Panimon kasaaminen ajallisesti

Edellisessä postauksessa oli hiukan hintoja ja toimitusaikoja laitteista. Tässä tulee muut aikaa vieneet osat panimoa kasatessa:

  • Tilojen etsintä vei yllättävän kauan. Periaatteessa, jos laskee myös ihan satunnaiset käynnit alkuaikoina, niin kesti reilusti yli vuoden, että sopiva tila löytyi. Kriteereinä olivat tilan korkeus, vuokran määrä, lattiakaivo, siisteys.
    Tilan kuntoonlaitto/viimeistely olikin sitten yllättävän nopeaa, toisaalta pohjat olivat jo valmiiksi aika kohdallaan.
  • Luvat. Prosessi otti noin 3 – 5 kuukautta. Tämä on arvio, koska osa on vielä kesken. Esimerkiksi Tullista hiukan peloiteltiin pari viikkoa sitten, että saattaa ottaa vielä aika kauan, koska itse luvan myöntäjäinstanssi on heillä ruuhkautunut. Tammikuussa kuitenkin luvattiin kolmessa kuukaudessa… noo, ei auta kuin odotella.
  • Rahoitus vei periaatteessa vuosia järjestää, lähinnä siksi, että säästin itse fyrkkaa sivuun tätä varten. Viime kesänä käytiin oikeasti läpi Finnvera ja pankkeja, ja niissä meni pari kuukautta, että saatiin selvyys kaikkeen.
  • Pullotoimittajien etsiminen, pullomallin päättäminen ja ensimmäisten tilausten järjesteleminenkin vei joitain kuukausia. Prosessi alkoi viime syksynä Brau Bevialesta ja sen jälkeen netti auttoi paljon. Parhaiten sai selville maahantuojat, kun otti tehtaaseen yhteyttä ja sieltä opastettiin oikeaan suuntaan. Olemme vain niin pieni toimija alalla, että oli hankala löytää maahantuojaa, joka toisi vähemmän kuin täysrekallisen lavoja kerralla.
  • Etikettien saaminen painovalmiiksi vei loppujen lopuksi kuukausia. Toki onnistuu todella nopeastikin, mutta nyt selvitimme kaiken alusta loppuun itse ja se otti aikaa. Design oli kyllä valmis jo aikoja sitten, mutta kaikki muu kuten tekstit, koodit yms veivät aikaa. Tähän vaikuttaa tietenkin se, että koko ajan samalla oli aikas paljon muutakin tekemistä.
  • Reseptit… no tätä ei voi laskea. Niitähän on kertynyt vuosien varrella, kuten varmasti kaikille muillekin, jotka ovat aloittamassa tällaista toimintaa.


Näin nämä asiat menivät meillä. Erilaisista lähtökohdista riippuen asiat saa varmasti nopeamminkin hoidettua. Joka tapauksessa ottaa aina aikansa ennen makuasioita, Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.