Olut loma

Viikonloppuna järjestetään Helsingin messukeskuksessa matkailumessut. Matkailun kuumin villitys on kuulemma teemamatkailu. Teemamatkalla tarkoitetaan yleensä lomaa, jossa otetaan joku teema minkä ympärille loma rakennetaan; museot, linnat viski, jne Meillä teema on ollut viimeiset pari vuotta yllättäen Olut. Olut teeman heikko kohta on, että se vähän rajoitaa liikkumispuolta, mutta sekin on pelkkä järjestelykysymys.

Yksi suositeltavin tapa hoitaa kuljetusongelmat on ottaa osaa järjestetyille panimoretkille. Itsellä on kokemusta näistä turneista lähinnä USA:n länsirannikolta, mutta Googleen kun pistää hakusanan Brewery Tours [kaupungin nimi] niin niitä löytyy lähes ympäri maailmaa.

Näiden järjestettyjen retkien paras puoli on, että saman päivän aikana näet usean panimon toimintaa. Muita hyviä puolia on että niitä vetävät oppaat ovat yleensä entisiä alan ammattilaisia – ja nyt en siis tarkoita mitään puisto-osastoa – jolloin heidän kanssaan pystyy keskustelemaan olutkulttuurista myös syvemmällä tasolla. He ovat hyvissä väleissä panimon henkilökunnan kanssa mikä usein tarkoittaa vähän speciaalimpaa kohtelua panimokiertueella; voit päästä kurkkimaan vähän tarkemmin jotain valmistusprosessia ja ehkä kuulet juoruja panimoteollisuuden viimeisistä liikkeistä. Lisäksi varsinkin isompien panimoiden omat kiertueet tuppaavat olemaan aika pinnallisia ja tarkkaan ohjelmoituja ja näillä retkillä tunnelma on paljon rennompi.

Olutretkien henkeen kuuluu myös, että siinä on helppo tutustua muihin ihmisiin. Jos ensimmäisessä panimossa ollaan vielä vähän ujoja, niin olutharrastuksen positiiviset sivuvaikutukset yleensä avaavat kielenkantimia viimeistään toisen panimon vierailun aikana.

Kiertue kannattaa ajoittaa loman alkuun, koska kiertueella saa paljon hyviä vinkkejä kaupungin parhaista olutpubeista ja ehkä vähän myös kaupungin muista nähtävyyksistä. Mutta eihän meitä olutharrastajia kiinnosta kaupungin vanhimmat kirkot vaan vanhimmat pubit ja niiden historia.

Jos olet vasta-alkaja oluen maistelussa niin parempaa pikakurssia olueeseen ei olekkaan kuin muutaman panimon mittainen kiertue, jossa pääset varmasti maistamaan tusinan eri olutta. Samalla näet kuinka ne on tehty ja jos panimomestari on paikalla niin saat tarkan kuvauksen mitä hän on hakenut kehittämällä ko. reseptin.

Kotimainen olut teemainen matkailu voi olla ehkä vähän haasteellisempaa, koska täällä pienpanimot on ripoteltu ympäri maakuntia ja kovin moneen paikkaan ei saman päivän aikana oikein tahdo ehtiä. Lisäksi tietääkseni kukaan ei varsinaisesti tee pakettimatkoja panimoille vaan reissun joutuu järkkäämään itse.  Onneksi monet pienpanimot ottavat mielellään vieraita vastaan, joten ihan mahdotonta se ei ole. Malmgård on jopa tuotteistanut vierailut mukavasti ja heillä on erilaisia maistelupaketteja. Lisäksi ainakin V.A.S.P. ottaa ryhmiä vastaan ja onpa meilläkin Rekolan Panimossa ehtinyt monta ryhmää käydä piipahtamassa. Yleensä panimoiden sivuilla on mainittu ottavatko he vieraita vastaan mutta rohkeasti kun on yhteydessä panimoon ja kysyy niin sillähän asia selviää.

Parhaiten kotimainen olutlomailu onnistuu ehkä kuitenkin kaupunkilomana. Ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella on niin monta hyvää olutpubia, että ihan yhdessä illassa ei taida jokaista paikkaa ehtiä koluta läpi. Jos tuntuu ettei tiedä mistä niitä pubeja löytyy niin ainakin Helsingistä löytyy tällainen valmiiksi mietitty reitti: http://beertrailhelsinki.blogspot.fi/. Kesällä tuli tuo käveltyä läpi ja vaikka se ei ole läheskään koko totuus Helsingin olut skenestä niin ihan hyvän kattauksen se tarjoaa. Toivottavasti joku jaksaisi koostaa vastaavan muihinkin Suomen kaupunkeihin.

Jos pelkkä oluen ryystäminen ei riitä lomalla, niin kerrointa voi vähän nostaaa ottamalla mukaan ruuan ja oluen yhdistämisen ja yrittää löytää ravintolan, joka tekee sen taiten. Helsingissä ainakin Ravintola Aino tarjoaa menussaan annoksiin olutehdotuksen. Ja yhden päivän kun uhraa piipahtamalla jossain pienpanimossa vähän kauempana niin voihan sitä samalla tutustua muuhunkin panimon kotikunnan palveluihin ja historiaan…vaikka niihin kirkkoihin.

 

Malty-Juha

 

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Olut loma

  1. Hyvä kirjoitus. Isompien panimoiden kierroksia kannattaa tosiaan välttää, ellei halua kuunnella pitkiä jaarituksia esim. pullotuslinjaston toiminnasta, sen nopeudesta ja mahtavista kappalemääristä joita se pystyy pakkaamaan. Itse oluestahan näillä panimoilla ei juuri kerrottavaa ole, eikä kierroksen jälkeen mahdollisesti maistatettavat oluetkaan aiheuta sen suurempaa hekumaa, saati makuelämyksiä.

    Poikkeuksiakin tietysti on, mm. Pilsner Urquellia valmistava Plzensky Prazdroj Tshekeissä.

  2. Malty-Juha says:

    Facen kautta saatin vinkki Stadin publivalikoimaan:
    http://www.posbeer.org/julkaisut/pubiopas_v7.pdf