Rekolan Panimo käynnistyy

Kiirettä on pitänyt. Reilu viikko sitten pantiin ensimmäiset oluet Rekolan Panimossa. Päivät venyy panimolla noin 15 tuntiin joka päivä, eikä “vapaita” halua pitää, tätä on nimittäin odotettu.

Skaalaus ja panot

Reseptien skaalauksen hankaluudesta on ollut puhetta jo aiemmin ja ensimmäisiin panoihin tehtiin sellainen systeemi, että pannaan kaksi puolikasta erää. Enemmän työtä, mutta pystyy helpommin osumaan siihen, mihin tähdätään. Pantiin ensin siis reilu puolikas satsi olutta ja katsottiin miten reseptin skaalaus pienestä suureen vaikutti. Perään pantiin toinen setti, jolla kompensoitiin ensimmäisen setin skaalauksen aiheuttamia heittoja.

Skaalauksessa on kyse siitä, että reseptien muuttaminen pienestä (esim. 30 litran) erästä 1600 litraan ei mene yksi yhteen. Suurissa laitteissa saannot (sokerit maltaista, siivilöinnin onnistuminen, katkeroiden isomerisoituminen jne.) ovat paljon paremmat kuin pienissä ja toisaalta taas, kuten aiemmassa postauksessa mainittiin, kasaan keittäminen taasen vaikeutuu.

Pannut puolikkaat sitten yhdistettiin yhteen kypsymisastiaan ja näin lopputulos on sitä, mihin alunperin pitikin osua. Tämä oli oma valinta laitteiden opetteluun. Nyt ensimmäisten panojen jälkeen tuntee laitteiden saantoja jo sen verran, että seuraavat panot ovatkin varmasti jo täysikokoiset.

Pesut

Tankkien pesut vaativat vielä hiukan säätöä. Käyttöönottopesut onnistuivat hienosti, mutta jotta prosessista saadaan sujuvampi, pitää hommata oma CIP-tankki ja lyhyemmät letkut. Nyt CIP-tankin virkaa on ajanut mäskäyspönttö. Letkua löytyy, mutta liittimiä tarvitaan vielä lisää. Lyhyitä letkuja kaipaan, koska pitkiin letkuihin tuppaa aina letkun paikkaa vaihtaessa menemään ilmaa ja pumppua joutuu houkuttelemaan, että imu lähtee käyntiin.

Se pääsi hiukan yllättämään, kuinka kauan tankkien pesut vie aikaa. Toki nyt menee varmasti tuplasti kauemmin kuin voisi mennä, johtuen juuri edellä mainituista puutteista.

Pohjana noihin pesuihin on ollut perussetti, kaikki kiertopesuna, eli pumpulla aineet tankkiin ja sen jälkeen kierrätetään alhaalta tankin ulostulosta ylös tankin yläosassa olevaan pesupalloon, joka roiskuttaa aineet paineella ympäriinsä. Pesuohjelma: huuhtelu, emäspesu, huuhtelu, happopesu, huuhtelu ja desinfiointi (+huuhtelu).

Nämä ovat olleet nyt työn alla ja sama jatkuu vielä tällä viikolla. Myös pullotuskoneen huolto saapunee tällä viikolla, kuten myös etiketöinti yms. aiheeseen liittyvä.
Makuasioita odotellessa, Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.