Pienpanimoliiton visiitti Alkoon

Kävimme Alkon vieraana keskustelemassa nykyisestä tilanteesta, tulevaisuuden näkymistä ja oluista viikko sitten. Ensimmäiseksi on todettava, että on hienoa kun useamman pienpanimon edustajat kokoontuvat tällaiseen foorumiin ja ainakin meille aukesi taas muutama asia huomattavasti paremmin. Kiitos kaikille.

Varmistan vielä, että alla olevat jutut ovat vain omia näkökulmia, eivätkä siis Pienpanimoliiton tai muiden mielipiteitä tapaamisesta.

alko_logo_etusivu

Alkon uusi toimitusjohtaja Hille Korhonen esittäytyi alkuun ja kertoi omasta taustastaan. Jäi varsin hyvä kuva siitä, kuinka innoissaan meistä pienistäkin talossa ollaan ja toivomme kovasti, että Alkon toimintaa kehitettäessä myös pienten toimijoiden mallit voidaan huomioida. Edelleen heitän ilmaan toiveeni: Lähiolut lähi-Alkoon. Ruotsin monopolissahan tämä jo toimii. Ja juntatkaa se nettikauppa läpi siellä poliitikkojen puolella!

Kauppisen Mika veti tilaisuutta ja saatiin aikaan myös keskustelua siitä, miltä Alkon toimintamallit meistä näyttävät ja mitä toivomme kehitettävän. Näistähän on jo kirjoiteltu vaikka kuinka aiemmissa postauksissa.

Yleisessä katsauksessa itseä hämmästytti se, että oluen kokonaismyynti on pienentynyt jo vuodesta 2007 lähtien ja silti kulutus nähdään verojen nostamisen perusteena. Sehän on tippunut vaikka veroja ei oltu 2007, 2008, 2009 2010 vuosina nostettu. Tässä voidaan tietenkin ajatella asiaa tilastoimattoman tuonnin näkökulmasta, joka on samassa ajassa kasvanut mielettömästi. Tällöinhän verot jäävät muihin maihin, liekö tarkoitus? Ei trokarit tuontejaan ilmoittele, kovimmat heistä myyvät rafloihin ja myös raflan “myynneistä” jää näin verot saamatta. Eivätkä trokarit kysele ostajan ikää…

Hiukan sivuttiin myös erilaisten oluiden segmenttejä ja siinä oli aloittelevan pienpanimon ilo huomata, että premium-luokan oluiden myynti on melkoisessa kasvussa, vaikka oluen myynti on siis laskenut… perusbisse ei mene yhtä kovaa kuin ennen. Tämähän on ollut myös selvillä jo lehtien artikkeleista. Olisikohan kaikilla makuaisti kehittynyt parempaan suuntaan, tai no ylipäätään ajatusmaailma, että oluissa on makuja.  🙂

Puhuttiin myös Alkon uudesta ryhmittelystä, eli kuinka oluet hyllytetään tyylin mukaan ja tuodaan myös keskeisemmälle paikalle myymälöissä. Nyt pitää sitten opetella, ettei kävele automaattisesti sinne kauimmaiseen nurkkaan. Tämähän on erittäin hyvä asia, ihmiset törmäävät oluthyllyihin helpommin ja kenties juomatottumukset ajan saatossa muuttuvat myös kevyempään suuntaan. Kiitos Alkolle siitä.

Olen kirjoittanut aiemmin niistä Alkon valikoiman koreista. Tilaisuudessa käytiin läpi erilaiset korit, niiden arvioidut menekit, sekä tietenkin sisäänostoprosessia. Korit tarkoittavat erilaajuisia Alkojen kattavuuksia, joihin oluet on mahdollista saada. Pienimpänä A-kori, eli vain Arkadian Alkossa myynnissä olevat tuotteet ja siitä eteenpäin korien kattavuus kasvaa askeleittain. Meidän kaltaisille aloittelijoille alalla oli hyvä nähdä ja kuulla Alkon ja muiden pienpanimoiden kokemuksia eri koreista ja niiden menekeistä. Auttaa suunnittelemaan tulevaisuutta, kun tietää edes mahdolliset menekit. Moneen ostosuunnitelman hakuunhan me emme voi ottaa osaa juuri sen takia, että pienen panimon rahkeet eivät riitä toimittamaan tarvittavaa määrää.

