään eurooppalaista keskitasoa. Kuitenkin ja tietenkin siitä koituvia ongelmia pitäisi vähentää. Pieni osa käyttäjistä juo suurimman osan alkoholista. Se on ehkä se suurin ongelma. Sitä on kuitenkaan turha yrittää suitsia kieltämällä kaikilta valinnan vapauden ja oman harkinnan.

Lue loppuun ->

Kuten Pyynikin Tuomas Pere jo toi  alkoholipoliittisen blogikirjoituksemme kommenteissa esiin, niin kyllähän se alkoholinkäyttö- ja juomakulttuurin muutos tulee muulla tavalla kuin kaiken kieltämällä. Olemme EU:ssa, jossa tavaran pitää saada liikkua suht vapaasti, joten siihen on aivan turha yrittää keksiä mitään vippaskonsteja. Olemme EU:ssa piste.

Tuomas mainitsi saman kuin mitä olemme itse huomanneet parina viime vuotena. Nuoret aikuiset etsivät makuja ja juovat maltillisemmin kuin ennen ja usein fiksummin myös verrattuna varttuneesempaan väestöön. Alkoholin kulutus on myös ollut laskussa yli viisi vuotta peräkkäin.

Me pienpanimoissa tuotamme nimenomaan makuja, laajennamme lähioluiden diversiteettiä. Ei näillä oluilla ja hinnoilla ole tarkoituskaan vetää kuulaa jumiin alkoholin takia, vaan nautiskella mauista ja kenties löytää hyviä olut – ruoka yhdistelmiä. Pienten kylien ja isommissa kaupungeissa olevien kantapaikkojen tuomaa sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä oluen seurassa unohtamatta. Nuoret aikuiset ovat usein kiinnostuneita alkuperästä, luonnonmukaisuudesta, pienistä erikoisuuksista ja valinnan mahdollisuudesta. He keskustelevat niistä ja hakevat uutuuksia joita kokeilla. Kyse on mausta. Näihin pystymme pienpanimo-oluilla vastaamaan.

Kun tämä sukupolvi varttuu, niin heidän lapsensa ovat jo oppineet kotona, mm. ruokapöydässä, että alkoholijuomissa voi ollakin kyse enemmän mausta ja näin heille juomakulttuuri on aivan eri asia kuin se kännääminen. Itse ainakin uskon, että pitkällä aikavälillä juomakultuuri muuttuu näin, mikäli sitä jo alkanutta muutosta ei pilata kielloilla. Kielloilla jotka pahimmillaan ajavat mm. pienpanimot nurin. Eli juuri se mistä tämä koko asia lähti taas liikkeelle, oluen laimentamisesta. Maulla pitää olla merkitystä, muuten sitä juodaan vain käännäämistarkoituksessa.

Pienet lähellä läpinäkyvästi tuotetut elintarvikkeet ja juomat tulevat olemaan koko ajan tärkeämmässä roolissa. Niitä ostetaan, käytetään ja arvostetaan sekä arvostellaan. Olen kovin kiitollinen kaikesta saamastani palautteesta oluitani kohtaan. Pyrin myös antamaan vinkkejä oluiden käyttöön ruokien kanssa Tuoppi & Sapuska olut-ruokablogissani. Uskon, että näin voidaan vähitellen muuttaa juomatottumuksia parempaan suuntaan, pois holtittomasta tavasta käyttää alkoholia.

Siitähän tässä on kysymys, alkoholista ja kuinka sitä Suomessa käytetään. Se on vaan varma, että kielloilla se ei muutu, silloin haetaan aina vahvempaa ja kerralla enemmän kun kieltoja tulee lisää. Aiheesta on antanut lausunnon myös Olutliitto, eli kuluttajien järjestö. Silläkin puolella asia on selvä.

Muutoksen pitää tulla sisäkautta ja se on jo alkanut, kuten alussa mainitsin, luotan ihmisiin mutta muutos ei tule silmänräpäyksessä. Olen kouluttamisen ja valistuksen kannalla, se alkaa kodeissa, toivottavasti jatkuu kouluissa ja arvomaailmaa voidaan muuttaa myös mm. “Kännissä olet ääliö” tapaisilla kampanjoilla, joka muuten oli Panimo- ja virvoitusjuomaliiton juttu. Tuo mainittu kampanja on tehonnut mielettömän hyvin ja slogan on jäänyt elämään. Missäs on julkisen puolen valistukset näkyneet? Tämä muutos ottaa aikaa, sen eteen pitää tehdä töitä ja siihen pitää antaa mahdollisuus, sekä kuluttajille, että alan pienimmillekin toimijoille, jotka tuottavat niitä vaihtoehtoja.

Oikein maukasta syksyä toivottaen!

PS. Juuri nyt on tuoretta juuresta, sientä, marjaa, riistaa ja tietenkin maukkaita pienpanimo-oluita tarjolla yllin kyllin, nauttikaa niitä!

 

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Juomakulttuurin muutos

 1. Mikko says:

  “Pieni osa käyttäjistä juo suurimman osan alkoholista.”
  Olen yrittänyt esim WHO:n raporteista löytää evidenssiä sille että suomen juomiskulttuuri olisi tuon osalta jotenkin merkittävästi poikkeava, mutta kun ei oikeastaan ole sitä tukevaa dataa löytynyt. Näyttäisi siltä että samansuuntaista se käyttö olisi myös muualla. Ja tuo 10% juo 50% , 20% juo 70% tilasto olisi aika normaalia tilastomatematiikkaa.
  Mutta kun ihan selkeitä maailmanlaajuisia tilastoja en ole löytänyt niin en ihan varmasti uskalla sanoa mitenkä asia on, ehkäpä THL:n väki , kun kerran tietää, voisi valistaa meitä kuinka poikkeuksellisia suomen tilastot muuhun maailmaan verrattuna tuon osalta ovat.
  Se missä suomalaiset sensijaan ovat tutkitusti “hyviä”, Irkkujen,Tanskalaisten ja Brittien ohella on alkoholin käytön painottuminen runsaaseen kerralla käyttämiseen.

 2. Kyösti Juhola says:

  Hei Jari!
  Tämän aamun Keskisuomalaisessa on se tekemämme mielipidekirjoitus, otsikolla “Pienpanimojen kuristamisen sijaan huomio vaihtoehtoihin”. Löytyy internetistä osoitteesta http://www.ksml.fi ja mielipide jos paperiversiota ei ole saatavilla.

 3. Malty-Jari says:

  Smetanan blogissa hieno silmiä avaava kirjoitus alkoholipolitiikasta. Sama piiri pieni pyörii ja mitään ei olla saavutettu.

  Tässä pari lainausta:
  “Jokainen jalanmitta, jolta olut väistyy, joutuu viinan ja konjakin valtaan. Tavallinen tarjoilumäärä on nyt 5 tai 6 ryyppyä entisten kahden olutpuoliskon sijassa.”

  “Missä ei voi kasvaa viiniä, joka olisi riittävän helppoa ollakseen kansan juomana, siellä meidän on täysi syy edistää oluen käyttämistä viinan vastustamiseksi.”

  Lukekaa ihmeessä koko postaus !!
  http://smetana.fi/2013/sananen-mallasjuomakysymyksesta/