Ulosmyyntioikeus pienpanimoille

Kävimme viime viikolla eduskunnassa virallisena lähetystönä, varatun ajan puitteissa. Agenda löytyy mm. Jaskan Kaljoista. Mukana oli allekirjoittanut sekä Hiisi panimon amigot. Hyvä reissu kokonaisuudessaan. Meitä tosiaan kuunneltiin ja kyseltiin myös kysymyksiä esittämiemme asioiden osalta. Puolen tunnin varattu aika venyi kiinnostuksen, tipoittain tulleiden edustajien sekä keskusteluiden takia jo tuntiin, kunnes “portsari” hienovaraisesti ohjasti meidät ulos.

Käynnistä opittiin paljon. Kannattaa ehdottomasti olla selkeästi esillä ne pykälät laissa, johon halutaan muutosta. Tietenkin myös mitä muutosta, nehän meillä olikin hyvin selvitetty ja perusteltu. Toinen asia, jota paljon kysyttiin, oli että mitä vaikutusta mm. pienpanimoille mahdollisesti annettavalla ulosmyyntioikeudella olisi kansanterveydelle? Kuinka paljon pienpanimoiden tuotanto on maan oluen kokonaistuotannosta?

Ensimmäiseen ei meillä ollut suoraa lakipykälää antaa, mutta mukana olleista kansanedustajista osa selkeästi tiesi ne ja osasi valaista keskustelijoita.

Seuraaviin yllämainittuihiin kysymyksiin tiedettiin itsekkin vastaukset. Pienpanimoiden tuotanto on noin 2% luokkaa kokonaistuotannosta, joten käytännössä ulosmyyntioikeudella (4,7% tai alle oluille) ei ole mitään käytännön merkitystä kansanterveydelle. Ainakaan pahempaan suuntaa, varmasti päinvastoin. Pienpanimo-oluet ovat jo muutenkin hintavampia ja niissä on nimenomaan kyse mauista. Niitä tuskin kukaan juo ongelmaksi asti, johtuen jo selkeästi hinnasta. Näin ohjataan ihmisiä miedompien, hiukan tyyrimpien ja maukkaampien juomien pariin, kotimaista yrittäjyyttä kannattaen.

Kannattiko käynti?

Kyllä.

Ainakin osa oikeasta asiastamme upposi hienosti. Nimittäin ulosmyyntioikeus miedommille oluille.

Paikalla olleen kansanedustaja Eeva-Johann Elorannan toimesta on nyt tehty lakialoite eduskunnalle, jossa muutettaisi lakia niin, että pienpanimot voisivat luvallisesti myydä alle 4,7% oluitaan suoraan panimolta, kun nyt se tehdään kiertoteitse. Perjantaina lakimiesten ja muiden avustuksella on jätetty lakialoite sekä samansisältöinen kirjallinen kysymys hallitukselle, eli mitä hallitus aikoo tehdä suoramyynnin mahdollistamiseksi.

http://eeva-johanna.net/2013/12/02/sdpn-eloranta-vireille-lakialoite-pienpanimoiden-oluen-suoramyynnin-sallimisesta/

…lue loppuun->

Tuo aloite menee nyt kansanedustajille tiedoksi ja allekirjoitettavaksi. Sen jälkeen se jätetään kansliaan käsittelyä varten. Olkaahan nyt oluiden ystävät ja kotimaisten pienyritysten kannattajat yhteydessä omiin kansanedustajiinne ja patistelkaa heidät joukoittain allekirjoittamaan aloite.

Kannattaa siis ajaa omia etujaan ja välillä oikeasti jättää panimonkin pyörittäminen päiväksi, vaikka se kuinka korpeaisi ja tarkottaisi, että sen päivän hommat tehdään seuraavina öinä, kuten itse tein. Todettakoon nyt tähän väliin, ettei tälläistä kukaan kyllä yksin tee, eikä tämä ollut meidän aikaansaannosta, vaan olimme mukana omina yrityksinä ns. lobbaamassa asiaa eteenpäin. Tästähän on mouhottu jo kauan monien tahojen puolesta ja nyt se on esillä. Kun jutut nousee pinnalle, niistä vaan kannattaa ottaa kaikki irti.

Osa tietenkin haluaa, kuten mekin, että myyntioikeus tulisi esim 7% asti, mutta käytännössä tämä menee jo EU- ja monopolitasolle, joten sitä asiaa voidaan ajaa edelleen eteenpäin kuten tähänkin asti.

Me näimme asian niin, että koska tämä miedompien kauppa on jo mahdollista kiertoteitse ja nyt siihen suhtaudutaan myönteisesti, jopa STM:ssä, terkut Ismolle, niin siitä ojennetusta köydestä kannattaa ottaa kiinni, heti.

