Laitteiden metsästys kengännauhabudjetilla

Kun lähtee tyhjästä liikkeelle, käytännössä täysin ilman suoria kontakteja valmistajiin, on jopa myytävänä olevien laitteiden kartoittaminenkin hankalaa. No tässähän auttaa Google. Sitten iskee runsauden pula, on saksalaista, on italialaista, jenkkiä, brittiläistä ja jopa kiinalaista.

Seuraavaksi piti kehitellä hyvä englanninkielinen tarjouspyyntökirje, joka lähetettiin aluksi muutamalle laitevalmistajalle. Näiltä tarjouksen saatuani huomasin, että laitteiden ja budjettimme välissä on hintaeroa nolla euroa.. tarkoitan, että laitevalmistajien hinnan perässä on yksi nolla liikaa. Oli aika hylätä uudet modernit laitteet ja ryhtyä miettimään muita vaihtoehtoja.

Käytettynä näytti liikkuvan jonkin verran laitteita myös, varsinkin rapakon toisella puolella. Ja Briteissä oli ABUK, jota olivat Suomessakin jotkin tahot suositelleet. Eli mikäli sieltä löytyisi sopivat laitteet, ne kenties uskaltaisi ostaa. Tarjouksien perusteella sillä hetkellä myynnissä olleet laitteet olivat kuitenkin todella ikävässä kunnossa olevan näköisiä ja usein myös kaasulämmitteisiä. Itse paljon kaasua ammattikeittiöissä käyttäneenä vierastin hiukan suurien liekkien käyttöä jo ihan hapenkulutuksen kannalta.

Sain useita erilaisia tarjouksia ja kokoonpanoja harkittavaksi, mutta eteen ei tullut yhtään sellaista laitteistoa, joka olisi ollut budjetissa ja miellyttänyt muutenkin. Laitteiden metsästäminen näytti osoittautuvan erittäin vaikeaksi ja haastavaksi.

Suomessakin olisi ollut myytävänä muutaman laajentavan pienpanimon laitteistot, mutta kyseessä oli sen verran tekniset, automatisoidut ja modernit laitteet, etteivät meidän varamme niihin riittäneet. Oli aivan selkeää, että joudumme karsimaan automaatiosta ja tekemään itse käsin töitä ja pitkiä päiviä, koska budjettimme panimon perustamiseen on kohtalaisen pieni.

Jo Mustialan panimokurssilla mainittiin brittiläisestä David Porterista, joka valmisti hyvin yksinkertaisia, mutta ilmeisen toimivia laitteita ja vielä kohtuulliseen hintaan. PBC brewery installations Ltd on herra Porterin yritys ja häneen otettiin yhteyttä. Nyt oli käsillä laitevalmistaja, jonka kanssa budjetit kohtasivat ja saisimme jopa ihan uudet laitteet ja suurin osa panimon härpäkkeistä kuuluisi toimitukseen. Luonnollisesti automaatiosta ja monista muista hienouksista piti luopua.

Mitä kaikkea sitten tarvitaan? Panimolaitteet pitävät sisällään mäskäyskattilan, keittokattilan, whirlpoolin ja käymistankkien lisäksi hirvittävän määrän kaikkea muuta: elintarviketason pumppuja ja letkuja, mittauslaitteita, jäähdyttimen, kuppeja ja kulhoja, pesulaitteita ynnä muuta. Jos näistä suurin osa tulisi kerralla samasta paketista, olisi apu suuri. Näytti siltä, että kääntyisimme hankkimaan laitteet PBC Ltd:ltä.

Sen lisäksi ostoslistallamme olivat jäähdytettävät, kartiopohjaiset ja paineenkestävät kypsytystankit ja pullotuslaitteisto sekä paljon muuta pientä sälää. Näiden metsästämiseen, tarjouksien lukemiseen, laitteiston hiomiseen sellaiseksi kuin sen haluaa, vastatarjouksien tekemiseen ynnä muuhun kuluu aikaa. Tankit ja pullotuslaitteisto vievät suuren osan budjetista.

