Pienpanimo-oluet Alkoon

Kävin tapaamassa Alkon oluista vastaavaa ja käytiin siinä läpi mahdolliset väylät saada omia vahvempia oluita kuluttajille kotiin nautittavaksi, eli Alkoon myyntiin.

Jäi sellainen fiilis, että mahdollisuuksia on:

 1. Tilausvalkoima
 2. Arkadian lippulaiva-Alko (kori a)
 3. Parikymmentä laajimman valikoiman omaavaa Alkoa ympäri maan (kori 6)
 4. Palvelukori

Jatkuu->
1. Tilausvalikoima kattaa koko maan, eikä ole mitään takuita kuinka paljon tavaraa liikkuu. Vaadittujen toimitusaikojen lyhyys on haastava. Samoin, jos hyvin käy eli oluet maistuu ja menestyy, niin pienen panimon kapasiteetti on iso kysymysmerkki. Tämä olisi kuitenkin ainoa keino saada oma vahva olut lähi-Alkon hyllyyn, koska myymälät voivat ottaa tilausvalikoiman tuotteita myös hyllyynsä. Toki tilausvalikoimassa on vain se yksi suomalainen pienpanimo-olut tälläkin hetkellä, muut tilattavat ovat isojen panimoiden kegejä.

2. Arkadian lippulaiva-Alko Helsingissä voi ottaa erikoiseriä ja näihin käytetään huomattavasti kevyempää haku/hankintamenettelyä, eli pienissä 400 (+200 +200 optiot) pullon erissä voivat ottaa joustavasti tuotteita sinne myyntiin, mikäli tuotteet ovat laadukkaita ja sopivat muuten repertuaariin. Tätä väylää käytettäessä ollaan yhteydessä suoraan Alkon oluista vastaavaan ja selvitetään ajoissa valmistuvat oluet ja mitä mahdollisuuksia niillä on päästä myyntiin. Huonona puolena on edelleen se, että muille kuin helsinkiläisille matka on pitkä.

3. Parinkymmenen laajimman Alkon valikoimiin pääsee hakumenettelyn kautta. Toimii heillä nimellä rajallisen saatavuuden kori. Tämä on vaihtoehtona siksi, että eräkoko olisi aika passeli meidän kokoiselle panimolle, eli puhutaan 1000+ pullon erästä. Kyseinen myyntiväylä kuitenkin vaatii yleisen hakumenettelyn ja on näin pidempi prosessi, eikä haussa valituksi tuleminen ole mitenkään varmaa. Se jäi epäselväksi, että mitkä nämä ko. Alkot ovat…
Tässä on se hyvä puoli, että jos tuotetta riittää ja menekkiä on, olut voidaan vapauttaa muidenkin Alkojen saataville. Eli myös sinne lähi-Alkoon!

4. Palvelukori eli tuotteet joilla varmistetaan Alkon valikoiman laatu, esimerkiksi juuri harrastajille. Myymälät voivat omatoimisesti poimia tästä korista myyntiin tuotteita. Tämä kattaa mahdollisesti myös koko maan ja menekkiä ei osaa arvioida. Hakumenettely pätee tähän, eli pääsy myyntiin on epävarmaa, mutta sen myös tietää hyvissä ajoin etukäteen, mikäli tulee valituksi.Tämä on ympärivuotinen paketti ja yleisesti ottaen menekit ovat olleet sellaisia, että Rekolan Panimon kokoisella voisi juuri olla mahdollisuudet toteuttaa nämä. Hinta ja laatuhan ratkaisee menekin Alkon hyllyllä.

Vaihtoehtoja siis on. Yritin myös herätellä ajatusta, että jos kerran Lippulaiva-Alkolla on jo prosessit valmiina erikoiserien saamiseksi hyllylle, miksei tätä voisi laajentaa, esim. teemalla “lähiolut lähi-Alkoon”! Tämä olisi kuitenkin matkailun, kuntien yrittäjyyden ym. kannalta huomattava asia. Lippulaiva-Alko halutaan kuitenkin pitää nimenomaan lippulaivana, joten tätä kaavaa ei olla laajentamassa.

Näistä oikeasti mahdollisena väylänä meille pidän nimenomaan tuota kakkosta ja kolmosta. Se on edelleen sääli, ettei näiden kautta saa omia oluita panimon läheiseen Alkoon heti, mikä pitäisi kyllä olla jokaisella panimopaikkakunnalla normaali käytäntö. Tällöin voisi myös näin pieni panimo, kuten meidän Rekolan Panimokin, hoitaa pienimuotoista puskamarkkinointia ja yhteistyösysteemejä paikallisten esim. juustoloiden kanssa. Nykyisellä systeemillä oluet menevät Alkohin ympäri Suomen ja pikkuisilla toimijoilla ei ole mahdollisuuksia tehdä täsmämarkkinointia. Ulosmyyntioikeuttahan ei Suomessa pienpanimoilla ole, toisin kuin useassa EU:n maassa.

Tapaamisesta jäi kuitenkin positiivinen fiilis, vahvempienkin oluiden myynti kuluttajille on mahdollista ja näin ollen niitä kannattaa miettiä myös tekevänsä. Vahvojen oluiden panohalujahan on ollut koko ajan, mutta niiden saaminen kotikuluttajille on ollut varsin epäselvää. Edelleen haluan painottaa, että hakujen kautta ei ole ollenkaan varmaa, että pääseekö valikoimaan, vaikka vahvan oluen tekisikin.

Hakumenettelystä löytyy infoa sekä Alkon sivuilta, että esimerkiksi täältä:
http://www.rekolanpanimo.fi/outoa-alkoholipolitiikkaa/

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Pienpanimo-oluet Alkoon

 1. KalleL says:

  Onkos kuitenkin mahdollista tehdä vahvempaa olutta anniskelupaikkojen myytäväksi? Toki levikki on silloinkin pienen piirin käytettävissä tai vaatii olutmatkailua suomessa.

 2. Malty-Jari says:

  Juu, tottahan toki on mahdollista. Saattaa hyvin olla, että sellaisia tehdäänkin.

  Tässä lähinnä käytiin vaan läpi sitä, että olisi mukava jos ihmiset saisivat sitä vahvempaa olutta koteihinsa. Esim meidän panimon suunnalla on juustolaa ja muuta joiden tuotteiden kanssa vahvemmat oluet käyvät todella hyvin, mutta niitä oluita on hankalampi saada kotiin kuin juustoja 😉

 3. Alkon myymälätyypit eivät onneksi ole mikään salaisuus, vaan löytyvät täältä: http://www.alko.fi/myymalatyypitys