Laitehankintamatkalla

Elämä on läpimatka ja maailma on näytäntösali. Tullaan sisään, katsotaan ja lähdetään. – Demokritos

Panimoa varten tarvitaan tietenkin laitteita. Pitää olla itse panimolaitteisto, jolla mäskätään ja keitetään eli olut pannaan, tankit oluen kypsytystä varten ja lopulta laitteisto pullotusta ja kegitystä varten. Yksi suurimpia olutlaitteiden markkinointitapahtumia on Brau Beviale Nurembergissä Saksassa. Sinne mekin päätimme suunnata katsastamaan mitä on tarjolla. Ja olihan sitä. Exhibition Centre Nuremberg on varmasti 5 kertaa isompi kuin Helsingin messukeskus ja kaikki messuhallit olivat täynnä esittelijöitä. Ihme kyllä kahdessa päivässä ehdittiin käydä läpi kaikki ne paikat, joissa haluttiinkin. Tämän mahdollisti paitsi hyvä peruskunto niin myös huolellinen valmistautuminen kotimaassa.

Messuista jäi päällimmäisenä mieleen kaksi asiaa: puvut ja oluet. Kotimaan pienillä markkinoilla sitä unohtaa kuinka isosta busineksestä oluen panossa onkaan maailmalla kyse. Eli tietenkin kaikilla esittelijöillä kuten suurimmalla osalla vieraistakin oli narut kaulassa. Naisillakin pukeutumistyyliin kuului pääosin tiukka jakkupuku. Me taas veimme maailmalle perinteistä suomalaisten miesten Suomikuvaa. Onneksi meillä ei sentään ollut valkoisia tennissukkia jalassa. Ja oluen businessmaailmassa onneksi pätee näköjään sama asia kuin IT:n businessmaailmassa, että ostajalle sallitaan vähän vapaampi dresscode.

Toinen mieleenpainuva asia oli, että olutta oli aina tarjolla ja paljon. Kun menee avoimesti keskustelemaan myyjien kanssa, niin yleensä esittäytymisten jälkeen ensimmäinen kysymys oli, että haluaako olutta. Pystyimme vastustamaan kiusausta melkein koko ensimmäisen päivän. Kaikilla ei ollut ihan yhtä tiukka kuri. Eräänkin oneway kegin esittelijällä oli ilmeisesti useampi myyntipalaveri takana, kun otteet olivat meistä hieman normia vauhdikkaammat. Liittimien kanssa sekoillessaan hän totesikin, että ”Sorry, too much beer today.” Mutta hyvä esittely kuitenkin, ainakin me olimme vakuuttuneita.

IT-alan konkarina olen hyvin skeptinen kaikkia IT-alan expoja, konferensseja ja seminaareja kohtaan. Ne ovat yleensä täysin ajan haaskausta, mutta näiden olutlaitemessujen antiin olin erittäin tyytyväinen. Saimme paljon tarjouksia erilaisista laitteista, paljon tietoa eri laitteista ja uusista tuotteista.

Nurembergin kaupunkikin oli ihan mukava paikka käydä. Siellä on hyviä olutkuppiloita ja ravintoloita. Kaupungilla on paljon historiaa sekä kauempaa, että hieman tuoreempaa. Ruokaa, juomaa ja historiaa voi yhdistää mm. Bratwurstglöcklein-ravintolassa, jossa on tarjottu Bratwurstia vuodesta 1419. Suomessa taitaa siltä ajalta olla tallella vain pari linnaa ja kirkkoa.

Mutta, jahka saadaan vielä laitteet Suomeen asti, niin sittenhän sitä olutta päästään panemaan.

Baarissa tavataan!

Malty-Juha

This entry was posted in Panimo and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.