Onko se joltain oikeasti pois, että pienpanimot saavat myydä nyt edes niitä mietoja ulos suoraan panimolta, pienemmällä byrokratialla ja säätämisellä?

Itse näen tämän yhtenä askeleena tällä meidän pienellä tiellä. Vähemmän byrokratiaa, mahdollisuus myydä pienellä paikkakunnalla olutta suoraan vierailijoille ja kenties työllistää väkeä myymälään sekä saada lisää turisteja alueelle myös muiden yritysten asiakkaiksi.

Hmm… ei se ehkä niin pieni tie olekaan.

No, makuasioita, Kippis!

This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Ulosmyyntioikeus pienpanimoille

 1. Kommentoin ulosmyyntiasiaa ja edustaja Elorannan lakialoitetta blogissani otsikolla “Lakialoite pienpanimoiden suoramyynnin sallimisesta silmänlumetta”.
  http://kahkonh.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155294-lakialoite-pienpanimoiden-suoramyynnin-sallimisesta-silm%C3%A4nlumetta

  • Malty-Jari says:

   Siitä on silmänlume kaukana kun on hetkenaikaa ollut panimoyrittäjä.

   Nykytilanne muuttuisi radikaalisti, koska on pienpanimoita, tai nyrkkipajoja, kuten itse meitä pienimpiä nimität, jotka eivät saa myydä mitään oluita ulos panimolta. Syyt erinäisiä.

   Eikä se, että saisi myydä ulos, automaattisesti todellakaan tarkoita, että pitää laittaa se myymälä ja olla siellä pasteeraamassa ja odottelemassa asiakkaita. Esimerkiksi mie joudun nyt kierrättämään tuhansia litroja tutun kauppiaan kautta yrityksille omaetikettioluita, kun en niitä suoraan saa myydä.

   Myymälän aukioloajat saa yrittäjä itse päättää, oli se vaikka sitten joka torstaina 15-18, ei hirveästi vie aikaa ja paikalliset oppii kyllä kun tiedottaa. Mikäli panimo taas sijaitsee alueella jossa käy paljon turisteja, niin yrittäjän, kuten kaikkiean liikkeenharjoittajien yleensäkin on itse laskettava kannattaako sitä myymälää pitää auki vai ei, mutta olisi ainakin se mahdollisuus ja kaikilla, myös pienillä aloittavilla, ilman hillitömtä byrokraattista vääntöä elintarvikemyymälän kanssa. Esimerkiksi pitääkö rakentaa myymälään tuulikaappi elintarvikkeiden takia, laissa taidetaan sanoa nyt, että myynnistä yli puolet pitää olla elintarvikkeita, onneksi sitä ei valvo kukaan, mutta kuinka se perustellaan hakemuksessa, jne jne
   Ainakin itse olen käynyt näitä läpi, melkoinen helpotus olisi jos saisi myydä ilman elintarvikkeita.

   Tilanne ei ole ota tai jätä. Se, että jos tämä lakialoite menisi joskus läpi, niin vahvempien myyntioikeuden puolesta voi takoa edelleen päätä seinään kuten ennenkin.

   Alko on homman ydin. Monopolin purkamisesta saa haaveilla, meillä on kuitenkin ajateltu realistisesti.

   Heität vielä loppuun, että tuhlaamme aikaa ajamalla ulosmyyntiä. Pötyä, kuten yllä mainitsin, siinä on tuhansille litroille kauppaa valmiina ilman turhia välikäsiä.

   Kyllä, Alkon litrat ovat houkuttelevia, mutta kokemuksesta voin sanoa, että kaikilla pienillä panimoilla ei riitä 350 myymälään kapasiteetti. Se, että olisi oman kapasiteetin mukaan mahdollista vaikka pitää sitä kioskia sielä panimon nurkassa, on tärkeää ja auttaa uusia yrityksiä alkuun.

   Eihän tässä mikään poissulje sitä haaveilua, että tulevaisuudessa saataisi myydä vahvempiakin kaupoista ja panimoilta, sitä pitääkin pohtia. Pohtimisessa on se huono puoli, että se harvoin johtaa tekoihin.

   Tämä auttaisi nyt, jos vain menisi läpi.
   Kippis! 🙂

 2. Kiitos Jarille palautteesta. Kolikolla on vähintään kaksi puolta ja kantti vielä päälle. Kriittisenä kirjoittajana pyrin perustelemaan asioita ja vaadin myös muilta osallisilta – varsinkin eri mieltä olevilta tukevia argumentteja. Ja milloin olen väärässä, nykyisin jopa osaan myöntää senkin.

  Siksi olen korjannut alkuperäistä kirjoitustani, sillä ensireaktioni oli todellakin reagointia rivikansanedustajan lakialoitteeseen. Nyt olen lisännyt tekstiini mm. puoltavia kannanottoja lakialoitteen tarpeellisuuteen, ja otsikonkin muutin kysyvään muotoon!

