Vuosi 2012 ja up-shiftaus?

Kirjoittelen tätä postausta mökillä vuoden 2012 viimeisenä päivänä. Kun katsoo vuotta taaksepäin, niin päällimmäisenä tulee mieleen ensimmäiset onnistuneet oluet, niiden saaminen kauppoihin ja kuinka paljon työtä se on vaatinut. Työn määrä ei sinänsä yllättänyt, mutta se intensiivisyys, jota panimon pyörittäminen vaatii, tuli hiukan puun takaa.

Vapaapäiviä ei ole juurikaan ollut, aina on jotain hommaa. Sitähän tämä yrittäminen juurikin on. Asian kanssa ollaan niin innoissaan, ettei voi jättää mitään tekemättä itse ja halu saada jutut hoidettua on vaatinut paneutumista ja tekemistä. Naurattaa, kun mediassa puhutaan down-shiftaamisesta… itse tuli sitten ilmeisesti up-shiftattua  🙂

Panimo yrityksenä on alkanut pyöriä paremmin ja paremmin vuoden loppua kohden. Aletaan olla pikkuhiljaa tilanteessa, jossa alkuun väkiselläkin kasautuvat (ylimääräiset) menot ovat pienempiä kuin tulot. Onneksi osattiin budjetoida niin, ettei oltu missään vaiheessa aivan kuilun partaalla tahi kuilussa. Toki tuleva vuosi vasta näyttää onko tästä ylipäätään oikeasti pyöriväksi yritykseksi, Uskon niin.

Oluita tuli tehtyä viittä erilaista: Kesäkolli, Amerikan Serkku, Metsän Henki,  Munkintie sekä Ainon ruis-kataja. Yhteensä vuonna 2012 kerettiin tehdä noin 10 000 litraa olutta. Suurin osa oli Amerikan Serkkua, Metsän Henki kiri talvella kovasti ja ilman pilalle mennyttä satsia voisi olla  tasoissa. Hinku olisi tuoda vielä muutama olut lisää tuotantoon, mutta tankkikapasiteetti panee hanttiin.

Ongelmiakin oli. Pullotuksen kanssa taisteltiin muutamaan otteeseen ja tämä on ilmeisesti arkipäivää monelle pienpanimolle, oli laitteet uudet tahi vanhat. Nyt pari viimeistä sessiota ovat taas sujuneet aika kivasti, kop kop.
Yksi ihan uusi tankkikin hajosi syksyllä, itse asiassa se meni rikki kahdella eri tavalla. Termostaatti sekosi ja oluen käyminen meni pieleen, mutta samalla huomattiin, että tankissa oli myös vuoto. Onneksi kyseessä oli sama jo pilalle mennyt satsi, joten ei tullut kahta viemäröitävää. Tankkien valmistaja otti heti asian tosissaan ja vuoto tultiin korjaamaan kymmenessä päivässä. Syynä oli liian ohueksi hiottu hitsaussauma näytteenottoputken juuressa.

Noista pikku haasteista huolimatta on ollut mahtava vuosi. Rekolan Panimo on toiminnassa, panimolla on oma erottuva graafinen ilme, maukkaita omanlaisia oluita on kaupoissa ja ne jopa loppuvat hyllyiltä välillä kesken. Festareilta saatu suora palaute, sekä kriittinen että positiivinen, on hieno asia ja näistä keskusteluista on ollut hyötyä panimotoimintojen kehittämisessä. Festarit ylipäätään ovat olleet kyllä aikamoisia reissuja!

Koko vuosi on ollut melkoinen oppimisen ja opettelun paikka. Vanha sanonta “työ tekijäänsä neuvoo” pitää kyllä paikkansa. Sitä on vaan yrittäjien ryhdyttävä itse toimeen ja tekemään, jos meinaa jotain saada aikaiseksi, korjattua, pidettyä kunnossa, mitattua tai maisteltua  😉

Katse lähitulevaisuuteen ja vuoteen 2013:

Oluiden panoa kuten tähänkin asti, toimintojen hiomista sujuvammaksi ja tarkkoja laskelmia josko kapasiteettiongelmalle löytyisi helpotusta, jotta saataisiin oluitamme entistä laajemmalti kauppojen hyllyille.

Uusista jutuista sen voisi paljastaa, että tarkoitus olisi saada joku uusi olut markkinoille ja eräänlaista paitakauppaideaa tässä ollaan myös pyöritelty. Saas nähdä kuinka käy. Innolla kuitenkin väännetään nykyisiä juttuja ja tehdään sitä mitä halutaan eli maukkaita oluita.

Makuasioita, Kippis!

beerAmerican Cousine beerNordic Forestbeer

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.