Tilausvalikoimasta sai nyt myös jotain osviittaa, mm. mitä se menekki litroissa voi olla. Siinä on mahdollisesti jollekin meidän tulevalle vahvemmalle oluelle väylä saada herkkua kuluttajille kotiin nautittavaksi. Ylipäätään koimme hyväksi sen, että tilausvalikoimaan on nyt tullut lisää tuotteita ja pienpanimoiden mukaan niillä on tasainen menekki. Reilu vuosi sittenhän tilausvalikoimassa ei ollut kuin isojen kegejä ja yksi pienpanimo-olut. Aiemmin meillä ainakaan ei olut mitään käsitystä voiko tällaiseen lähteä. Nyt keskustelun perusteella tämä on mahdollista. Kenties Amerikan Enoa sinne syksyllä, mikäli vain mahdumme sitä tekemään?

Tällaiset olivat kuulumiset Alkon tilaisuudesta. Paljon jäi kertomattakin, mutta pääasiat olivat yleisesti tuossa. Mielestäni hyvä anti muutamalle tunnille. Kiitos järjestäjille ja muille osanottajille.

PS. Safkat olivat myös kohdillaan, NAM!  😉

This entry was posted in Panimo and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pienpanimoliiton visiitti Alkoon

 1. Makke76 says:

  Kyllä Alkon olisi aika saada hyllyihinsä Suomalaiset Pienpanimo oluet. Perjantaina (12.4.2013) vieraillessani Korson Alkossa oli oluthyllyn näky todella masentava. 95 % tuontioluita ja vain muutamia pienpanimo oluita ( ja Laitilan Kukkoa en itse laske enään pienpanimo olueksi)

  Koska itse haen suomalaisia erikoisuuksia on nuo tuontioluet olleet boikotissani jo viime vuoden lopusta. Jos Alko ei saa kotimaisia pienpanimo oluita hyllyihinsä , pitäkööt tuontioluet varastossaan, minun jääkaappiini ne eivät tule. Hattua täytyy nostaa monelle K-Kauppias liikkeelle ja niille S-marketeille jotka suosivat mm.Rekolan Panimon oluita ja muita pienpanimo oluita. Näissä kauppiaissa ja ketjuissa on uskallusta olla erilainen kauppa jota Alko ei ikävä kyllä ole vähään aikaan ollut. Alkon ongelma on massan mukana kulkeminen. Kuten Korsolainen baarimikko aikoinaan minulle totesi kysyessäni: Onko teillä Calvadosta ? Vastaus oli: Meillä yleensä juodaan kossua 🙂 Tähän samaan ongelmaan Alkokin kaatuu oluthyllyjensä kanssa , myydään massoille humaltumis tuotteita ei nauttimis tarkoitukseen.

  On hienoa jos Alkokin hitaasti mutta vakaasti alkaa kuitenkin kääntymään Suomalaisten Pienpanimoiden suuntaan. Kyseessä on kuitenkin lopulta myös yhteiskunnan etu kun saadaan työllisyyttä panimopuolelta lisää sekä luotua omaa olut kulttuuria . Pikku hiljaa alan uskomaan että Suomeen syntyy hyvä olut kulttuuri joka on vain ja ainoastaan Suomalaisten Pienpanimoiden ansiota.

  Kiitos erinomaisista ja rohkeasti erilaisista oluista Rekolan Panimolle sekä kaikille suomalaisille pienpanimoille.

  Jaksakaa jatkaa päättäväisesti olut kulttuuri muutosta suomen maassa. Vain te sen voitte tehdä ja ehkä hitaatkin virkamiehet sen lopulta näkevät kun muutos on jo tapahtunut.

  • Malty-Jari says:

   Moikka… Kiitos viestistä. Tämä nyt ei kokonaistilannetta muuta mitenkään, mutta eilen lähti meiltä monta lavaa Munkintietä Alkon keskusvarastolle. Ne pitäisi olla hyllyssä toukokuussa ja mikäli ei esim. juuri Korsosta löydy niin sen saa sinne pyytämällä 😉