Pienpanimon laitetoimittajat

Tästä olikin jo Facebookissa hiukan juttua, mutta alla lista Rekolan Panimon laitetoimittajista. Hinnat on rajusti pyöristeltyjä, ja niihin vaikuttaa niin moni asia, että nämä eivät anna kuin vähän suuntaa.

  • PBC brewery installations, Englanti
      • Panimon peruslaitteet kokonaisvaltaisena pakettina avaimet käteen periaatteella.
      • Edullinen.
      • Mr.Porter (osuva nimi johtajalla) tekee simppeleitä panimoita kymmeniä vuodessa ja tulee itse paikan päälle asentamaan ja testaamaan ne.
      • Toimitusaika noin puoli vuotta.
      • Koko 1600 L ja hinta noin 45 000 €
  • TmINOX, Bulgaria.
      • Suuri ja edullinen tankkien valmistaja.
      • Kaikki härpäkkeet löytyy kun tietää itse mitä haluaa.
      • Yhteydenpito välillä hiukan tahmeaa, mutta palvelu hyvää.
      • Toimitusaika noin 3 – 4 kk.
      • Koko noin 2000 L ja hinta noin 10000 €/kpl
  • Informa Oy, Suomi
      • Etiketöinti- ja päiväysleimauslaitteet sekä osa pullotushihnasta, että syöttöpöytä.
      • Lähinnä päädyttiin tähän sen takia että laitehuolto on lähellä ja koska oluiden etiketitkin tulevat heiltä niin koko paletti pitäisi olla hyvin hallussa. Hiukan tyyriimpi kuin palasina maailmalta kerättynä, mutta edellä mainituista syistä selkeä valinta.
      • Palvelu pelasi hyvin.
      • Nopeus 1000 – 2500 plo / h ja hinta noin 20 000 €
  • Markl, Saksa
      • Pullotuskoneiden valmistaja.
      • Huoltaa meidän käytetyn koneen ja kasaa pullojen kuljettimen sekä keräyspöydän valmiille tuotteille.
      • Heiltä löytyy laitteita myös käytettynä ja ne ovat olleet suht edullisia. Meille tulee käytetty keräyspöytä ja käytetty öljytön kompressori.
      • Erittäin hyvä ja ymmärtäväinen asiakaspalvelu
    • Nopeus 1000 – 5000 plo / h ja hinta käytettynä noin 20 000 €

Toivottavasti tästä joku hyötyy! Itse käytettiin todella paljon aikaa juosten messuja ja koluten nettiä, jotta löydettiin jotain, mikä mahtuu meidän budjettiin. Laitetoimittajiahan on maailma pullollaan, mutta on niin monta muuttujaa matkassa, että ottaa varmasti  kuukausia ja kuukausia löytää itselle sopivat. Sen perään kaupanhieronta, eri härpäkkeiden määrittely ja toimitusajat niin se on äkkiä vuosi vierähtänyt.


This entry was posted in Panimo and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Pienpanimon laitetoimittajat

  1. Malty-Jari says:

    Facebookista löytyy muutama kuva lisää ko. laitteista. Käykääpä kurkkimassa: http://www.facebook.com/Rekolan.Panimo

  2. Hra. Jäppinen says:

    Moi,

    Ollut todella kiinnostavaa seurata tätä blogia! Mahtavaa avointa kirjoittamista kiinnostavasta aiheesta. Se asia on kuitenkin jäänyt mietityttämään että paljon se itse asia eli oluen paneminen kustantaa, jos jätetään kaikki ylimääräinen pois laskuista? Eli ei huomioida kiinteitä kuluja, laitteita ym. vaan itse tarpeita, joista olut syntyy.

    Kiitos jo etukäteen

    • Malty-Jari says:

      Kiitos vaan, mukava kuulla, että jutut ovat löytäneet jonkun asiasta kiinnostuneen! 🙂

      Jaa, siis raaka-aineiden hintoja, no kovasti pyöristellenhän ne menee seuraavasti:

      maltaat, euron kilo
      humalat, 20-270 euroa kilo
      vesi, 3 euroa kuutio, kait?
      hiivat 40 – 100 euroa kilo / litra
      makuaineet, mikäli käyttää, vaihtelee 20 – 300 euroa per setti.