Päätimme, että pois lukien herra Porterin laitteet, muut isot ostokset päätetään Saksassa järjestettävillä Brau Beviale messuilla. Tai ei paikan päällä päätetä, mutta käydään messuilla katsastamassa tietyt toimittajat, heidän hinnat, pyydetään tarjoukset ja päätetään niiden perusteella mistä tankit ja pullotuslaitteet tullaan hankkimaan. Juhan aiempaan postaukseen viitaten messuilla onnistuakseen on parasta suunnitella etukäteen mitä etsii ja missä ne sijaitsevat.

Tarkoitus olisi saada kaikkialta tulevat laitteistot Suomeen kutakuinkin samoihin aikoihin. Aikataulutuksellisesti herra Porterin laitteet tilattiin syksyllä ja niiden toimitusaika on noin kuusi kuukautta. Marraskuussa oli messut Saksassa, jonka jälkeen tehtiin päätökset muista laitteista.

Päätökset venyivät, monista syistä, eikä vähäisimpänä tilojen puute. Toimitilan ratkettua voitiinkin hyvillä mielin tilata esimerkiksi tankit. Niiden valmistajia on älytön määrä, mutta kun on omat rahat kyseessä, niin hinta vaikuttaa kovasti. Olisi mukava tukea suomalaista yritystä, mutta jos Euroopasta saa 2000 litran tankin vain kolmasosalla suomalaisvalmisteisesta, joutuu taipumaan edullisempaan. Kuinka isoja eroja tankeissa voi olla? No, ehkä meidän kokoluokka on suurille valmistajille sellainen, että hinta väkisellä nousee, kun tuote ei ole vakiotuotannossa. Omat tankit löytyivät TMINOX:lta.

Tankit siis tilattiin helmikuussa heti vuokratilan löydyttyä. Pullotuslaite on seuraavana listalla ja löysimme sattumalta Ruotsista vanhan (todella vanhan) käytetyn laitteen. Vehkeestä aikamme hintaa väännettyämme ja vierailtuamme paikan päällä potkimassa renkaita, oli aika tehdä iso päätös. Laite ylittäisi budjetoidun hinnan, mutta olisi automaattinen, mikä pidemmän päälle helpottaisi omaa työtä. Tarkoitus oli alun perin ostaa käsikäyttöinen, muutaman pullon kerralla täyttävä vastapainepullotin. Lopulta väänsimme budjetista numeroita uusiksi ja laskimme, että pakkohan tuohon on olla varaa. Hinta oli, tinkimisen jälkeen, enää vain muutaman tonnin kalliimpi kuin uudessa käsikäyttöisessä koneessa, joten kaupat tehtiin.

Pullothan pitää etiketöidä, ja koska pullotuskone olikin automaattisempi ja nopeampi kuin alun perin oli suunnitelmissa, jouduimme vaihtamaan myös etiketöintisuunnitelmaa. Alkuperäinen idea oli kääriä hihat ja aloittaa pöytämallisella käsikäyttöisellä etiketöintivehkeellä, mutta eihän niitä tuon pullotuskoneen tahtiin kerkeä pirukaan käsin etiketöimään. Kyselykierros netissä, Brau Bevialen muistiot ja avut tutuilta Suomessa, niin sain meille kolme eri vaihtoehtoa etiketöinnin toteuttamiseksi. Budjettihan tässäkin meni uusiksi, mutta onneksi säästimme usean tuhatlappusen tankeissa, niin ne oli hyvä työntää tähän.

Etiketöintikone oli päätettävä Italia/Kiina-, Ranska- ja Suomi-valmisteisten väliltä. Luonnollisesti härmässä kallein, mutta tällä kertaa huollon/varaosien helppous ja nopeus, hyvät henkilökemiat ja se, että etiketit tulevat samalta firmalta kuin kone, sai meidät valitsemaan suomalaisen vaihtoehdon.

Kaiken kaikkiaan isot laitteet on nyt päätetty ja tulossa. Budjetti heitti pariin otteeseen tiettyjen laitteiden kohdalla kuperkeikkaa, mutta aina oli jotain mistä pystyi vastaavasti nipistämään. Vielä on paljon pientä säätämistä, mm. hiilidioksidi-, pesu- ja jäähdytyssysteemit, joita pitää vielä itse rakennella. Suurimmat hankinnat on kuitenkin jo hoidettu ja nyt voi alkaa keskittyä entistä pienempiin yksityiskohtiin.

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.