Tankkien jäähdytys

Rekolan Panimolla on neljä 2100 litran unitankkia, joissa on eristys ja valmius nestekiertojäähdytykseen. TMInoxin tankeissa tuli mukana jäähdytykseen liittyvinä termostaatti, lämpöanturit, moottoroitu venttiili ja tietenkin tankin sisällä kiemurteleva “vyö”, jossa kylmä neste kiertää.

Jäähdytystähän tarvitaan, koska haluamme pystyä säätelemään käymis- ja kypsymislämpötilaa. Asteen, parin heitto vaikuttaa hiivan käyttäytymiseen ja näin ollen myös oluen makuun ja tasalaatuisuuteen. Myös pullotettaessa pitää oluen lämpötila saada mahdollisimman kylmäksi, jottei se kuohu pois pullosta kesken leikin.

Viime viikon hommana oli saada se neste sitten kiertämään. Siihen liittyi taas sähköhommia, jotka ystävä osasi hoitaa nopsasti valmiiksi. Valot vilkkuivat alta aika yksikön ja moottoroidut venttiilit surrasivat putkien päissä, kun lämpötila-asetusta nosti tai laski sopivasti.

Jatkuu..Sitten itse nestekierto. Porterilta Briteistä tuli jäähdyttimet, joissa oli näppärästi pumppu kiinni myös valmiina. Tarvisti vain vetää letkut, mutta ensin piti pähkäillä paperille pohjat ja tarkistaa tutuilta, etten ole ihan hakoteillä.

Kun tämä simppeli systeemi oli mielessä, laskin hiukan kulmia ja T-liittimiä, joita tarvitsin putkiston rakentamiseen. Pumpuista lähti 15 mm putket ja päätin, että sillä vedetään koko systeemi tankeille asti.

Viikolla tyhjensin lähitienoon Puuilot ja Robinhoodit 15 mm puserrusliittimillä varustetuista L-kulmista ja T-liittimistä. Muutama venttiili ja läjä tukiholkkeja sekä 50 metriä 15mm PEX-putkea. Kaikki termit olivat hakusessa kauppaan mennessä, mutta useamman koluttuani ja myyjien kanssa jutellessa alkoi nekin selvitä. Tästä se lähti liikkeelle.

pienpanimon tankkien jäähdytysjärjestelmän rakentaminen

Ähelsin pari päivää pätkien putkea, pyörittäen muttereita ja leikaten osan putkista taas uudelleen sopivamman pituiseksi. Jäähdyttimet on sijoitettu vessan katolle, mistä putkisto menee hyllyä pitkin tankkien kohdalle ja laskeutuu siitä melkein lattian tasoon, missä tankkien jäähdytyksen sisääntulot on. Loppujen lopuksi systeemi oli kasassa. Eihän se nätti ole, mutta tulipahan tehtyä. Taas oppi kokki uusia asioita.

Laskin vedet systeemiin ja huomasin ilokseni, että pumput puhaltaa nätisti ilmat putkistosta pois. Yksi kerrallaan kaikki tankkien vyöt täyteen ja vesikierto oli valmis. Tosin seuraavana päivänä panimolle tullessani oli pari lätäkköä lattialla, eli pitihän ne vedet laskea ulos ja yrittää parannella omia liitoksia. En oikeastaan odottanutkaan, että ne kahdeksisenkymmentä liitosta pitäisi heti sataprosenttisesti. Nyt odotellaan ja katsotaan, joko pitävät ja sitten viritellään vielä eristykset paikalleen.

Sen vinkin voisin antaa, että noissa liittimissä, joita tosiaan meni paljon, on hirvittäviä hintaeroja. Joissain kaupoissa maksavat yli kaksi kertaa enemmän kuin toisissa. Nyt ostin niitä edullisia ja silti meni useampi satanen tähänkin systeemiin… tunneista puhumattakaan. Se, että kannattaako tuohon uhrata omaa aikaa vai pyytää ammattilainen paikalle… no, makuasioita, Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.