  Lakialoite on perusteltu, jos todellakin tilanne on sellainen, että uudet panimot eivät saa oluitaan myyntiin edes omasta kioskistaan lupaviranomaisen harkinnanvaraisuudesta johtuen. Olisi varmaan tarpeellista pohtia, onko laki siihen tarpeellinen väline, vai voisiko asian hoitaa asetuksella, jolloin ulosmyyntiasian voisi hoitaa yhdessä panimon perustamiseen liittyvän muun lupabyrokratian yhteydessä.

  Ja mitä toiseksi asiaan tulee, pienpanimosektorilla tuntuu olevan nyt niin monta vääntäjää ja bloggaria, joista jokainen tarkastalee asiaa joko oman yrityksensä tai muun intressinsä näkökulmasta käsin. Tässä toivoisin ensisijaisesti pienpanimoiden oman edunvalvonnan ja yhteistyöorganisaation terästävän otettaan kertomalla, mitkä ovat nykyisin toimialan virallisia yhteisiä kantoja ja näkemyksiä, ja kuka keikuttaa venettä mihinkin suuntaan.

  Edelleenkin olen sitä mieltä, että Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa pitäisi sallia enintään 7,0-prosenttisten oluiden myynti sekä pt-kaupoista että suoraan valmistuspaikoilta.

 3. Annemi says:

  Hienoa että jaksatte vääntää asiaa eteenpäin. Asioita pitää viedä oikeassa muodossa eteen päin, jotta muutosta voidaan aikaansaada.
  Itse näkisin niin mielelläni tähän tilamyyntiin yhdistettynä opstettuja kiertokäyntejä panimolla. Ehkä pienellä ruokapalalla höystettynä. Asialle vihkiytyneet pääsisivät tutustumaan siihen miten pienpanimo pyörii ja miten hyvää olutta voi yhdistellä hyvään ruokaan. …..tiedän että tällaiset haaveet voi siirtää siihen aikaan kun panimomestarilla ei aika ole niin kortilla kuin tällä hetkellä. Mutta kuluttajan haave kuitenkin on tämänmuotoinen. Toisin heti kiertokäynnille saksalaisen serkkumieheni joka on teidän oluisiin tykästynyt.
  Taidanpa lähestyä edustajaani…

 4. Malty-Jari says:

  Kyllä tällaista kaavaillaan. Siitäkin olen keskustellut Valviran kanssa, mutta ei mene ihan säädöksien mukaan välttämättä, mutta mitäs sitten, koetetaan katsoa sopiva toteutus.
  Tietenkin pienellä ruokapalalla höydtettynä, tulevat fasiliteetit toimivat sen toteutukseen myös. Oma tausta kun on tuolla köökissä, niin kyllähän nuo kiinnostaa ja niitä kysytään paljon. Toki siinä pitää katsoa tuo kannattavuus aspekti myös. Kaverin panimo laittoi panimokierrokset maksullisiksi ja menekki vaan kasvoi. Toiminee varmasti mikäli on jotain annettavaa ja myös aikaa hoitaa niitä. Soitellaan tuosta kun muutto on ohi.

 5. Malty-Jari says:

  Heikki, olen tuosta viimeisestä kommentistasi oikeastaaan täysin samaa mieltä. Ja kiitos pienistä oikaisuista, rehti meininki.
  Periaatteessa, jos tuo menisi lakiin kuten esitetty, niin silloin se liittyisi nimenomaan lupiin ja sinnehän se on myös helppo lisätä jos vielä on tarvetta tarkemmin kaitsea meitä.

  Se on tämä some-aika, kun kaikki saavat halutessaan äänen kuuluviin: harrastajat, oluenpanijat ja mitkä lie… 😉

  Ei mutta tosissaan, miedän yhteisellä instansilla on varmasti se ongelma, että kaikki siellä toimivat ovat myös panimoyrittäjiä ja jumalattoman kiireisiä, joten kovin nopeita reagointeja on varmasti hankala järjestää. Niin, että se tulisi nimenomaan liitolta esim. Katsotaan mitä tulee, kyllä ne tästä kopin varmasti ottavat tavalla tai toisella.

 6. Malty-Jari says:

  Pienpanimoliitto tukee lakialoitetta myös.

  Tämä lakimuutos mahdollistaisi kaikille pienpanimoille, koosta ja evätyistä elintarvikekioskiluvista huolimatta, mahdollisuuden myydä mm. vierailijoille olutta mukaan suoraan panimolta.

  Muistuttakaa kansanedustajia, että tänään maanantaina 16.12.2013 on viimeinen päivä allekirjoittaa lakialoite, ennen kuin se viedään eteenpäin kansliaan.

  http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/29238097#!