      Siitä vaan ynnäilemään. Mallasta per setti menee meillä noin 300 kiloa, humalaa muutama kilo, vettä ehkä kymmenkertainen määrä panosta ja hiivaa oluesta riippuen kilosta useisiin litroihin.

      Tuossa siis raaka-aineet, siihen ne kulut mitä jo mainitsitkin, sekä vielä Euroopan kovin alkoholivero, joka vaihtelee noin 0,7 eurosta aina 2 euroon per litra. Lisäksi labra-analyysit, rekisteröinnit, pullot, palpan maksut, etiketit, korkit, laatikot, rahdit, ehkä palkat, vuokrat, sähköt, kaiken maailma hilavitkuttimet… jne. En tiiä helpottiko? =)

      • Jorma Kohonen says:

        Ei helpottanut kustannuslaskelmissa tämä kohta “ja hiivaa oluesta riippuen kilosta useisiin litroihin.”, eli tuossa tuo loikaus painoista tilavuuksiin – jko

        • Malty-Jari says:

          Eikö helpottanut, no höh 😉
          Lähinnä kyse on siitä, että kuivahiiva tilataan sekä mitataan(käytetään) kiloissa ja märät esim. Wyeast & White Labs litroissa. Simppeliä.
          Joillain on ohjeistuksena 500g / tuhat litraa 1.050 vierrettä ja märillä mennee lähemmäs neljää – viittä litraa slurryä samaan määrään vierrettä.
          Auttoiko?

  3. Petri says:

    Kiitos infosta. Eli miten lopullinen litrahinta jakautuu:
    – raaka-aineet
    – (energia?)
    – alv
    – muut verot
    – panimon kulut ja kate
    – jakelukanavan ja vähittäismyynnin osuus
    – mitä muuta?

    T. Petri

    • Malty-Jari says:

      Terve Petri, Ai valmiiksi pureskeltu laskelma… heh.

      Valitettavasti tuohon ei pysty vastaamaan suoraan millään.
      – Raaka-aineiden hinta vaihtelee mitä käyttää ja miten paljon, esim. humalat vaihtelee parista kympistä €/kilo yli pariin sataan per kilo ja niitä voidaan käyttää esim 1 – 5g / L. Hiivan hinnat heittelee samoin: kasvatatko kenties itse, kuivaa, märkää jne… Raaka-aineet eivät kuitenkaan näyttele, tilanteesta riippuen, edes pääosaa menoista.
      – Sähköt yms riippuu laitteistosta,
      – Vuokra voi olla iso tekijä: 2000L/kk ja jos vuokra on 1500€/kk… 0,75 senttiä / L (ei taitaisi toimia)
      – Alvi on aina se 24% myyntihintaan, toki ostojen alvit voi vähentää maksettavista veroista.
      – Alkoholivero näyttelee ihan hyvää osaa, mutta sekin riippuu oluiden alkoholiprosentista, ne maksut löytyy suoraan Tullin sivuilta.
      – Tukut ottaa tietenkin omansa jakelusta & myynnistä, jos itse hoitaa niin se vie aikaa, paljon.
      – Rahdit ovat noin 60 – 200 euroa per lava, riippuen minne lähettää.
      – Pakkaukset ja kuoret ovat iso osa hintaa, pullot alle parista kymmenestä sentistä ylöspäin vaikka mihin, etiketit senteistä kymmeniin, korkit, laatikot, lavat,
      – Ja paljon muita kuluja: Palpan maksut, pesuaineet, jätemaksut, etikettien ym graafinen suunnittelu, löpöt, kirjanpito, pakolliset ACL labramaksut, festaribanderollit, mainokset, julisteet, laitehuollot ja uudet värkit, jne jne.
      – Palkka? tällä hetkellä ei itse juurikaan uskalla nostaa, mutta luottamus tulevaisuuteen pitää olla.
      – Lainojen takaisinmaksu?
      – jaa että kate… pari senttiä per litra?

      Eli ei noista voi millään sanoa edes osuuksia. Riippuu niin oluista joita tekee, vuokrista ja monista muista valinnoista. Siitä vain kaivelemaan toimittajien hintoja omille jutuille ja kevyttä yhteen- & jakolaskua kehiin, excel jeesaa.

