Vesi on oluen tärkein raaka-aine

Pienpanimolle tärkeää on myös vedenpaine. Muistan hyvin ensimmäisen käynnin toimitiloissamme. Olimme etsimässä tiloja panimolle ja tämä vaikutti lupaavalta. Kokeilin vesihanasta valuttaa vettä ja se lirisi hissukseen lavuaariin… “Eihän tällaisilla paineilla voi toimia panimossa” tuli ensimmäisenä mieleen, vaikka tilat muuten lupaavat olivatkin.

Vuokraisännällä oli kuitenkin heti vastaus: vedetään uusi linja tilaan. Taloon tulee läheisestä Mäntsälän Veden laitoksesta iso putki, eikä ole homma, eikä mikään vetää talon jakokeskuksesta paksu kylmävesilinja meille. Ja näinhän siinä sitten kävikin.

Tarkastelin veden laatu/labramittauksia läpi jo ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Kaikki näytti olevan riittävän kohdallaan oluen valmistukseen, ja ainahan on tarvittaessa mahdollista ostaa aktiivihiilisuodatin raaka-aineeksi käytettävälle vedelle.

Viime viikolla kävin myös juttelemassa Mäntsälän Veden edustajien kanssa. Agendalla oli selvittää esimerkiksi meidän jätevesien (hiivaslurryt, pesuaineet yms.) vaikutus heidän toimintaansa sekä kysellä paikallisesta laadunvalvonnasta.

Meidän kokoisen pienpanimonhan ei tarvitse vuoden 2009 voimaan tulleen lain mukaan hakea ympäristölupaa, jossa juuri nämä asiat mitattaisiin isolla rahalla. Olin kuitenkin tuttujen, jotka ovat moisen rumban aiemmin läpikäyneet, kautta hiukan selvillä tulevista päästöistämme, joten pystyin antamaan hyvän arvion toiminnastamme liittyen veden kulutukseen ja varsinkin jätevesiin.

Paikallisen vesiyhtiön toiminnan laajuuteen nähden meidän kulutus ja jätevedet ovat hyvin pieniä, joten siinä suhteessa voimme antaa mennä ihan rauhassa. Vaikka laki ei tällaista tilaisuutta tai muuta selvitystä vaadikaan, niin onhan se hyvä pelata avoimin tuopein ja käydä asiat läpi.

Yksi tärkeimmistä tapaamiseen liittyvistä toiveistani oli selvittää kuinka saan tiedon, mikäli veden laadussa tapahtuu muutoksia. Vesi on tärkeä raaka-aine. Sehän vaikuttaa koko tuotantoon, mäskäyksestä, katkeroihin ja makuun. Onhan lopputuotteestamme noin 88–95% joka tapauksessa vettä.. Tosin siinä vaiheessa jo huomattavasti maukkaampaa. 😉

Ratkaisu löytyi Mäntsälän Veden omista järjestelmistä. Heillä on käytännössä jo valmiina s-postilista (terveysasemat, lastentarhat ym. yhteisöt), joille ilmoitetaan, mikäli jotain tapahtuu. Koska myös meidän toiminta on altista riskeille, jos vedessä tapahtuu muutoksia, saati jotain vakavampaa, niin panimommekin liitettiin postituslistalle. Nyt pitää vaan muistaa tsekata mailit.

 

Koko jutusta jäi hyvä mieli – kiitos asianosaisille! Uskon, että avoin keskustelu on tässäkin asiassa hyvä juttu.

Vesikin on makuasia, kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.