Panimon pohjat

Olen luonteeltani hyvin varovainen ottamaan isoja riskejä, mikä kenties näkyy tässäkin hankkeessa, ainakin sen etenemisessä. Toisaalta olen esimerkiksi reissannut joskus vuoden verran mm. Kaukoidässä pitkin viidakkoja reppu selässä vailla suunnitelmia, mutta tässä on kyse aivan erilaisesta uskaltamisesta, joka vaati mielestäni paljon enemmän paneutumista. Varovaisuus on kuitenkin saattanut olla syy miksi loppujen lopuksi päädyimme juuri tähän toteutukseen, joka nyt on menossa.

Useampi vuosi takaperin oli jo hyvin lähellä, että pystyttäisin pienenpienen panimolaitteiston lähipubin takatiloihin. Mittailimme, laskimme ja vertailimme laitteistoja ja panimopubin oluenmyynnin mahdollisuuksia oman panimon tuotannolla. Hanke kuitenkin kariutui. Tilojen pienuus ja remontin hinta vaikuttivat liian suurilta ja pubi tuotti mukavasti ilman muutoksiakin. Ei tämä kuitenkaan lannistanut. Laskelmat vain toivat esiin sen, että pieni 200 litran systeemi ei tulisi riittämään ikinä edes kiinteisiin kuluihin mikäli kyseessä olisi panimo ilman pubia, ja pubinkin ohessa se ei omana yrityksenään tuottaisi juuri mitään. Lähinnä olisi toiminut harrastuksen jatkeena.

Maailmalta näki, että yksi mahdollisuus olisi laittaa yritys ja rahat kasaan, ja lähteä hyvin toimivan reseptin kanssa kiertämään panimoita löytääkseen yhteistyökumppanin, joka voisi valmistaa minun piikkiin satsin omaa olutta, jota yrittäisin sitten myydä eteenpäin. Toisaalta houkuttelevaa, mutta jotenkin tuntui, että se ei olisi silloin omaa. Olisinkin loppujen lopuksi oluttukkuri, eikä minulla olisi panimoa. Halusin tehdä olutta itse omilla käsilläni, kuten olin tottunut tekemään sapuskaa ravintoloiden keittiöissäkin.

Laitteiden hinnat tuntuivat kuitenkin pyörivän täysin saavuttamattomissa. Tarvitsisin selkeästi lisää rahaa, eli pääomaa isompia laitteita varten. Ja kuinka ollakaan, eräänä iltana Juha soitti ja kertoi, että mikäli olen joskus ajatellut omaa yritystä, niin hänellä voisi olla sivussa ylimääräistä, jota sijoittaa. Oltiinhan tästä varmasti jo puhuttu aieminkin, mutta tällä kertaa oltiin tosissaan.

Olimme maistelleet erilaisia oluita jo sieltä 90-luvun alkupuolelta lähtien, yhdessä ja erikseen. Nyt kiertelimme sekä Suomessa että ulkomailla tutustumassa erilaisiin pienpanimoihin. Suurimmassa osassa oltiin todella avoimia kertomaan panimon toiminnasta ja muusta siihen liittyvästä, vaikka aina kerroimmekin, että myös meillä on panimon perustaminen suunnitelmissa. Saimmekin paljon vinkkejä laitteista ja erilaisista toimintatavoista.

Samoihin aikoihin myös muualta tuli tukea yrityksen perustamiselle, joten päätin tehdä radikaalin tempun ja jättää päivätyöt ja siirtyä opiskelijaksi. Rahan tulo lakkasi, mutta mieltäni askarruttivat muut asiat ehkä enemmän. Maut, ruoka ja olut olivat aika hyvin hallussa, mutta liiketalouden, markkinoinnin ja myynnin puolella tarvitsisin lisää tietoa, mikäli perustaisin panimon, jota itse pyörittäisin.

Kouluaikana panin kasaan kattavan ja myöhemmin esim. pankeilta kiitosta saaneen liiketoimintasuunnitelman, johon sisältyy kaikki tarpeellinen tieto markkinoinnista, kilpailutilanteesta, myynnistä ja budjeteista laitteiston kokoon ja kannattavuuteen. Koska en ollut enää keittiöissä töissä, jäi aikaa ja intoa etsiä laitteita, tehdä suunnitelmia ja tehdä ne taas välillä uudelleen, ja uudelleen. Suunnitelmat muuttuvat sitä mukaa, kun huomaa millaisella systeemillä toiminta voisi kannattaa ja kun jotain kohtaa pitää selkeästi muuttaa, se taas vaikuttaa kaikkiin muihin osioihin.

Seuraava vaihe oli ottaa yhteyttä Uusyrityskeskukseen ja siellä tehtiin vielä kerran omat kannattavuus- ja investointilaskelmat. Paketti oli tämän jälkeen saatu hyvin päästä paperille. Kun virallisemmaltakin taholta tuli signaalia, että homma voisi toimiakin, niin ei auttanut kuin askeltaa eteenpäin. Uusyrityskeskuksesta annettiin selkeät ohjeet: ensin Finnveralle ja sitten pankkiin. Mikäli tätä kautta hoituisi rahoitus, niin olisi aika perustaa firma. Rahoituksesta kannattanee varmaankin kirjoittaa oma juttunsa myöhemmin. Siihen asti, Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Panimon pohjat

  1. Annemi says:

    Zemppiä matkaan kundit. Intohimo asiaan, kylmä pää, pitkät hermot ja Erinomainen tuote…. saatte vielä jotain makoisaa kaiken kansan maistettavaksi.