      Kokeillaan maltillinen esimerkki, voi olla laskuvirheitä: en ota mitään vastuuta mistään 🙂
      maltaat 1€/kg * 500kg/2000L = 0,25€/L
      humalat 150€/kg * 2,5g/L = 0,375€/L
      hiiva.. noin 75€ = about 0,04€/L
      vesi.. sitä riittää Suomessa ja on halpaa
      alkoholivero, noin 0,75€/L
      pakkaus plo 40c + etiketti 2-30c laatikko 10c yms = 0,60€/L
      palpa 0,15€/L (ei siis se 10 senttiä joka kiertää vaan Palpan maksu)
      siihen sitten muut, ja kuten mainittu niin raaka-aineet eivät näyttele edes pääosaa, lisää sähköt, vuokrat, kuljetukset, jotka ovat aika kalliit, ja kaikki muut mitä yllä lueteltu ja paljon muita päälle, niin saat litrahinnan kustannuksille, palkka & kate päälle ja siihen alv niin voit laskea paljollako myyt.

      Laita ihmeessä tänne jos jaksat vääntää. 😉
      Kippis! t. Malty-Jari

      • Petri Sonkeri says:

        Terve,

        Kiitos noista.. Eipä noista kannata exceliä tähän hätään vääntään, kun ei vielä business casea oman (kaupallisen) panimon perustamiseen ole tarvetta – kotipanimossa kun ei kannattavuuslaskelmia tarvita 😉

        Maltaiden ja muiden raaka-aineiden hinnat pystyikin hyvin laskeskelemaan – sen verran maltaita, humalia ja hiivoja on tullut osteltua. Mielenkiintoista oli kuulla, kuinka yllättävän iso osuus esim. pullotuksella ja palpa-maksuilla on. Tuo jakelukanavan osuus (oli sitten ravintola suoraan tai tukku/vähittäiskauppa) olisi vielä mielenkiintoista ymmärtää. Kuinka monta euroa/l niille palaa?

        Olisi todella hieno juttu, jos aloite pienpanimoiden ulosmyyntioikeudesta menisi läpi eduskunnassa. Ehkä ei teidän taloutta mullista, mutta osaltaan varmaan edistää hyvän oluen luovaa tuottamista maassamme.

        Upea juttu, että muutatte Fiskarsiin. Omaa “panimoa” pyöritämme vapaa-ajan asunnolla samoilla suunnilla ja Fiskarsissa usein vieraillessa olen aina miettinyt, että miljööseen sopisi laadukas pienpanimo muiden käsityöläisten joukkoon. Toivotaan menestystä…

        Terv,
        Petri

        • Malty-Jari says:

          Mehän myydään oluet tukuille, kaupoille tai ravintoloille, joten kulusta ei siinä mielessä ole millään tavalla kysymys.

          Kuluttajahintoihin näillä on tietenkin suuri vaikutus. Omissa oluissa se näyttää vaihtelevan eurosta jopa yli 13 €/L.
          Riippuu montako välikättä on mukana ja millaisia katteita he käyttävät.

          Kiitokset Fiskars Ruukin kommenteista. Kyllä tuo vähän jännittää, mutta tilaa tarvitaan lisää, tietenkin lisäneliöt tuo vähän väkisin lisää vuokrakuluja, mutta näinhän se aina menee. Kyllä tuo tuleva 2014 tulee kertomaan aika paljon, mihin Rekolan Panimo päätyy.
          Kippis! Tulkaahan moikkaamaan paikan päälle ensi kesänä.

        • Malty-Jari says:

          Meinasi melkein unohtua, eli kustannuksiin meille tulee yleensä ne kuljetukset, oli “asiakas” tukku, kauppa tai rafla. Tämä kulu näyttelee isoa osaa myös. Rahtien vertailu ja kilpailuttaminen on tärkeää. Pitää tietenkin tietää millaisia määriä yleensä lähettää ja sillä perusteella katsoa mikä on omalle panimolle paras vaihtoehto.

          Kuljetuskustannukset pyörii melkein nollasta useisiin kymmeniin sentteihin per litra.

  4. Malty-Jari says:

    Lisäys: Aikas kysyttyjä ovat tällä hetkellä nuo 500 L Braumaisterit tjsp, siis vaihtoehtona tuohon PBC Brewery Installation:in toimittamaan settiin.

    Useampi tuore pienpanimo on niitä tilaillut Suomeenkin.